СЛЕДЕЋЕ ШТО ЋЕ ТРАЖИТИ СРБИЈИ – РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ

SLEDEĆE ŠTO ĆE TRAŽITI SRBIJI – RAT PROTIV RUSIJE

26 januara 2024

Uslovi koje je potrebno da Srbija ispuni da bi dobila deo od šest milijardi evra pomoći EU su u stvari ucena koju bi bez razmišljanja trebalo odbiti. Jer, ukoliko bi bili prihvaćeni, naša zemlja bi se svrstala na jednu od strana u ukrajinskom sukobu. Naravno, na onu koja se bori protiv Rusije.

Ovako stručnjak za međunarodne odnose dr Srđan Perišić komentariše uslove za dobijanje pomoći od šest milijardi evra koje je Brisel namenio državama Zapadnog Balkana.Ako želite deo kolača od šest milijardi evra, morate da uvedete sankcije Rusiji, stoji u dodatnim uslovima za dobijanje sredstava iz evropskog Plana za rast, koje je usvojio Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Ima li Brisel uopšte para za Zapadni Balkan?

Prema Perišićevim rečima, osim geopolitičkih, EU našoj zemlji sada isporučuje i finansijsku ucenu. Ali, osnovno je pitanje ima li Brisel para da pomaže države Zapadnog Balkana? Teško, odgovara Perišić, osim da štampa novac.

Naš sagovornik podseća na zahtev Vašingtona Briselu i Berlinu da oni ove godine budu nosioci takozvane pomoći Kijevu. Evropskoj uniji tada ne bi preostalo ništa drugo nego da štampa novac, kao što je to uradila za vreme pandemije koronavirusa, kada je Evropska centralna banka doštampala blizu dve hiljade milijardi evra, što je, kako Perišić napominje jedan od uzročnika visoke inflacije u Evropi.

Šta bi države Zapadnog Balkana radile sa šest milijardi evra koje su sve bezvredniji i bezvredniji, pita se Perišić.

„Dakle, oni vas prvo pritiskaju geopolitičkim uslovima da bi ste dobili novac, a kasnije se vidi da taj novac nemaju. A ako ga i imaju to je novac štampan bez pokrića i bezvredan. Ne znam koja bi iole ozbiljna država to prihvatila“, kaže Perišić.

Sa druge strane, opasnost od prihvatanja uslova Evropskog parlamenta leži i u opasnosti da će vas ucenjivati i za sve ostalo što će doći posle prijema novca.

„Tražiće da šaljemo oružje, tenkove, municiju u Kijev kako bi kijevski režim mogao da gađa civile u Donjecku. Da li želimo da u budućnosti ubijamo Ruse tako što ćemo Kijevu slati oružje i municiju? Mislim da to niko od građana Srbije ne želi. Tako da smatram da bi uslove EU trebalo odbiti“, zaključuje Perišić.

Da je Srbija članica EU, odavno bi ratovala protiv Rusije

Da je EU odavno odlučila da u svoje članstvo prima države iz geopolitičkih razloga, rečito govore primeri Rumunije i Bugarske, koje svojevremeno, osim geopolitičkih, nisu ispunjavale bilo kakve druge uslove.

U naše vreme, tome svedoče primeri Ukrajine ili Moldavije, sa kojima je Brisel pokrenuo pregovore o pristupanju.

„EU je strana u sukobu – šalje oružje, municiju, vojnu opremu kijevskom režimu i to traži od svih, pa i od Srbije. Da je Srbija ranije postala članica EU, morala bi da obučava bojovnike kijevskog režima, da isporučuje oružje… Da je Srbija ranije postala članica EU, ratovala bi protiv Rusije. Pošto nismo, ispostavljaju uslove kakve ispostavljaju“, komentariše Perišić.

Ako je početak pristupnih pregovora sa Kijevom uslovljen geopolitičkim razlozima, zašto geopolitički razlozi ne bi bili motiv i za uslovljavanje država Zapadnog Balkana i Srbije. Zato je pojašnjenje Evropskog parlamenta očekivano i ne bi mu se trebalo čuditi, dodaje on.NATO je glavni format u Evropi

Ipak, Brisel ništa ne radi samostalno, budući da EU nikada nije uspela da se formira kao nezavisan geopolitički entitet, a da je NATO glavni politički format u Evropi. Zato je naš sagovornik ubeđen da je dodatne uslove za dobijanje novca zapravo diktat iz Vašingtona, zaključuje Perišić.

Da će države Zapadnog Balkana biti pomognute sa šest milijardi evra bilo je poznato još prošle godine, a o tome je govorila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom svoje poslednje balkanske turneje.

Do sada, kako su pisali mediji, preduslovi za finansiranje bili su vezani za demokratiju, vladavinu prava i ljudskim pravima. Dodatni preduslov za Beograd i Prištinu bio je napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Međutim, Komitet za spoljne odnose Evropskog parlamenta, dodao je, tokom poslednje debate i uslov o usaglašenosti spoljne politike država Zapadnog Balkana sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Predsednik ovog komiteta, nemački političar Dejvid Mekalister, naglasio je da „mora biti jasno da zemlje koje nazaduju ili stagniraju sa osnovnim vrednostima i ne usklađuju se sa spoljnom politikom EU, ne mogu biti kvalifikovane za dodatno finansiranje“.

(Sputnjik)

KOMENTARI15 komentara

 1. milorad5 says:

  O.K jeste dosadno smaraej ali treba ih pustiti ta "zahtevaju" i pokazati im srednji prst i tak osvaki put...pre će njiam jezik da se umori nego NAMA RUKA:)..jasno je da bi nas odavno napali ali NEMOGU SISE...i ato mogu oni da traže šta hoće i koliko hoće ali neće dobiti...msilim da je sasvim umesno kulturno ih poslati u P materinu svaki put kad zinu i to je to..oni inu mi ih napuš...i tako u krug do besvesti...jeftino i pravo d vam kažem već ignorišem njihove zahteve kao trabunjanje tamo nekih ludaka..NIŠTA nam ne mogu i zato su dozvolili šiptarima da idu u EU sa toalet papirom kao dokumentima,da isprazne kosovo i ostave samo mafijaške fisove da ih spalimo...jer na njih su BESNI a ne na albance ilegalce na kosovu..videćete ima sam brisel da nas moli da ih "pacifikujemo"...

 2. Beli Orao says:

  Taj koji dođe sa tom idejom nek ide sam u takav rat , Srbi nisu nikad pa ni sada da idu protiv braće Rusa ! Nek šalju Hrvate i muskumane onni hoće rado!

 3. Petrovgrad says:

  Ovu odluku jedva čekaju NVO, Čanak, Nataše, Sonje,,Sabahudin,... ali, malo morgen. Za sada najviše granata u Ukrajini dopremljeno je iz rezervi JNA. Naime, najveće zalihe vojne opreme i naoružanja nalazilo se u Sloveniji, koje nikada nije povučeno i podeljeno. Nekada sam slušao Lazanskog da je temo bilo ukopano oko 50% svih rezervi JNA. To je ogromna zaliha. Sve je trebalo da se podeli nakon raspada Jugoslavije. Slovenci su zadržali za sebe i jedva čekali priliku da ga pošalju da se upotrebi na Ruse, a malo i da zarade.

  • RASPUCHIN says:

   Lazanski je , po svom starom običaju , prešutio koliko je od toga ostalo u "lijepoj njinoj a dio toga što je ostavljeno ustašama pripisao Ke(a)kecima. Tako da se treba dio toga što je otišlo u Ukrajinu pripisati i 'rvatima a i "mi" nismo baš tako nevini.

 4. Kosovac says:

  I tako, šest milijardi evra će podeliti predsednicima, nije važno da li će se oni zvati Vučići, ili Đilasi. I ekipama naravno. a predsednici će da časte, pa će nam napraviti poneku nepotrebnu solarnu elektranu i poneki dečiji vrtić.

  • dinki says:

   Dobro jutro Hosovac, je li se to već oblizuješ pri pomisli koliko parizera možeš kupiti za botovanje? Curi li ti pjena od sreće što žvalonja ide u još veću izdaju??? Kakav si ti to nesrećnik, pa do juče si branio žvalonju od Đilasa i sličnih ustašoida? Ti vjerovatno vodiš porijeklo od nekog Montenegrini koji je došao gladan, žedan, go i bos u Srbiju, puštio korijenje i postao "drugosrbijanac". Mile ti žvalave napojnice? Lijepo te čovjek opisao kao govedo!

   • Kosovac says:

    @ dinky …..Dobro bre administratorka, ne mora odmah da se ljutiš.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    "Dome ugašeni" ti je najprikladniji, najvispreniji i najrečitiji opis dotičnog papka(ra). 👌 Čim je, bozadžija, smotao čergu pradedovsku, nema njemu ni doma ni ognjišta. Evo se sprema, sve "perući" se i "odričući" vođe mu, da u svom prepoznatljivom pacovskom duhu, ponovo napusti tonući brod. Nije taj čak ni "drugosrbijanac". Mentol i ljiga je to. Pa i tu, među manitima - "trećepozivac".

 5. Milan Stojcetovic says:

  Pored oruzanog, postoje i drugi oblici rata. Jedan od njih je ekonomski rat, gde spadaju sankcije. Svaka drzava, koja je uvela sankcije Rusiji je u ratu sa njom. Srbija ne treba da dozvoli da bude uvucena u bilo koji oblik rata sa Rusijom. Ine samo sa njom.

 6. Gagi says:

  Drage kolege komentatori, mi smo davno involvirani u tu ljudozdersku uniju. Mnogi u Srbiji pristojno zive od njihovih predpristupnih fondova, projekata za obnovu zemlje od njihovog bombardovanja i raznih nevladinih donacija. Danas ogromna vecina naroda radi u njihovim fabrikama na nasoj zemlji koju smo im poklonili. Hteli mi to da priznamo ili ne, oni su odavno ovde a kako vidimo, slusaju se oni sa velikim zadovoljstvom na "opste dobro" ovog naroda. Ova pojedinacna iskakanja sa nacionalnim misljenjima bas nista nece promeniti, pravac "nase" drzavne politike je davno kreiran i zauzet. Taj pravac je, da ustupimo svoj suverenitet da bi mogli da budemo izdrzavana nacija i da pojedinci zive kao grofovi. Danas se to desava sa mnogim zemljama u okruzenju, tu je i razvaljena Ukrajina. Zbog napred iznetog drage kolege, ne tupite sa svojim utopijskim nacionalnim izlivima vec razumno analizirajte stanje nase nacije i drzave. Od devedesetih godina imamo to komunisticko nacionalno busanje u grudi, rezultat te internacionalne prevare je osakacena i smanjena Srbija. Uostalom, "nase" danasnje politicke vodje jasno pokazuju svoju nameru i opredeljenje na sledecem primeru. Nase dicne vojskovodje i dzenerali koji su nam svojom hrabroscu i zalaganjem stvorili ovu drzavu u kojoj smo sada, nemaju ni deo pristojnog uvazavanja kao sto se to pokazuje i primenjuje prema nasem okupatoru i zlotvoru. Jos uvek se i redovno, obilazi mauzolej i iskazuje nemerljivo postovanje prema okupatoru, samo postojanje tog mauzoleja u elitnom delu Beograda je diskutabilno. Drage kolege nacionalisti, da slucajno ne pucate iz prazne puske, taj Vas pucanj nikoga nece raniti niti ce uspeti da promeni vec prihvaceno kolonijalno misljenje. SVE to moze znaciti samo jedno, bezvredno laprdanje Srpske nacionalne manjine u ovoj "nasoj" okupiranoj drzavi. Valjda je tako lakse, da se bar podsvesno ne prihvati evidentna okupacija i poraz nase istorijske Srpske nacije.

 7. Velika Metla says:

  I ja tražio od Monike Beluči, ali ona ne da ! -:)))

  • Rostand says:

   E ako ti već ocvala Monika Beluči ne da,onda se trebaš ozbiljno zabrinuti😁

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Pretpostavljao sam da je Metla čovek od ukusa! 😁

 8. Dusko says:

  Neka ide SNS vojska ima ih bar 500.000 vojno sposobnih na celu sa državnim vrhom !

 9. Ficko says:

  Zapad je, prosto rečeno, prepun budala koje misle samo o svojim dupetima, a pri tome ne vide dalje od nosa. Svi oni, kad dođe vreme, menjaće stav i pričaće sasvim drugu priču posipajući se solju. To je najgori soj ljudi na ovoj planeti. Pitam se da li Bog to gleda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *