SLAVJANSK: Grad opkoljen, sukobi počeli

SLAVJANSK: Grad opkoljen, sukobi počeli

7 maja 2014

slavjanskPobunjenici u Slavjansku tvrde da ukrajinske trupe ne puštaju civile da napuste grad i da pucaju na sva vozila koja napuštaju grad. Počeli sukobi.

Kako javlja Raša tudej, u jutro, nakon burne noći, u Slavjansku protiče uz zvuke pucnjave. Navodno je došlo do sukoba pobunjenika, koji pod naletom ukrajinske vojske gube kontrolu nad gradom, i same vojske kada su pobunjenici ili narodna milicija, kako se sami zovu, pokušali da povrate kontrolu nad TV tornjem.

Ni jedna od sukobljenih strana za sada nije prijavila da ima žrtava.

Ranije jutros iz Slavjanska je stigla i poruka da je grad opkoljen i da vosjka puca na sve koji pokušavaju da ga napuste.

„Grad je opkoljen i civilima se ne dopušta da odu“, rekao je predstavnik pobunjenika ruskoj agenciji Itar-Tas. „Evo, skoro je jedna porodica s dvoje dece pokušala svojim kolma da napusti grad. Rezultat toga je da su trupe (ukrajinske vojske) otvorile vatru i poginule su najmanje dve osobe“, dodao je predstavnik pobunjenika.

Prema istom izvoru, na kontrolnim punktovima vladinih trupa oko grada primećen je dolazak „ljudi u crnim uniformama“.

„Naše sumnje su da se radi o pripadnicima (ultradesničkarskog) Desnog sektora, ali do sada nemamo konkretne dokaze“, rekao je predstavnik pobunjenika.

Komandant snaga tzv. „Republike Donjeck“, Igor Strelkov je izjavio da su oko grada, pored „čitave tenkovske brigade“ od oko 30 vozila, takođe raspoređena artiljerijska oruđa, uključujući samohodni višecevni lanser raketa Grad.

Strelkov tvrdi da su te „cevi“ uperene na grad i upozorava da će, kada napadi započnu, „stanovnici Slavjanska živeti teško, ali ne zadugo“.

Najavljuje da će dobrovoljci, uglavnom muškarci u četrdesetim godinama, nastaviti da „zbijaju redove“ u okviru samoodbrambenih snaga koje su formirali zagovornici federalizacije Ukrajine.

Ministarstvo zdravlja Donjeckog regiona saopštilo je da je u jučerašnjim borbama za Slavjansk poginulo osam, a ranjeno 16 osoba.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *