SLAĐANA TESLA: Hrvatska bi proterala i Nikolu Teslu, a u Srbiji ga se sete samo kad im je to potrebno

SLAĐANA TESLA: Hrvatska bi proterala i Nikolu Teslu, a u Srbiji ga se sete samo kad im je to potrebno

13 marta 2014

tesla-sOtac Nikole Tesle bio je pravoslavni sveštenik, a to bi bio i on da se nije posvetio nauci. U tom smislu, nema mesta dilemi da li je bio Srbin ili Hrvat, kaže manekenka, koja je potomak velikog naučnika.

Otac Nikole Tesle je bio pravoslavni sveštenik, a to bi bio i on da se nije posvetio nauci. U tom smislu, nema mesta dilemi da li je bio Srbin ili Hrvat. U vreme kad je rođen, Hrvatska nije ni postojala, već je to bila Vojna krajina, odnosno Austrougarska. Između ostalog, to je upravo teritorija sa koje je pre 20 godina proterano skoro 250.000 Srba, tako da mogu da pretpostavim da bi se to desilo i Tesli da je živeo u to vreme. Sa druge strane, naši političari ga se sete samo kada im odgovara, a ubeđena sam da malo ko od njih i zna šta je Tesla uradio!“, kaže Slađana Tesla, jedna od malobrojnih rođaka pronalazača koji je promenio svet.

– Tesla je bio Srbin! Tu nema rasprave! Ali, to i nije toliko bitno. Mnogo važnije od toga je šta je uradio. Svi volimo iz sveg glasa da vičemo: „Naš! Naš!“, a niko nije ništa uradio za njega! Stavili su ga na novčanicu i nazvali aerodrom po njemu i misle da je to dovoljno! Jedini koji se trudi da nešto zaista uradi je Vuk Jeremić, koji se u UN-u trudi da dan Teslinog rođenja bude proglašen za svetski dan nauke – dodaje Slađana, koja je potomak Tesle po dedi, odnosno njegovom bratu od strica.

Slađana nije jedini rođak ovog genija, ali je najpoznatiji. U svojoj manekenskoj karijeri radila je za kreatore poput Valentina i Vivijen Vestvud, a danas radi kao producent, modni koreograf i kasting direktor. Otkriva da za svoj izgled može da zahvali i genima.

– Mnogi mi kažu da na Nikolu imam karakterne crte lica – koščato lice, nepravilan profil, prodoran pogled. Visoka sam i nisam krupne građe. S druge strane, od dede se razlikujem po interesovanjima. Oduvek sam bila društvenjak. Odlično su mi išli strani jezici, a zanimala me je i istorija umetnosti. Međutim, pre nekoliko godina počela sam da se interesujem za metafiziku i tada sam pomislila: „Evo ga Tesla u meni!“. On se, kao i ja sada, tokom života bavio onim duhovnim u čoveku. Smatram da je isto kao i ja verovao da ljudi nisu ni svesni svoje snage i šta su sve sposobni da urade. Važno je da razmišljamo pozitivno jer svi smo mi magneti koji privlače svoju stvarnost! – zaključuje ona.

Nikola i Slađana Tesla dele strast prema lepim odevnim predmetima i dobrom stajlingu.

– Izučavajući fotografije i istorijske podatke o Tesli, primetila sam da je imao strast prema modi, da ne kažem da je bio pomalo kicoš. Voleo je odlična odela i kvalitetne cipele. Kod njega je sve uvek bilo na svom mestu – objašnjava Slađana, koja u šali kaže i da ponekad, kao Tesla, opsesivno pere ruke.

(Sedma sila)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milisav Visnjic says:

    Drago mije procitati ove lijepe stihove o ovome velikom covjeku.Nadam se dace i Vuk Jeremic nesto uraditi po pitanju pok.Nikole Tesle,da bar njegov rodjen dan bude proglasen bas danom nauke. Ujedno bih se i zahvalio g-ci Sladjani Tesli,na ovako lijepim stihovima,sto bih rekao "Krv nije voda",bravo samo naprijed.

  2. mladen says:

    bravo. i treba vise da se posvetimo kao narod a ne samo pojedinci koji su interesovani u njegov neverovatni rad i otkrica za koje neki tvrde da nisu njegovi. samo iz ekonomskih interesa nemamo danas auta na struju bez baterija i mnogo toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *