СЛАВНИ АСТРОФИЗИЧАР ТВРДИ: „Aмерика се ближи свом крају“

SLAVNI ASTROFIZIČAR TVRDI: „Amerika se bliži svom kraju“

4 maja 2017

Slavni astorfizičar Nil deGras Tajson kaže da Amerika sve više odbacuje nauku, što znači da se bliži svom kraju.

“Početak kraja informisane demokratije je trenutak u kom ljudi diskutuju da li su objektivno utvrđene naučne činjenice tačne. Kad dođe do toga, ne postoji informisano donošenje odluka”, kaže on.

Tajson, koji je direktor Hajden planetarijuma u Američkom prirodnjačkom muzeju u Njujorku, kaže da ga uznemirava to što vlada ignoriše naučne izveštaje iz Nacionalne akademije nauka.

“Ako ćete ignorisati njihove izveštaje, ne postoji budućnost u pogledu zdravlja i bogatstva za ovu zemlju”, kaže on.

Tajson smatra da konkurencija na ovim poljima zahteva “inovativnost i inteligentno ulaganje” u nauku, tehnologiju i matematiku.

“Ako to nemate, gledajte kako Amerika polako bledi. Već bledimo. Samo gledajte kako nestaje. To nije nagla promena. Ne, samo polako postajemo sve manje relevantni. Svet će donositi odluke bez nas”, kaže astrofizičar.

Tajson je rekao da političke debate treba da se orijentišu oko rešenja za probleme sa kojima se društvo suočava, umesto oko elementarnih činjenica.

“Razočaran sam što zemlja u kojoj sam odrastao, ona koja je poslala čoveka na Mesec, razvila internet, lične računare i pametne telefone, debatuje šta jeste, a šta nije naučna činjenica”.

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. lilit says:

    Što pre nestanu, to je bolje za svetski mir

  2. kuka says:

    Amerika je velika zemlja sa ogromnim materijalnim, ljudskim, naučnim, vojnim i svim drugim resursima. Njen jedini problem je njena vladajuća tj. politička vrhuška. Sa normalnim ljudima na čelu Amerika bi se vrlo brzo preporodila i ponovo postala prosperitetna država. Ali psihopatama koje njome faktički upravljaju a kojim je potpuno svejedno šta će biti sa narodom i državom, ona nema nikakve šanse. Evo još jednom mnogo jako važnih informacija koje nam mogu pomoći u ovim teškim vremenima: https://www.youtube.com/watch?v=DU-pV6iEslw

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *