„Скупљачи перја” поново у Кану

„Скупљачи перја” поново у Кану

28 априла 2017

На предстојећем, 70. филмском фестивалу у Кану, који ће бити одржан од 17. до 28. маја, у програму „Кан класик” биће приказан филм Александра Саше Петровића „Скупљачи перја”. Наш филм биће приказан са нове копије коју је Југословенска кинотека израдила и пријавила канским селекторима поводом педесетогодишњице тог чувеног дела. „Скупљачи перја”, у којем су незаборавне улоге остварили Беким Фехмиу, Оливера Катарина и Велимир Бата Живојиновић, освојили су 1967. године Гран при у Кану а сада ће бити први српски филм у програму „Кан класик”, наведено је у саопштењу Кинотеке.

До поновног приказивања на Кроазети, у селекцији „Кан класик”, дошло је после напора челника Југословенске кинотеке да израде нову копију и изузетне упорности да обезбеде поновно присуство овог филма на међународној сцени.

„’Кан класик’ је програм најугледнијег светског филмског фестивала који скреће пажњу на најзначајније филмове из историје канских програма”, истакао је директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић и подсетио да су „Скупљачи перја” имали велики утицај на међународне каријере Бекима Фехмиуа и Оливере Катарине.

Пантелић је додао да је овом значајном догађају за српску кинематографију претходила вишемесечна ангажованост свих сектора Југословенске кинотеке.

За потребе „Кан класика” новоизрађена копија биће скенирана у 2К резолуцији и биће израђен ди-си-пи (диск са ког се приказује филм) са титловима на енглеском и француском језику.

На овогодишњем, 45. Фесту, у оквиру обележавања пола века од настанка „Скупљача перја”, публика у Београду била је у прилици да у Свечаној сали Кинотеке погледа новоизрађену копију у програму „Фест класик”.

„Нова копија биће овога маја доступна и светској јавности, што ће изазвати поновно интересовање за овај филм, који је крајем прошле године у избору који је организовала Југословенска кинотека заузео друго место на листи стотину најбољих српских филмова 20. века”, изјавио је Пантелић и најавио да ће Кинотека наставити и у наредном периоду да пласира бисере српске кинематографије у програме цењених фестивала који не заборављају раније награђена дела.

„То ће извесно бити још једна одскочна даска за њихову поновну светску промоцију. По информацијама које имам, учешћем у програму ‘Кан класик’, филм ‘Скупљачи перја’ већ је обезбедио поновну биоскопску дистрибуцију у Француској која је заказана за октобар ове године”, истакао је Пантелић и додао да је израђено неколико нових копија „Скупљача перја”, од којих неке имају српске титлове у сценама када су дијалози на ромском језику.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u