SLAVOJ ŽIŽEK: Zdrava hrana je glupa moda, treba pušiti, jesti čokoladu i mnogo piti

SLAVOJ ŽIŽEK: Zdrava hrana je glupa moda, treba pušiti, jesti čokoladu i mnogo piti

24 maja 2014

Slavoj_Zizek_2Slovenački filozof Slavoj Žižek ocenio je u današnjem članku da je „zdrava hrana glupa moda“, i da „treba pušiti, jesti čokoladu i mnogo piti“.

U tekstu za zagrebački „Jutarnji list“ Žižek piše da se „uživanje toleriše, čak i podstiče, no pod uslovom da je zdravo i da ne preti našoj psihičkoj ili biološkoj stabilnosti: čokolada, da, no bez masnoća; kola, da, ali dijetalna; kafa, da, ali bez kofeina; pivo, može, ali bez alkohola; majonez, da, ali bez holesterola; seks da, ali siguran…“.

U poslednjih desetak godina kada je nastao „kulturalni kapitalizam“, kupujemo „organsku hranu“, ali ne kao proizvod, nego kao „iskustvo ‘zdravog, ekološkog stila žvota’ „.

U stvari, „kupujemo sve manje proizvoda (stvari) koje želimo da imamo, a sve više životnih iskustava – iskustava seksa, ishrane, komunikacije, kulture, sudelovanje u stilu života. Kupujemo formu u gimanstičkim salama, duhovno prosvećenje upisujući tečajeve transcendentalne meditacije i svoju javnu personu idući u restorane u koje zalaze ljudi s kojima želimo biti povezani“, piše u članku.

I „antikonzumeristička ekologija“ je slučaj kupovanja autentičnog iskustva, pise Žižek jer „skloni smo da se ludački opsesivno uključimo u razne aktivnosti, da recikliramo stari papir, kupujemo organsku hranu, bilo šta, samo da bismo bili sigurni da nešto radimo, da dajemo svoj doprinos – poput fudbalskog navijača koji viče i skače pred svojim TV-om, kao da će to nekako uticati na ishod utakmice“.

„Ne kupujemo li organsku hranu iz istog razloga? Ko zaista veruje da su polutrule i skupe organske jabuke zaista zdravije? Stvar je u tome da, kupujući ih, ne samo da konzumiramo proizvod, nego i pokazujemo svoje brižno lice i globalnu svest, te sudelujemo u velikom kolektivnom projektu“, piše Žižek.

„Ne kupujemo prozvode zbog korisnosti ili kao statusne simbole. Kupujemo ih da dobijemo iskustvo koje nam pružaju, konzumiramo ih da bi nam život bio ugodniji i smisleniji“.

Ali, „kako to onda da u našoj eri produhovljenog hedonizma, kada je cilj života jasno definisan kao sreća, eksplodiraju teskoba i depresija?“, pita Žižek na kraju članka u Jutarnjem listu.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. Sekula says:

    I ovaj čovek je navodno završio fakultet? Čovek kojem nije jasno zašto je organska hrana zdravija, i čak je dovoljno trapav da javno potvrdi svoju glupost? Organsku hranu kupujem zato što neću da jedem otpad, i da hranim svoju decu čistim smećem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *