СЛЕДЕ ДРАСТИЧНЕ ПРОМЕНЕ ЗАКОНА у Србији

SLEDE DRASTIČNE PROMENE ZAKONA u Srbiji

15 oktobra 2018

Da li će Srbija dobiti istopolne zajednice, surogat-materinstvo, zabranu fizičkog kažnjavanja dece, alimentacioni fond za one čiji neodgovorni roditelji ne učestvuju u njihovom izdržavanju ili crkveni brak bez obaveze sklapanja građanskog, znaće se u decembru.

Kako pišu „Večernje novosti“, Komisija za izradu Građanskog zakonika (GZ) tada će početi da čisti alternativne članove iz dela koji se odnosi na porodične odnose, koji je izazvao najveću pažnju javnosti.

U Komisiji za izradu GZ za „Novosti“ kažu da je, uprkos najavama da bi prednacrt Građanskog zakonika mogao da bude gotov do kraja godine, rok pomeren.

Kako navodi list, Komisija će u novembru čistiti od alternativnih rešenja deo koji se odnosi na stvarno pravo, a u decembru deo o porodičnim odnosima – sveukupno 1.000 članova.

„Novosti“ napominju i da će, kako sada stvari stoje, u Građanskom zakoniku ostati član koji se odnosi na zabranu fizičkog kažnjavanja dece jer on nije ni imao alternativu.

Ali, objašnjava list, mogućnosti surogat-metrinstva ili osnivanja istopolnih zajednica date su kao alternativni članovi, pa će se o njima tek raspravljati.

„Novosti“ napominju da bi u januaru trebalo da počne konačna redakcija teksta, kada će se znati da li će se i drugi članovi koji su izazvali interesovanje javnosti, kao što su članovi o uvođenju nepotpunog usvojenja, zajedničkoj imovini supružnika, procesnim pravilima u porodičnim sporovima, uvođenju prava na eutanaziju, profesionalnoj odgovornosti lekara ili medicinskog osoblja, naći u GZ.

Sastaje se svake nedelje, a zadatak joj je da pređe više od 550 alternativnih rešenja i odluči, u skladu sa onim što se čulo na raspravi, ostaju li u tekstu.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. Elpida says:

    Svi ce morati da idu umotani u novine, takav ce da bude novi zakon, Vucko radi na tome...

  2. Rale says:

    Mnogi su hteli da izigravaju Boga pa ih đavo odnese...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *