СКРИВЕНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Британске и америчке специјалне снаге у копненој инвазији на Косову

SKRIVENE INFORMACIJE: Britanske i američke specijalne snage u kopnenoj invaziji na Kosovu

1 februara 2021

Deo britanskih i američkih specijalnih snaga učestvovao je sa teroristima OVK u fazi kopnene agresije NATO-a 1999. na Kosovu i Metohiji. Međutim, te informacije se ne mogu naći u oficijelnim podacima nijedne države, otkriva penzionisani general-major Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.Iako je od agresije na SR Jugoslaviju prošlo više od dve decenije, zvaničnik američke administracije je tek sada priznao da su njihovi vojnici učestvovali i u kopnenoj invaziji na Srbiju i da su u tim borbama i ginuli. Sumnju da se Srbi nisu branili i borili samo protiv terorista iz zločinačke Oslobodilačke vojske Kosova, već i tada najmoćnije vojne sile, otklonio je ambasador Sjedinjenih Država u Prištini Filip Kosnet.

„Američki vojnici se nisu borili, a neki od njih su i umirali, da bi se stvorila ’velika Srbija‘ ili ’velika Albanija‘ na Balkanu. Kosovo ima koristi od toga što je multietničko, multiversko i priče o ’velikoj Albaniji‘ ili ’velikoj Srbiji‘ na Balkanu bile bi predaja i neuspeh“, naveo je Kosnet.

Deo britanskih i američkih specijalnih snaga u kopnenoj agresiji 1999.

Kosnetovim priznanjem srušen je mit kako oni nisu bili spremni da u kopnenim borbama ginu u ratu za KiM, te da su se odlučili samo za NATO bombardovanje, odakle su izašli bez žrtava.

Penzionisani general-major Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma rekao je u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ da sigurno zna da je deo britanskih i američkih specijalnih snaga učestvovao sa teroristima OVK u fazi agresije NATO 1999. na Kosovu i Metohiji.

„Godinu dana ranije, njihovi dobrovoljci takođe su učestvovali u terorističkim akcijama i izviđačkim misijama na tom prostoru. Međutim, te informacije se ne mogu naći u oficijelnim podacima nijedne države“, kaže Kovač.

On smatra da je američki ambasador uputio poslednju poruku kako bi bio što ubedljiviji i kako bi doslovno stavio do znanja svim političarima na Kosovu da se ne hvale da su oni stvorili slobodu i tu lažnu državu.

„Da nije bilo Amerike, mi ne bismo imali tu takozvanu državu. Samo ne znam zašto je pomenuo ’veliku Srbiju‘, jer ona nije ni velika ni mala u sastavu sa Kosovom i Metohijom. To je istorijska kategorija“, kategoričan je naš sagovornik.

SAD žele Kosovo kao veliku bazu koja neće postati država

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma smatra da „velika Albanija“ nije došla na red, niti je tako nešto sada prihvatljivo u svetu. Objašnjava da bi bilo bi veoma prepoznatljivo u negativnom smislu da se agresija na SR Jugoslaviju 1999. desila da bi se ta teritorija i mimo priznanja priključila nekoj drugoj državi. To bi, kaže Kovač, bio presedan i za mnoge druge probleme i u Evropi.

„Proglašenje Kosova i Metohije u smislu prisajedinjenja, a pod okriljem NATO-a je neprihvatljivo čak i za Vašington. SAD žele Kosovo i Metohiju kao veliku bazu na jugoistoku Evrope koja nikada neće suštinski postati država i Bela kuća neće prihvatiti strategiju prisajedinjenja takozvane države Kosovo sa Albanijom“, ocenjuje naš sagovornik.

U krajnjoj meri, kaže Kovač, to bi uticalo i na bezbednost regiona. On smatra da da nema nikog u Srbiji ko bi prihvatio takvo stanje, a u skladu sa Ustavom, Srbija bi morala da primeni silu da zadrži deo svoje nacionalne teritorije. U tim uslovima prestao bi mandat NATO na osnovu Rezolucije 1244 i pripadnici Alijanse bi morali da napuste područje Kosmeta iako je Albanija članica NATO, smatra on.

Kovač podseća da u međunarodno pravnom smislu, Srbija ima jurisdikciju nad tom teritorijom sve dok ne postane članica NATO-a, a problem je samo u nedoslednoj primeni sporazuma, pre svega Briselskog, a delimično i onoga iz Vašingtona.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Ameri nikom nisu ni večni prijatelji ni večni neprijatelji.

 2. Ramonda Serbika says:

  Amerika je odavno priznala da su braća bitići njihovi državljani.

 3. 1389 says:

  Đabe jim, i njihovi ginu kad su na terenu...

 4. milorad 5 says:

  pa znalo se bre to OVDE da su oni imali ubačene jedinice zajedno sa šiptarskim hordama iz albanije a znalo se i da su imali gubitke,naročito su se loše proveli u prokletijama tokom noćnih udara naše armije po njihovim koncentracijama za napad,tu su mnogi izginuli.Osim toga srbska armija nije nikoga "ubila". Ubistvo impicira i ŽRTVU a amerikanci i ostali koji su tu poginuli NISU ŽRTVE oni su NAPADAČI na našu zemlju koji su sasvim legitimno onemogućeni da nesmetano UBIJAJU, okupiraju i sprovode SVOJE ZLOČINAČKE PLANOVE prema našem narodu i državi.AGRESORI SU ZLOČINCI PROTIV MIRA PREMA MEDJUNARODNOM PRAVU KOJE JOŠ KOLIKO TOLOKO VAŽI,a naši vojnici i civili su UBIJENI od strane ZLOČINAČKOG AGRESORA. TO je jedina istina i jedino ispravno tumačenje onoga što se desilo 1999 u našoj državi.Nismo mi nikoga napali niti smo bilo kome pretili ili predstavljali opasnost bilo kome.Protiv nas je vodjen zločinački napadački rat bez ikakvog razloga sem namere da se OPLJAČkA naša država i da nam se OTME deo teritorije bogat rudama. TO je jedini razlog za taj napad-PLJAČKA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *