СКУПШТИНА СРБИЈЕ ОДЛУЧИЛА: Усвојен Закон о заштити ћирилице

SKUPŠTINA SRBIJE ODLUČILA: Usvojen Zakon o zaštiti ćirilice

15 septembra 2021

SKUPŠTINA Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, čime je ćirilica, nakon dugo vremena, stavljena pod zaštitu države.Ovim propisom, inače, predviđeno je ko sve ima obavezu da koristi ćirilično pismo, proširen je krug subjekata koji imaju tu obavezu, pa tu spadaju preduzeća koja imaju većinsko učešće javnog kapitala, kao i javni servisi RTS-a i RTV-a.

Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirilicu u svom radu imaće poreske olakšice. Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici.

Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđene su i kazne i to u iznosu od 50.000 dinara do 500.000 dinara.

Takođe, predviđeno je i osnivanje saveta čiji bi se članovi birali na predlog Vlade, a koji bi brinuo o sprovođenju zakona i očuvanju ćiriličnog pisma.

Tokom rasprave iz Skupštine je poručeno i da donošenje zakona ne ugrožava nikog ko govori drugim jezikom ili piše latinicom.

KOMENTARI6 komentara

 1. radmila says:

  Dobro su se sjetili da urade i nesto pametno.

 2. Grk Kiril says:

  Samo polako, odmah zatim sledi i glagoljica, jer di se glagolja tuna su i Serbi junaci. A ja lično mislim da treba da postanemo i deo Rusije dokle god je Putin na vlasti ili bar dok ima tu jednog od svojih pet dvojnika kako tvrde sami Rusi. Nama je ćirilicu uveko grk Kirilo, ali je morao da iskopa naše serbsko iskonsko pismo.

 3. ostrogorski says:

  Lako je zaštititi ćirilicu, jezik i srpstvo od stranaca. Problem je kako zaštititi, gore navedeno, od Srba u ostavci, koji čine većinu u srpskom etničkom korpusu. Devet desetina Srba, vlasnika privatnih preduzeća, su Europejci i latiničari - grobari srpske kulturne i herojske istorije.

 4. persida says:

  Sad su se setili kad je sve u rukama stranih formi koje ne moraju da postuju ove uredbe.

  • I Love persida says:

   Pa da, povremeno se sete tako nečega, da imamo negde po tavanima, ćirilicu, Miroslavljevo evanđelje, razne spise, da su u Dubrovniku izlazile novine na srpskoj ćirilici, da i Plitvice behu srpske, da je srpski kralj vladao Hrvatskom i Slovenijom, da je baka Izetbegovića dugo na tavanu čuvala ikonu svog pravoslavnog sveca i da su se prezivali Živkovići, Ali i taj poslednji srbin koji ostane uslovno živ bezmalo i zdrav posle primljene 360-te vakcine i isto toliko vaučera za hleb, mleko i marmeladu sedeće i gledaće na tv-u osedelog, izboranog i naduvenog Vuči-ja koji savetuje: "Vakcinišite se!" Jer nema drugog načina. A zatim će savetovati i "Primite žig zveri!" Nije prinuda ali valja se, da vas drug Godzila ne spali i proguta kao giricu na čačkalici sa kriglom pive. Tako piše, a tako će i biti.

 5. persida says:

  Naslov za knjigu o istoriji Srba: Od coveka do girice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *