СЛЕДИ ОСЛОБАЂАЊЕ: Војска Новорусије прегрупише снаге и припрема нове нападе

SLEDI OSLOBAĐANJE: Vojska Novorusije pregrupiše snage i priprema nove napade

2 marta 2015

1423341196-dnr-armiya-ukrainy-pereshla-v-ataku-po_newsuik.jpg.380x253_q85_cropUkrajinska vojska upozorava da vojska Novorusije koristi primirje da se pregrupišu za nove napade na položaje vlade.

– Da bi zavarali predstavnike OEBS, vojska Novorusije premešta vojnu opremu sa fronta i noću je vraćaju tamo. Ima znakova da se pripremaju za nove napade – izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko. On je naveo da bi glavne mete napada Novorusije bili strateški važan lučki grad Marijupolj i Artemivsk, koji se nalazi severno od uporišta proruskih snaga Donjecka.

Komandant vojske Novorusije Edvard Basurin je izjavio da su oni nastavili proces povlačenja teškog naoružanja sa fronta uz nadgledanje predstavnika OEBS. Iz ove organizacije je saopšteno da će svaki dan proveravati da li ima oružja u oblastima iz kojih je povučeno.

Ubistvo Sergeja Nikolajeva, foto-reportera ukrajinskog lista „Sevodnja“, na istoku Ukrajine, pokazuje potrebu za hitnim naporima kako bi se garantovala bezbednost novinara u zonama konflikta – izjavila je Dunja Mijatović, predstavnica OEBS za slobodu medija.

– Smrt Nikolajeva je još jedan strašan podsetnik alarmantne situacije koja se tiče bezbednosti novinara tokom krize u Ukrajini i oko nje – rekla je Mijatovićeva, izražavajući iskreno saučešće porodici i kolegama ubijenog novinara. Nikolajev je povređen u artiljerijskom napadu u selu Peski u oblasti Donjecka 28. februara. Prebačen je u bolnicu, ali je preminuo.

DAČIĆ: PRVE DOBRE VESTI IZ UKRAJINE

Svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN podržalo je prioritete predsedavanja Srbije OEBS, ocenio je Ivica Dačić, srpski ministar spoljnih poslova, predsedavajući OEBS. Iz Ukrajine stižu prve dobre vesti, kad je reč o primeni sporazuma iz Minska. Na istoku Ukrajine, u dogovoru sa vlastima u Kijevu, treba da budu održani lokalni izbori, a da Ustav bude promenjen.

– Najvažnije je da se produži mandat misije OEBS u Ukrajini i to za 12 meseci, a ne šest, kao do sada – kaže Dačić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lajla says:

    Danas je ruski Ambasador G.Cepurin izjavio jednu lepu vest nasoj vladi "Za 4 godine se snalazite za gas".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *