СЛЕДИ ХАОС: Србија један од шест приоритета Џозефа Бајдена

СЛЕДИ ХАОС: Србија један од шест приоритета Џозефа Бајдена

27 јануара 2021

Супротно веровањима да Западни Балкан, а самим тим и Србија, у првих годину дана неће бити на мапи нове америчке администрације, телефонски разговор председника САД Џозефа Бајдена и немачке канцеларке Ангеле Меркел показао је сасвим супротно – да се налази на листи приоритета, кад је реч о спољној политици две земље. У разговору двоје државника, решавање ситуације на Западном Балкану постављено је, наиме, на листу шест најургентнијих тема, поред питања везаних за Авганистам, Кину, Иран, Русију и Украјину.У извештају о најважнијим закључцима телефонског разговора Џоа Бајдена и Ангеле Меркел пише следеће:

“Председник Џозеф Бајден разговарао је данас са немачком канцеларком Ангелом Меркел, преневши јој своју жељу да продубе односе две земље. Он је изразио намеру да ревитализује трансатланско савезништво, укључујући НАТО и Европску унију, као камен темељац колективне сигурности и заједничке демократске вредности”, пише у саопштењу кабинета немачке Владе.

Како се даље додаје, Западни Балкан, на којем је тренутно једино горуће питање решавање односа и постизање споразума на релацији Београд – Приштина, постављено је у сам врх приоритета Америке и Немачке.

“Лидери су се сложили по питању заједничких приоритета у спољној политици, укључујући Авганистан, Кину, Иран, Русију, Украјину и Западни Балкан. Лидери су се такође сагласили око важности глобалне сарадње, укључујући и обновљену америчку посвећеност мултилатералним организацијама, борби притив климатских промена, КОВИД 19 и унапређења здравствене заштите, као и наставку одрживог глобалног економског опоравка”, наводи се у овом саопштењу.

Џозеф Бајден, недавно је инаугурисан за новог председника Сједињених Америчких Држава и одмах по постављењу на ову дужност, почео је са озбиљним резовима и повлачењем великог броја одлука свог претходника Доналда Трампа.

Супротно веровањима да ће Бајден на почетку мандата имати највише посла управо по том питању, те да у овом тренутку неће много пажње посвећивати спољној политике, а понајмање Балкану, нови предсадник САД је јасно показао да ће Америка итекако бити инволвирана у решавање питања у овом делу Европе.

(nova.rs)

KOMENTARI2 коментара

  1. M says:

    Balkanski problem nije samo Balkanski,nego i širije,pa tako i Europski svakako!

  2. šiško says:

    Šampioni bezidejnosti!!! Od tolikih važnih tema za ameriku, oni našli da se bave nama, rame uz rame sa Rusijom i Kinom. Jadni amerikanci sa njima takvima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u