СЛЕДИ ХАОС: Србија један од шест приоритета Џозефа Бајдена

SLEDI HAOS: Srbija jedan od šest prioriteta Džozefa Bajdena

27 januara 2021

Suprotno verovanjima da Zapadni Balkan, a samim tim i Srbija, u prvih godinu dana neće biti na mapi nove američke administracije, telefonski razgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel pokazao je sasvim suprotno – da se nalazi na listi prioriteta, kad je reč o spoljnoj politici dve zemlje. U razgovoru dvoje državnika, rešavanje situacije na Zapadnom Balkanu postavljeno je, naime, na listu šest najurgentnijih tema, pored pitanja vezanih za Avganistam, Kinu, Iran, Rusiju i Ukrajinu.U izveštaju o najvažnijim zaključcima telefonskog razgovora Džoa Bajdena i Angele Merkel piše sledeće:

“Predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenevši joj svoju želju da prodube odnose dve zemlje. On je izrazio nameru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničke demokratske vrednosti”, piše u saopštenju kabineta nemačke Vlade.

Kako se dalje dodaje, Zapadni Balkan, na kojem je trenutno jedino goruće pitanje rešavanje odnosa i postizanje sporazuma na relaciji Beograd – Priština, postavljeno je u sam vrh prioriteta Amerike i Nemačke.

“Lideri su se složili po pitanju zajedničkih prioriteta u spoljnoj politici, uključujući Avganistan, Kinu, Iran, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan. Lideri su se takođe saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi pritiv klimatskih promena, KOVID 19 i unapređenja zdravstvene zaštite, kao i nastavku održivog globalnog ekonomskog oporavka”, navodi se u ovom saopštenju.

Džozef Bajden, nedavno je inaugurisan za novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država i odmah po postavljenju na ovu dužnost, počeo je sa ozbiljnim rezovima i povlačenjem velikog broja odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Suprotno verovanjima da će Bajden na početku mandata imati najviše posla upravo po tom pitanju, te da u ovom trenutku neće mnogo pažnje posvećivati spoljnoj politike, a ponajmanje Balkanu, novi predsadnik SAD je jasno pokazao da će Amerika itekako biti involvirana u rešavanje pitanja u ovom delu Evrope.

(nova.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Balkanski problem nije samo Balkanski,nego i širije,pa tako i Europski svakako!

  2. šiško says:

    Šampioni bezidejnosti!!! Od tolikih važnih tema za ameriku, oni našli da se bave nama, rame uz rame sa Rusijom i Kinom. Jadni amerikanci sa njima takvima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *