СЛЕДЕЋИ НА РЕДУ ЈЕ ТОМПСОН: Награду на Фесту добио Хаџихафизбеговић – мрзитељ Срба

SLEDEĆI NA REDU JE TOMPSON: Nagradu na Festu dobio Hadžihafizbegović – mrzitelj Srba

11 marta 2015

emir 56874678Piše: Vladimir Kecmanović

Na vest da je prvi dobitnik Gran prija beogradskog Festa Emir Hadžihafizbegović, glumac poznat po tome što je najznačajnijem reditelju rođenom u ovom delu sveta javno pretio smrću i po tome što je ponudio originalnu definiciju turbo-folka kao zla kojim klasičnoj muzici naklonjen bošnjački narod pokušavaju da otruju „srbijanske drolje” – svaki evropski orijentisan građanin Srbije morao je da oseti ponos.

Srbija i Srbi su, tako, po ko zna koji put, dokazali svoju širinu.

Kao što su, onomad, nakon Prvog svetskog rata, autora parole „Srbe na vrbe” imenovali banom, da bi – pošto je ta parola u Drugom svetskom ratu dobila širu i obuhvatniju primenu, a pošto su pomenuti kopirajter i glavni realizator bili opravdano odsutni (jedan u paklu, a drugi u pacovskom kanalu) – nekadašnjeg vojnika austrougarske kaznene ekspedicije prihvatili kao najvoljenijeg sina i višedecenijskog gospodara sopstvenog života i smrti – tako su i danas ostali na visini zadatka.

Naravno, skromni kao što tako širokogrudim ljudima i dolikuje, oni koji su zaslužni što je festovsko priznanje došlo u prave ruke će, dobar vam stojim, tvrditi kako ova nagrada nema veze sa Hadžihafizbegovićevim društveno korisnim angažmanom, već su presudili čisto umetnički kriteriji.

Ne verujte njihovoj lažnoj skromnosti. Bilo je u konkurenciji glumaca i glumaca, među kojima su mnogi bolji od Emira. Ali, izvesno, u mržnji prema Srbima s njim nijedan ne može da se meri.

Pokušaće skromni festovski arbitri da svoj doprinos ovom trijumfu mudrosti, dalekovidosti i morala ospore činjenicom da je žiri bio internacionalan, pa je, samim tim, srpska uloga minorna.

Ni govora! Žiri jeste bio internacionalan, ali su ga imenovali upravo Srbi, pardon, građani Srbije, pa je njihova reč, opet, bila presudna, a zasluga nesporna.

Posebnu težinu pomenutom podvigu daje činjenica da je jedan od članova žirija bio Srđan Dragojević, i sam žrtva Hadžihafizbegovićeve dobronamernosti i tolerancije.

Bošnjački glumac je, naime, ne tako davno, bio na čelu harange protiv Dragojevićevog remek-dela „Lepa sela lepo gore”, i dao nemerljiv doprinos antiumetničkom bojkotu kom je bio izložen jedan od najboljih filmova u istoriji balkanskih kinematografija.

A Srđan ko pravi pravoslavac – ko tebe kamenom, ti njega hlebom.

Pred takvom širinom, zaista, ne preostaje ništa do da se zanemi. Tako, nemi, možemo samo da razmišljamo o nekom trajnijem, zvučnijem i mrsnijem angažmanu koji bi laureatu valjalo ponuditi, pošto nije red da Toni Bler pokupi sav kajmak.

Istina je, Hadžihafizbegović nas nije bombardovao, ali samo zato što nije mogao. Da jeste, on nas verovatno ne bi zasuo samo osiromašenim uranijumom, nego bi bez suvišnog dvoumljenja sunuo atomsku bombu, pa nije red da ga neopravdano zapostavljamo samo zato što je Englez bio moćniji.

Razmišljanje o angažmanu koji zvezda „Hajde da se volimo” definitivno zaslužuje, međutim, ne sme da nas uspava, pa da, gluvo bilo, na svaki pokušaj postavljanja neumesnih pitanja u vezi sa novim trijumfom festovih mudraca ne odgovorimo što žešće i što gluplje znamo i možemo, kritizera iz mesta proglašavajući nazadnjakom, ksenofobom, fašistom, i, naravno, direktno odgovornim za Srebrenicu.

End last, bat not list, ne smemo dopustiti da nas malodušnim učini saznanje da Marko Perković Tompson nije filmski radnik, pa na sledećem Festu nećemo moći da mu damo nagradu koju je izvesno zaslužio.

Nikad se ne zna, možda Tompson u dogledno vreme sklepa muziku za neki film.

Ako ne, uvek nam ostaju muzički festivali.

Dobro, ne uvek, ali barem sve dok, mudri kakvi smo – konačno ne nestanemo…

(Politika)

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Dok Srbi ne "opamete" srPske komuniste i njihove naslednike, nastavljaće oni antisrbsku politiku i ponižavanje Srba. Počnimo da ih proganjama na svakom javnom mestu, da ih bijemo i ubijamo, mi građani. Kada padne nekoliko glava za primer, nećemo imati ovakvih problema.

 2. Apis says:

  ZLOČINE I ZLOČINSKE NAMERE OPRAŠTATI NIJE VELIKODUŠNOST. PRE BI SE REKLO DA JE TO SAUČEŠĆE U ZLOČINU I PODSTREK ZA BUDUĆE ZLOČINE.

 3. mile says:

  Obrati pažnju: Na Fejsbuku postoji stranica NVO "Odbrani i podrži", koja poziva narod na protest protiv AV i vlasti 14. marta. Organizatori protesta su kursisti programa Stejt Dipartmenta SAD za Mlade Lidere (tako nekako), po sopstvenom priznanju (post je naknadno sklonjen), čak su ponosni na tu činjenicu. Zalažu se za članstvo Srbije u EU (svi), i NATO (ne svi), dakle "podvučeno žutim". Dragan Murar, jedan od organizatora, na svom FB profilu imao je info (možda je sklonjen) da je bio prošle godine u Libiji, i to na jugo-istoku zemlje, uz granicu sa Egiptom, u mestu Al Jawf, verovatno da bere ljubičice po Sahari (pretpostavljam da je povezan sa terorističkom organizacijom Srđe Popovića "Kanvas", bivši "Otpor!") ! Organizatori pozivaju narod da se skupi 14. marta na protest protiv vlasti, predstavljaju se kao "građani", i navodno neće biti govornika iz partija. Sve mi smrdi na prošlogodišnji BiH lažni protest "naroda protiv političara" koji je doživeo fijasko pošto se Srbi iz RS, protiv kojih je u krajnjoj instanci ovaj protest bio i planiran, nisu navukli na onu prevaru! Mnogi rodoljubivi Srbi su se navukli na ovu prevaru, pošto se organizatori trude da zvuče "patriotski". Podelite info... p.s. nisam za av i sns, samo želim da otvorim oči ljudima da postoje lažni rodoljubi i da je velika smutnja oko ovih protesta....

 4. Paštrović says:

  Kecmanoviću, zašto te nervira ovo odrođeno poturčeno govance, a ne daješ "ni pet para" za viorenje ustaške šahovnice pod Avalom... i pod Lovćenom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *