СКРИВЕНА ПОРУКА ВУЧИЋУ: Додик позван на инаугурацију Путина, а он није

SKRIVENA PORUKA VUČIĆU: Dodik pozvan na inauguraciju Putina, a on nije

26 aprila 2018

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dobio je poziv za inauguraciju Vladimira Putina.

Poziv je usledio prilikom posete predsednice Saveta Federacije, gornjeg doma Federalne Skupštine Valentine Matvijenko Republici Srpkoj.

Najmoćnija žena Rusije, za koju kažu da ima veliko poverenje Putina, došla je u Sarajevo i u oči jasno i glasno Bakiru Izetbegoviću i drugim BiH političarima rekla stavove Rusije.

U Banjaluci  je dočekana uz najveće državne počasti, a predsedniku RS Miloradu Dodiku Putinovu poruku je prenela „u četiri oka“, dodavši da je Republika Srpska bratska republika i značajan partner Rusije na Balkanu.

Posebno je naglasila da je predsednik Milorad Dodik zaslužan za dobre odnose sa Rusijom koja podržava Republiku Srpsku.

Posetu Matvijenko RS, predsednik Dodik je ocenio najvišom ocenom uz konstataciju da je Republika Srpska postala vidljivija u svetu. On je dodao i da je poseta pokazala, pre svega, prijateljstvo, razumevanje i dobar odnos Republike Srpske sa Rusijom i njenim najvišim rukovodstvom.

– Sa ponosom smo mogli da vidimo i osetimo razumevanje naše pozicije, položaja u kojem se nalazi Republika Srpska i spremnost Rusije da sarađuje sa nama na tim pitanjima. Građanima Republike Srpske mogu reći da je ovo uspešna poseta na ponos Republike Srpske, ali i na zadovoljstvo Ruske delegacije, koja se osećala kao među prijateljima, rekao je Milorad Dodik.

I dok se poseta Valentine Matvijenko u Republici Srpskoj smatra istorijskom, njeno obraćanje delegatima Doma naroda u parlamentu BiH, u kojem je rekla da OHR treba da ode iz BiH i da kompletno pravosuđe u BiH treba da doživi temeljne reforme, izazvalo je žestoko reagovanje bošnjačkih političara, OHR-a i Američke ambasade u Sarajevu.

Kako prenose mediji iz Federacije BiH, iz američke ambasade u Sarajevu je saopšteno, da je Valentina Matvijenko iznela „lažne i neutemeljene optužbe koje ne zaslužuju poseban komentar“.

Reagovali su i iz OHR-a, rekavši „Rusija je član Saveta za implementaciju mira u BiH i nekoliko puta je jasno rečeno da Rusija u potpunosti poštuje Dejtonski sporazum, koji obuhvata mandat visokog predstavnika, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Obraćanje Valentine Matvijenko, nije se dopalo ni Bakiru Izetbegoviću koji smatra da za zatvaranje OHR-a treba „da sazre odnosi u BiH i da to nije pitanje vremena nego zrelosti“.

Dragan Čović se izvinuo Valentini Matvienko, za izrečene reakcije na njeno izlaganje i rekao da je neophodno da OHR i međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH treba da napuste BiH.

Mladen Ivanić srpski član Predsednistva BiH je rekao, da nisu dobre kritike izrečene na izlaganje Matvijenko, jer Rusija ima pravo i obaveze da iznosi stavove, kada je reč o primeni Dejtonskog sporazuma.

– Sve ono što je rečeno o BiH i ono što nas treba da interesuje, bilo je više nego korektno, rekao je Ivanić.

KOMENTARI7 komentara

 1. Rale says:

  Da se zna ko je ko i ko je šta među Srbima.

  • Edmond Dantes says:

   Rale,tacno tako.

 2. SARMAT says:

  Republika Srpska postaće drugi Kaljiningrad ili šahovski rečeno pješačko ostrvo(rusko,razumije se)koje niko od zapadnih bandita neće smijeti ni pipnuti.Odlično je,i više od toga,što je gospodin Dodik Republiku Srpsku okrenuo Rusiji.Treba otkloniti svaku sumnju,odnosno,prestati vjerovati u bajke da Srbi na Zapadu imaju prijatelje.Na Zapadu stanuju osvjedočeni srpski neprijatelji.

 3. deda mraz says:

  Pa sta se pravimo mutavi sve sto je na vlasti bilo zadnjih 70 i vise godina je bilo do dana danasnjega pod kontrolom Engleske i Amerike i to se samo moze krvavim gradjanskim ratom promeniti a Rusima nije do toga kao u CG tako u Srbiji jer smo svi i u svim porama naseg drustva je jos uvek usljiva komunisticka elita koja unistava Srbe i Srbiju.

 4. Miraš says:

  Da li će Rusija uzeti Balkan u svoje ruke? Sada neće! Rusija će se vratiti na Balkan, ali ne tako brzo i to će se desiti tek i samo u sklopu njenog celokupnog jačanja na svetskoj sceni. Gledamo velike tektonske poremećaje u celom svetu zbog početka razvoja multipolarnog sveta i s druge strane opasno odupiranje SAD i celog Zapada za očuvanje njihovog unipolarnog sveta. U takvoj situaciji Rusija će morati prvenstveno da jača sebe i svoje snage. Što se tiče Balkana zasad Rusija će samo koliko može čuvati zajedničke veze i bar neke svoje interese. Bez obzira na viševekovno prisustvo i pomoć Rusije na Balkanu 90-tih godina Rusija je bukvalno izgurana sa celog Balkana. Ono "Zapadni Balkan" najpre znači da je istisnuta Rusija i da Balkan sada pripada Zapadu, a balkanski narodi koji ovde vekovim žive te da je ovo naš prostor za to neće ni da znaju. Znaju da su mnoge sa lakoćom privukli i/ili prevarili, uveli ratove, tranziciju i pljačku, obavezne reforme i siromaštvo za većinu ljudi i da sad i nemamo kud. Ne možemo više da kažemo da smo mi na granici izmedju Istoka i Zapada jer smo nažalost sada istočniji deo Zapada. Upali su ovde 90-tih i sad nastoje da nas tiho potope do kraja.... Američki analitičari a i neki EU-ropski veruju da Rusija sada razmatra Balkan kao bojno polje u svom "geopolitičkom ratu". Suviše su optimistični po tom pitanju. Izgleda da im to služi da što pre izvrše potpunu i što čvršću okupaciju. Mi sada oslanjajući se što više na sopstvene snage treba da se odupremo suludoj okupaciji i da ne dozvolimo naše potpuno propadanje. Treba da znamo šta je to što možemo i što treba da uradimo sami, a šta je to u čemu ćemo eventualno tražiti ili primiti stranu pomoć. Ali osvajači sa Zapada potrudili su se da nam vlast posade lažne domaće vodje koji lukavo, prevarantski i bezdušno razbijaju i naše sopstvene mogućnosti - ovo je u Srbiji veoma veliki i opasan problem.

  • Miraš says:

   "Rusija će se vratiti na Balkan, ali ne tako brzo i to će se desiti tek i samo u sklopu njenog celokupnog jačanja na svetskoj sceni." Ovoga treba da budemo svesni i da ne očekujemo previše, ali kada je u pitanju očuvanje našeg mira i bezbednosti s tim sada možemo da računamo jer Rusija je značajno vojno ojačala.

 5. Rujanac says:

  poruka je neskrivena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *