„Скупљачи перја” поново у Кану

„Skupljači perja” ponovo u Kanu

28 aprila 2017

Na predstojećem, 70. filmskom festivalu u Kanu, koji će biti održan od 17. do 28. maja, u programu „Kan klasik” biće prikazan film Aleksandra Saše Petrovića „Skupljači perja”. Naš film biće prikazan sa nove kopije koju je Jugoslovenska kinoteka izradila i prijavila kanskim selektorima povodom pedesetogodišnjice tog čuvenog dela. „Skupljači perja”, u kojem su nezaboravne uloge ostvarili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina i Velimir Bata Živojinović, osvojili su 1967. godine Gran pri u Kanu a sada će biti prvi srpski film u programu „Kan klasik”, navedeno je u saopštenju Kinoteke.

Do ponovnog prikazivanja na Kroazeti, u selekciji „Kan klasik”, došlo je posle napora čelnika Jugoslovenske kinoteke da izrade novu kopiju i izuzetne upornosti da obezbede ponovno prisustvo ovog filma na međunarodnoj sceni.

„’Kan klasik’ je program najuglednijeg svetskog filmskog festivala koji skreće pažnju na najznačajnije filmove iz istorije kanskih programa”, istakao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i podsetio da su „Skupljači perja” imali veliki uticaj na međunarodne karijere Bekima Fehmiua i Olivere Katarine.

Pantelić je dodao da je ovom značajnom događaju za srpsku kinematografiju prethodila višemesečna angažovanost svih sektora Jugoslovenske kinoteke.

Za potrebe „Kan klasika” novoizrađena kopija biće skenirana u 2K rezoluciji i biće izrađen di-si-pi (disk sa kog se prikazuje film) sa titlovima na engleskom i francuskom jeziku.

Na ovogodišnjem, 45. Festu, u okviru obeležavanja pola veka od nastanka „Skupljača perja”, publika u Beogradu bila je u prilici da u Svečanoj sali Kinoteke pogleda novoizrađenu kopiju u programu „Fest klasik”.

„Nova kopija biće ovoga maja dostupna i svetskoj javnosti, što će izazvati ponovno interesovanje za ovaj film, koji je krajem prošle godine u izboru koji je organizovala Jugoslovenska kinoteka zauzeo drugo mesto na listi stotinu najboljih srpskih filmova 20. veka”, izjavio je Pantelić i najavio da će Kinoteka nastaviti i u narednom periodu da plasira bisere srpske kinematografije u programe cenjenih festivala koji ne zaboravljaju ranije nagrađena dela.

„To će izvesno biti još jedna odskočna daska za njihovu ponovnu svetsku promociju. Po informacijama koje imam, učešćem u programu ‘Kan klasik’, film ‘Skupljači perja’ već je obezbedio ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj koja je zakazana za oktobar ove godine”, istakao je Pantelić i dodao da je izrađeno nekoliko novih kopija „Skupljača perja”, od kojih neke imaju srpske titlove u scenama kada su dijalozi na romskom jeziku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *