СЛАВЕН БИЛИЋ ШОКИРАО ХРВАТЕ ИЗЈАВОМ О СФРЈ: Имали смо квалитетно образовање и живели богат живот, а онда смо хтели своју државу

SLAVEN BILIĆ ŠOKIRAO HRVATE IZJAVOM O SFRJ: Imali smo kvalitetno obrazovanje i živeli bogat život, a onda smo hteli svoju državu

2 decembra 2019

Vest Brom gazi u Čemšpionšipu i na dobrom su putu da se vrate u Premijer ligu, a najveće zasluge idu na adresu Slavena Bilića. Hrvat je preporodio ekipu, a i u prošlosti je važio za odličnog stručnjaka i omiljenog gde god da se pojavi. Upravo zbog toga je „Skaj sport“ napravio intervju sa Bilićem u kome se osvrnuo na rat i raspad Jugoslavije.

– Imali smo kvalitetno obrazovanje i živeli smo bogat život, da budem iskren, ali do raspada Jugoslavije je došlo jer smo želeli svoju državu. Ta ideja se javila kada je došlo do raspada SSSR-a, u našem gradu je vladala ratna atmosfera. Rat je suštinski bio 30-40 milja od Splita, a u njemu, hvala Bogu, samo par sedmica. Ali opet to je loše uticalo na psihu svih nas jer je mnogo mladih bilo u vojsci ili članovi njihovih porodica. Ipak, niko iz moje porodice ni ja nismo bili u ratu. Moj otac je doktor ekonomskih nauka, tako da smo brat i ja imali odlično obrazovanje i bili smo prilično bogati. Vaspitani smo tako da nam škola bude na prvom mestu, ali moj otac je bio ljut zbog fudbala,rekao je Bilić.Kada je izbio rat u Jugoslaviji Bilić se već bavio fudbalom, a liga nije prestajala da se igra ni tokom nemilih događaja u državi.

– Fudbaleri nisu morali da se priključe vojsci, ali je tadašnji predsednik rekao da svaki sportista u državi predstavlja svoju zemlju, tako smo nastavili da igramo fudbal. U tom periodu ko god je mogao je otišao u inostranstvo, pa tako i ja. Otišao sam u Nemačku, drugi momci uglavnom u Italiju, koja je tada bila fudbalski fantastična, u Englesku nismo mogli jer je ona tada bila prilično zatvorena za strance. U Premijerligi je tada bio tek poneki stranac, uglavnom iz Skandinavije.

Ipak nekoliko godine kasnije Splićanin je potpisao za Vest Hem, u kome je kasnije radio i kao menadžer.

– Moj otac je oduvek želeo da igram u Engleskoj, ali kada sam odlazio iz zemlje, kao što sam rekao ona nije bila otvorena za strance, tako sam tek posle Evropskog prvenstva 1996. godine u kome odigrali fantastično uspeo da potpišem za Vest Hem. Kada sam se 2016. godine vratio u taj klub, osetio sam neku čudnu emociju. To nije kliše, zaista je poseban osećaj biti trener kluba, za koji si i sam nastupao par godina ranije kao igrač. Moja prva trenerska sezona tamo je bila fantastična, pored toga što smo pobeđivali igrali smo izuzetno lep fudbal. Bio sam jako ponosam na igrače i zaposlene u klubu zbog toga. Jedino ostaje žal što nismo izborili plasman na evropsko scenu“, konstatuje Slaven Bilić, koji je sve iznenadio letos kada je preuzeo Vest Brom člana Čempionšipa.

KOMENTARI2 komentara

  1. KROmanjonac says:

    Pokatoličenjak došao do pameti...tipični KROmanjonac...treba im 30 godina da skontaju ono što je svakom Srbinu očigledno. Ali to je njihov nivo svesti i IQ 40. Sada ste u EU porodici svojih vatikanoida pa "uživajte", a nama niti ste trebali niti nam trebate !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *