„SKROMNI“ TIJANIĆ: RTS-u potrebno više od 100 miliona evra

„SKROMNI“ TIJANIĆ: RTS-u potrebno više od 100 miliona evra

9 октобра 2013

Aleksandar TijanicDirektor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić rekao je da RTS-u treba nešto više od 100 miliona evra godišnje da bi mogao da obavlja ulogu javnog servisa.

„Za ‘pun pogon’ RTS-a treba malo više od 100 miliona evra. Naš račun pokazuje da bi, ukoliko zarađujemo 15 miliona od marketinga, sa 85-90 miliona evra od pretplate ili iz budžeta mogli da ispunimo funkciju“, rekao je Tijanić agenciji Beta.

On je istakao da bi sa ovim novcem RTS mogao da sačuva Simfonijski orkestar, Hor „Kolibri“, Džez i Narodni ansambl, snimanje domaćih serija, kao i tridesetak dopisništava, ali da tek predstoji javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima.

Prema ovogodišnjem budžetu, za rad RTS-a i Radio-televizije Vojvodine (RTV) bilo bi izdvojeno ukupno oko 100 miliona evra.

Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, prema kojem će se javni servisi finansirati iz republičkog budžeta, komercijalnih i ostalih prihoda.

Kako se navodi, osnovna delatnost Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine do 31. decembra 2015. finansiraće se iz budžeta u visini 1,5 odsto ukupnih prihoda budžeta Republike Srbije.

U Nacrtu su ponuđena dva rešenja: prvo predviđa da se 80 odsto sredstava opredeljuje za potrebe RTS-a, a 20 odsto za potrebe RTV-a, a drugo rešenje da 75 odsto sredstava ide za RTS, a 25 odsto za RTV.

Nacrtom je predviđeno da Vlada najkasnije do 30. juna 2015. podnese Skupštini izmene i dopune ovog zakona koje sadrže odredbe koje omogućavaju sveobuhvatan i efikasan način finansiranja javnog medijskog servisa iz pretplate, odnosno naknade kao i iz komercijalnih izvora finansiranja.

(RTS)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u