SLAVJANSK I MARIUPOLJ POD UDAROM: Kijevski fašisti pucaju i na civile

SLAVJANSK I MARIUPOLJ POD UDAROM: Kijevski fašisti pucaju i na civile

7 maja 2014

Tan2014-5-6_192848122_0_620x0Pobunjenici u Slavjansku tvrde da ukrajinske trupe ne puštaju civile da odu iz grada i da pucaju na vozila koja napuštaju grad. Počeli sukobi i u Marijupolju.

Nakon burne noći, u Slavjansku pucnjava odjekuje od jutros, a novinar „Gardijana“ je na svom profilu na Tviteru javio da su odjeknule i tri eksplozije i da se nad tim gradom vije dim. Do novih sukoba pobunjenika i ukrajinske vojske koja je ranije opkolila grad došlo je kada su pobunjenici pokušali da ponovo uspostave kontrolu nad TV tornjem.

Nijedna od sukobljenih strana za sada nije prijavila da ima žrtava.

Ranije jutros iz Slavjanska je stigla i poruka da je grad opkoljen i da vojska puca na sve koji pokušavaju da ga napuste.

Grad je opkoljen i civilima se ne dopušta da odu“, rekao je predstavnik pobunjenika ruskoj agenciji Itar-Tas. „Evo, skoro je jedna porodica s dvoje dece pokušala svojim kolima da napusti grad. Rezultat toga je da su trupe (ukrajinske vojske) otvorile vatru i poginule su najmanje dve osobe“, dodao je predstavnik pobunjenika.

Prema istom izvoru, na kontrolnim punktovima vladinih trupa oko grada primećen je dolazak „ljudi u crnim uniformama“.

„Naše sumnje su da se radi o pripadnicima (ultradesničarskog) Desnog sektora, ali do sada nemamo konkretne dokaze“, rekao je predstavnik pobunjenika.

Komandant snaga tzv. „Republike Donjeck“ Igor Strelkov je izjavio da su oko grada, pored „čitave tenkovske brigade“ od oko 30 vozila, takođe raspoređena artiljerijska oruđa, uključujući samohodni višecevni lanser raketa Grad.

Strelkov tvrdi da su te „cevi“ uperene na grad i upozorava da će, kada napadi započnu, „stanovnici Slavjanska živeti teško, ali ne zadugo“.

On najavljuje da će dobrovoljci, uglavnom muškarci u četrdesetim godinama, nastaviti da „zbijaju redove“ u samoodbrambenim snagama koje su formirali zagovornici federalizacije Ukrajine.

Ministarstvo zdravlja Donjeckog regiona saopštilo je da je u jučerašnjim borbama za Slavjansk poginulo osam, a ranjeno 16 osoba.

Borbe u Marijupolju

A nakon što je stigla vest da je ukrajinska vojska, koja je počela ofanzivu protiv demonstranata koji žele otcepljenje od Ukrajine, napredovala i u istočnom lučkom gradu Marijupolju, BBC javlja da su pristalice federalizacije posle žestokih okršaja ponovo uspostavile kontrolu nad zgradom gradske skupštine.

Prethodno je vojska Ukrajine preuzela kontrolu nad tim objektom, a svetski mediji su izvestili da je Nacionalna garda noćas zauzela tu zgradu, da je pobunjenike isterala na ulice, koji su potom blokirali auto-put.

Međutim, sukobi u tom gradu nisu zaistavili i trenutno vojska puca u vazduh, dok stanovništvo panično beži ka zaklonima. Takođe, nad gradom se vije dim.

MOSKVA: NE KORISTITE SILU PROTIV NARODA

Ukrajina nastavlja da grubo krši ljudska prava, a to se događa uz popustljivost zapadnih zemalja, navelo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova.

„Pozivamo faktičke vlasti u Kijevu da hitno zaustave upotrebu sile protiv sopstvenog naroda i preduzmu konkretne korake za početak primirja u društvu“, navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

„Osuda koju je izrekla čelnica UN za ljudska prava zbog nasilja i samovolje u Ukrajini potvrđuje da nelegitimne kijevske vlasti uz popustljivost njihovih zapadnih sponzora nastavljaju grubo da krše opštepriznate norme za zaštitu ljudskih prava“, navela je zvanična Moskva, a prenosi agencija RIA Novosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *