СКУПШТИНА ЦРНЕ ГОРЕ СПРЕМНА ДА, због бржег уласка у ЕУ, УКИНЕ И 13. ЈУЛ, ДАН УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМА

SKUPŠTINA CRNE GORE SPREMNA DA, zbog bržeg ulaska u EU, UKINE I 13. JUL, DAN USTANKA PROTIV FAŠIZMA

2 decembra 2018

U Crnoj Gori, posle brisanja jednog od najslavnijih perioda njene istorije – herojske borbe crnogorskih junaka u Prvom svetskom ratu protiv Austrougarske, uz prethodno izvojevane pobede protiv dugovekog Otomanskog carstva, a u tim borbama crnogorski narod podneo je ogromne žrtve, i posle neki dan u Skupštini Crne Gore izglasane odluke da se poništi odluka crnogorske Skupštine o prisajedinjenju sa Srbijom i ulaska u Kraljevinu SHS, 1918. godine – javljaju se ideje da sadašnja Skupština Crne Gore proglasi ništavnim 13. jul 1941, Dan ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma.

A sve zbog želje da se čim pre uđe u Evropsku uniju. U koju su po zaista hitnim i prekim postupcima primljene zemlje koje su bile na strani fašista u Drugom svetskom ratu: uz Nemačku i Italiju, tu su Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Finska, Norveška, Rumunija, Bugarska, Hrvatska…Dok države jedinih dvaju naroda – Rusa na jednoj i Srba i Crnogoraca na drugoj strani, koji su odmah ustali protiv fašizma i u odnosu na broj stanovnika podneli apsolutno najveće žrtve u pobedi nad tom strašnom aveti 20. veka, nisu u tom kolu, odnosno u Evropskoj uniji. I, gotovo je sasvim sigurno da nikad u to kolo neće ni biti primljene. Za razliku od Rusije, Srbija i Crna Gora uprežu se iz petnih žila kako bi što brže savladale taj put koji su gore navedene države s lakoćom prošišale.

Ali, sve što vredi za Srbiju, za Crnu Goru izgleda da neće vredeti. Crna Gora je ušla, bez referenduma, u NATO, pa joj je put u EU mnogo svetliji. Da bi taj put bio još prosvjetljeniji, da bi se što pre stiglo, počelo je da se najpre odbacuje sve što je bilo kada imalo bilo kakve veze sa Srbijom i srpskim narodom. Iako su i Crnogorci Srbi, ali s tim da su se neki odrekli pripadanja srpskom narodu, odrekli se svojih slavnih predaka, svoje istorije. A sve zarad tog puta… Kuda? U šta?

Da bolesne ambicije jednog diktatorskog, krimogenog režima nemaju granica, živi je dokaz vladajući crnogorski režim Mila Đukanovića. Po svemu sudeći doživotnog naizmeničnog predsednika Crne Gore i predsednika njene vlade – onaj ko ponekad nije u toku, može lako da se zbuni i da mu – u navođenju toga šta je tog trenutka – zameni te dve funkcije.

Režim Mila Đukanovića počeo je da menja istoriju crnogorskog naroda, da briše pojedine događaje, datume… Nije prvi i jedini u istoriji čovečanstva da to čini, da se to događa. Pa se sada mogu čuti glasovi, mišljenja, ideje… da se i 13. jul 1941, Dan ustanka naroda Crne Gore poništi. Da ga Skupština ove države proglasi da nije ni postojao, da se to nije dogodilo. Može se lako desiti da se Musolinijevi fašisti, a Crna Gora je bila okupirana od italijanskih fašista, proglase za prijatelje, oslobodioce, imajući u vidu upravo izglasanu odluku o poništenju Skupštine, održane 1918. godine. Može se takođe desiti da se donese odluka da se Crnogorci nisu borili na Sutjesci, Tjentištu, da se nikad nisu borili protiv Nemaca, Italijana, hrvatskih ustaša, srpskih četnika… Može se desiti da se Milovan Đilas, do 1953. godine desna ruka Josipa Broza, proglasi iskljičivo Srbinom… Može se svašta desiti.

Kao što se može desiti, ali s mnogo manje verovatnoće nego u Crnoj Gori, da nemački Bundestag donese odluku i poništi Hitlera – nije ga ni bilo. Da donese odluku po kojoj 22. juna 1941. godine nije bilo napada nemačkih fašista na Sovjetski Savez, da 6. aprila 1941. godine nije bilo bombardovanja Beograda i tako dalje.

Svašta se danas u toj Evropskoj uniji i oko nje može desiti.

Danas po uzoru na Crnogorce.

A sutra?

(J. Š. Intermagazin)

KOMENTARI8 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Pa šta sad bi? Zar ovaj Milo i njegovi gorci još nisu ušli u tu uniju? Pa oni koriste euro, brat bratu, već desetak godina, i još ništa? Onaj Tramp beše odgurnuo jednom nekog od Milovih jer ga nerviraju milogorci? A sve što je išlo na prodaju Rusima prodaše, čak su neke hektare namenili Putinu kao poklon, sve je to bilo tako. Samo još valja ukinuti da su crnogorci - crnogorci, već da su pleme crnih nogu i prljavih ruku zarad Mila poznatog švercera cigara svojevremeno Italijanima na relaciji Bar-Bari. I ko zna kakav će ih još jad i bijeda snaći, zaboravili oni da su iz Srbije stalno donirali za nerazvijeno područje Kosova i Metohije i za Crnu Goru dugo, dugo nakon zemljotresa, povodom ovoga još stoji velika spomen ploča pored onog velikog zvona u Budvi kod starog grada. Ko zna, možda će i to da bače u more.

  • Velika Metla says:

   Budi Bog s nama,i 13.jul će da proglase kao grešku koja je učinjena protiv milogorcima dragog gazde zapada! Taj skup zvani "milogorci" su mi odvratniji i gadniji od svih balija,ustaša,šlihtara zajedno! Nikogovići bez srama i stida! Kratko rečeno FUKARA!

 2. Velika Metla says:

  Ništa to nije čudno,jer se na toj teritoriji,koja se danas naziva "milogorska šiptogora",najviše naroda poturčilo! U odnosu na prosek življa koji tu živi,imaju najveći broj poturica! Kad uzmemo drugu stvar u obzir,a to je,da se pre samo 100 godina narod izjašnjavao kao Srbi,a danas ih je trećina i malo više,onda to vrlo jasno govori o kakvom se "kvalitetu" te narodne grupacije radi! Kod njih igra odlučujuću ulogu KORITO! Ovi montenegrini možda i jesu u glavama Srbi,ali im je zzadnjica odnela "pobedu"!

 3. Dragomir says:

  To je svakako vredan udat kada se radi uci u Evropski Rajh (u smislu imperijalnog feniksa koji nastaje na rusevinama Hitlerovog Evropskog poretka)

 4. Dani says:

  Nikada CG nece ucu u tu eu,kao ni Srbija,Makedonija i BiH.To su price za maloumne.Mogu da rade kako hoce,ali i ne dokle hoce.Gospodnja je zadnja,a to ce ubrzo ceo svet videti.Neprijatelju i jeste cilj da nas podeli i usitni,jer ce nas samo na taj nacin lakse kontrolisati i lakse pljackati.Laz je i broj Srpskog zivlja u CG,zmija milo to jos uvek dobro kontrolise,ali ne zadugo,jer ce zmija zmiji doci glave.Zivi bili pa videli!Ja se Srpske brace ne odricem ma gde oni bili i ziveli.Godina,dve ili cetri,ali ce svi Srbi ziveti u jednoj drzavi,svidelo se to nekome ili ne.janezi-kekeci,scipetari,milogorci,b(M)osnjaci i kurvati neka se sete kako su sejali,tako ce i da zanju,jer narod Srbski (ovde ne racunam na vlast,jer nije Srbska)ima strpljenje,ali i to strpljenje ima granice i kad granice popucaju jao se krvopijama i poturicama,pomoci nece biti niodkuda.Vraticemo kompletan"dug"svima koji su nas "zauzili"poslednjih stotinu i vise godina!!

  • Dani says:

   ispravka...koji su nas "zaduzili"...

   • Dule says:

    Tako je svaka ti se pozlatila.

 5. petrovgrad says:

  Taj ustanak su podigli komunisti, da bi okupirali Srbiju, i zaposeli Dedinje od Jove Kapočića, Ljube Tadića do sitnih jajara i generala, diplomata i sl. Bitno je njima da uživaju blagodeti NOR-a smešteni u opljačkanim i otetim kućama i stanovima po beogradu. Njih treba razotkriti, njihove zločine po Srbiji. U bivšoj SR Crnoj Gori nisu se ni borili, niti su imali zašta da se izbore. Tamo su najveće bogatstvo vrtače do 200 m2 i poneka pećina gde se skuplja kišnica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *