SLAVJANSK: Sukobi i eksplozije oko grada

SLAVJANSK: Sukobi i eksplozije oko grada

17 maja 2014

news_post24987U Slavjansku su danas izbili sukobi između pripadnika nacionalne koalicije i pristalica federalizacije, javlja Glas Rusije.

Prema navodima ruskih medija, snažne eksplozije su se mogle čuti u oblasti oko fabrike „Zevs keramika“ u centru Slavjanska.

Hromadske.tv javlja da se u centru Slavanjanska u toku sukobi i da je najmanje jedan pripadnik milicije ozbiljno povređen.

Lokalni mediji izveštavaju i da borbeni avioni lete iznad mesta sukoba.

Prema nevodima očevidaca, jedan od pripadnika milicije Aleksdandar Mozaev koga zovu Babai je ozbiljno povređen i hospitalizovan.

Juče zauzeta kasarna u Donjecku

Naoružani proruski separatisti zauzeli su juče kasarnu ukrajinske garde u Donjecku, jednom od centara pobune na istoku Ukrajine, javio je izveštač agencije Frans pres.

Naouružani ljudi, sa trakama koje nose separatisti na istoku Ukrajine, ušli su u kasarnu specijalnih snaga ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako izgleda, snage Ministarstva nisu se suprotstavile, rekao je izveštač Frans presa koji je video kako kamioni prevoze pripadnike Nacionalne garde sa tog mesta.

Deščicja: Zapad treba da pooštri sankcije Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščicja je poručio da Zapad treba da pooštri sankcije Rusiji koja, kako je kazao, vodi „tajni rat“ na istoku Ukrajine.

„Zapad treba da uvede oštrije sankcije Rusiji koji će pogoditi njen bankarski sektor i ruske političare“, rekao je on u intervjuu za nemački list „Velt“.

„Takođe je važno da se uvedu preventivne sankcije pre nego što Rusija napravi još veću štetu“, istakao je on.

Deščica je takođe ukazao da nemački političari treba da budu svesni da „Rusija neće stati na Lugansku i Donjecku“ i dodao da ako ne želi da bude odgovorna za destabilizaciju regiona, nemačka vlada mora da zauzme oštriji kurs prema Rusiji.

Putin, prema njegovim rečima, nema nameru da „otvoreno napadne“ Ukrajinu zato što strahuje od posledica i zbog toga „Kremlj šalje teroriste da izazovu nemire i stavi istočni deo Ukrajine pod svoju kontrolu“.

On je takođe naveo da se „rusko oružje krijumčari u Ukrajinu“.

„Presreli smo više telefonskih razgovora između separatističkih lidera i ruskih agenata što dokazuje da dobijaju naređenja iz Rusije“, rekao je Deščicja, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnik je rekao da Kijev pregovara sa Moskvom o ceni gasa i da je spreman da plati tržišnu cenu od oko 300 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

On je dodao da Ukrajina takođe pregovara sa Poljskom, Slovačkom i Mađarskom o kupovini gasa i radi na projektima energetske efikasnosti kako bi postala manje zavisna od ruskog „Gasproma“.

Rusija je upozorila da će obustaviti isporuku gasa Ukrajini ukoliko Kijev ne plati avansno gas do 2. juna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *