СЛЕДИ НЕВИЂЕНО КРВОПРОЛИЋЕ! Турци запосели Триполи, проамеричка влада спрема пакао за борце генерала Хафтара

SLEDI NEVIĐENO KRVOPROLIĆE! Turci zaposeli Tripoli, proamerička vlada sprema pakao za borce generala Haftara

8 januara 2020

Prva grupa turskih snaga stigla je u glavni grad Libije da podrži jedinice Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA) koje je međunarodna zajednica priznala na čelu sa premijerom Fajezom al-Saradžom, izvestio je danas portal Afrigejtnjuz citirajući Nasera Amara, komandanta snaga koje sprovode kampanju Vulkan besa vlade u Tripoliju.

Nakon što je prva grupa turskih trupa stigla u naš glavni grad, naše snage sada mogu naneti veliku štetu libijskoj vojsci, rekao je Amara, ne precizirajući kada su tačno stigli do Tripolija, preneo je TASS.Prema Amaru, jedinice GNA sada mogu da obore mlaznjake Libijske nacionalne vojske koju predvodi Kalifa Haftar, dok njene vazdušne snage mogu slobodno da lete preko libijskog neba, sposobne da gađaju protivnike osećajući podršku.

S tim u vezi, on je najavio da je u sklopu kampanje Vulkan besa vojna avijacija gađala vazdušnu bazu Al-Vatija koja se nalazi oko 120 kilometara jugozapadno od Tripolija, izazavši ozbiljnu štetu infrastrukturi.

On je dodao da avijacija namerava da bombarduje i druge baze pristalica Haftara koje se nalaze daleko od glavnog grada.

– Od ovog dana neće biti prijatno – obećao je Amar.

U međuvremenu je Libijska nacionalna armija (LNA) Halife Haftara preuzela kontrolu nad važnim gradom Sirtom, zajedno sa njegovom lukom i aerodromom. Na strani Kalife Haftara bore i ruski plaćenici priopadnici jedinice Vagner!

Situacija je, po svemu sudeći, još rovita jer je komanda LNA saopštila da se njeni borci nalaze u centru grada i da su „spremni da odreaguju na sve što se unutar njega može dogoditi“.

Libiji u svakom slučaju preti brutalan krvavi rat, a možda i raspad zemlje!

(Tanjug/ Informer)

KOMENTARI5 komentara

 1. Rale says:

  Pišete besmislice. Prvo ,turka vojska se u sirijskom sukobu pokazala više nego ,ajde da kažem ne baš željna borbe. Drugo ,sukobiće se sa jedinicama koje već godinama ratuju i koji imaju iskustva na pretek. Pakako je tamo odavno.

 2. persida says:

  Jel to onaj Haftar koga su Rusi hrabrili da osvoji Tripoli? Pa sta bi sa Rusima, nestadose u ovoj prici?

 3. milorad2 says:

  možda i raspad zemlje?Pa oni su se već raspali, i to totalno do kraja.Haftar sad mora ili podhitno da grune iz sve snage ili da se povuče, presporo je napao.Inaće "vlada" u tripoliju "priznata od strane un" je obična kvislinška tvorevina bez uticaja i realne snage a haftar je predugo saradjivao sa istim onima koji su stvorili tu "vladu" pa su ga ispalili ko magare.Nije im se izdaja gadafiaj NIJEDNOME od njih isplatila djavo da ih nosi sve zajedno, što će i da im se i desi, u načelu gora banda šibicara nije mogla da dodje na vlast u libiji.

  • persida says:

   Haftar je radio za Amere. Ne razumem zasto su ga Rusi podrzavali?

 4. M says:

  Ko što rekoh,Libija je Rusima logistički predaleko za uspješan rat protiv USA-Zapada i njihovih interesa!Previše su zagrizli,ne shvaćajući da to USA-Zapad neće dozvoliti u svom dvorištu,njima pred nosom,točnije pred mekim im trbuhom!Kao što to Rusi nisu dozvolili USA-Zapadu u Ukrajini,nego im uzeli Krim i Donbas kao opomenu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *