Скупштина Црне Горе губи своју улогу

Skupština Crne Gore gubi svoju ulogu

26 marta 2015

reg-calovic_620x0Novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu koji Vlada Crne Gore priprema značajno će umanjiti kontrolnu funkciju Skupštine i u potpunosti monopolizovati proces donošenja odluka u vezi sa ključnim investicionim projektima u državi.

Predlogom novog zakona se ukida institut koncesija i predlaže da se ova vrsta raspolaganja vrednim državnim resursima sprovodi kroz ugovore o javno-privatnom partnerstvu gde će konačne odluke donositi Vlada, odnosno skupštine opština, dok je nacionalni parlament u potpunosti isključen iz ovog procesa, upozorili su juče iz MANS-a.

– Na taj način Vlada Crne Gore bi, bez provere u Parlamentu, mogla da samostalno odlučuje o spornim projektima poput davanja u zakup zemljišta na Kraljičinoj plaži i onog u Jadranskom brodogradilištu ili pak izgradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima. Analiza Nacrta zakona o javno-privatnom partnerstvu koju je uradio Istraživački centar MANS-a pokazuje da bi se usvajanjem zakona u ovom obliku, praktično ukinuo važeći Zakon o koncesijama, ali i pravo Skupštine Crne Gore da odobrava dugoročne ugovore, koji se zaključuju na period od 30 do 60 godina, što je i maksimalna granica na koju se neki ugovor može zaključiti – upozoravaju iz ove NVO.

Isključivanje Skupštine iz celokupnog procesa bi, pored minimiziranja prostora za javnu diskusiju o tome kako se raspolaže državnim resursima, omogućilo Vladi i da na najmanju moguću meru smanji šanse da neke od njenih odluka budu blokirane od strane poslanika kao što je do sada to bio slučaj u nekoliko navrata, ukazuje MANS.

IKEBANA

Ukoliko bi Vlada odlučila da kroz javno-privatno partnerstvo realizuje najavljeni projekat izgradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, ili neku novu deonicu autoputa Bar – Boljare, crnogorski parlament ne bi imao nikakvu ulogu u njihovom odobravanju, poručuju iz ove NVO.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *