Sledećih pet dana u Srbiji toplo i sunčano

Sledećih pet dana u Srbiji toplo i sunčano

11 avgusta 2014

ADA-11-1008-2014_620x0U Srbiji će danas jutro biti ponegde maglovito, a tokom dana biće pretežno sunčano i veoma toplo, s najvišom dnevnom temepraturom do 34 stepena.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vetar će biti slab, promenljivog pravca.

Jutarnja temperatura biće od 16 do 22, a najviša dnevna od 30 do 34 stepena.

I u Beogradu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo.

Vetar će biti slab promenljivog pravca. Jutarnja temperatura oko 22, a najviša dnevna oko 34 stepena.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do četvrtka će biti pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 32 do 36 stepeni.

U četvrtak posle podne i uveče na severu i zapadu, a od petka i u ostalim krajevima doći će do osveženja sa lokalnom pojavom kratkotrajnih pljuskova i grmljavina.

Prema savetaima lekara treba izbegavati boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagano se hraniti, adekvatno oblačiti i unositi dosta tečnosti u organizam.

Dr Macura je savetovala nošenje boce sa vodom, uzimanje vitamina i kontrolu arterijskog krvnog pritiska.

Portparol Hitne pomoći je upozorila da posebno hronični bolesnici i starije osobe ne bi trebalo duže da stoje na nogama i savetovala veliki oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se izbegavanje boravka na suncu u periodu kada je najveća vrućina od 10 do 17 časova, uzimanje voća i povrća i pet obroka dnevno.

Hroničnim bolesnicima savetuje se uredno lečenje i terapija, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se boravak u hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, nošenje lagane i komotne odeće i šetnje ujutro i uveče.

Lekarima su se tokom protekle noći u Beogradu najčešće obraćale gotovo sve vrste hroničnih bolesnika, a najčešće astmatičari, srčani i psihijatrijski pacijenti, rekla je dr Macura.

U Srbiji će danas, prema prognozi meteorologa, tokom dana biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, s najvišom dnevnom temepraturom do 34 stepena, koliko će biti i u Beogradu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *