SLEDI RASPAD MAKEDONIJE: Deo Makedonije ide šiptarima!?

SLEDI RASPAD MAKEDONIJE: Deo Makedonije ide šiptarima!?

10 jula 2014

Macedonia-riotPosle odluke suda u Skoplju da se grupa Albanaca osudi na doživotni zatvor zbog monstruoznog ubistva makedonskih mladića 2012. godine, počeo je talas burnih albanskih demonstracija, a s obzirom da iskustvo pokazuje da je Zapad skoro u pravilu pružao podršku ili barem imao blagonaklon odnos prema sličnim albanskim postupcima na Balkanu, onda se stiče utisak da Makedonija ni svojim stremljenjem u NATO i Evropsku uniju ipak nije kupila poverenje tih centara moći.

Podsetimo, skopski sud je nedavno osudio šestoricu ubica bezbrižnih makedonskih pecaroša na najstrožu kaznu, što je navelo Albance iz Makedonije da pokrenu ulične proteste uz klicanje Oslobodilačkoj vojsci Kosova, zbog čega je makedonska policija bila prinuđena da ih obuzdava sa vodenim topovima i šok bombama. Osim toga, protestovali su i Albanci sa Kosova, koji su gnevno zapalili makedonsku zastavu ispred tamošnje ambasade Makedonije, što samo pokazuje da ni makedonsko priznanje samozvane države Kosovo ni izbliza nije pretvorilo Makedoniju u prijatelja kosovskih Albanaca i njihovih pokrovitelja.

Štaviše, na sličnom protestu u Tirani su govornici poručili Makedoncima da “prekinu nasilje nad Albancima“, jer kako su doslovno rekli – „oni neće sedeti skrštenih ruku”, a pri tom se nije skrivao ni njihov odnos prema budućnosti te slovenske i pravoslavne zemlje, s obzirom da je jedna od parola na protestima u Tirani glasila – “Skoplje je srce Albanije”. I mada su se povodom poslednjih zbivanja u Skoplju oglasili Evropska unija, NATO i Sjedinjene Države, sa apelom na građane i državno rukovodstvo da se „u duhu konstruktivnog dijaloga pozabave problemima koji negativno utiču na međuetničke odnose u Makedoniji“, izgleda da ni takvo njihovo blago saopštenje sa ravnomernim raspoređivanjem krivice, baš i neće uspeti da smiri tenzije, s obzirom da se najavljuju novi protesti, a Skoplje se već u javnosti upoređuje sa Palestinom i Bejrutom.

I naposletku, jedan od lidera Albanaca u Makedoniji, koji se inače isto preziva Tači kao i njegov kolega sa Kosova, je povodom nedavne odluke suda u Skoplju zatražio da se suđenje ponovi, a taj zahtev je, prema navodima portala Tajm na makedonskom jeziku, predočio ambasadorima Sjedinjenih Država i Evropske unije. Naravno, ako se setimo njegovog imenjaka iz Prištine, i zahteva koje je Hašim Tači svojevremeno ispostavljao Medlin Olbrajt i NATO savezu, a koji su svi redom bili uslišeni, onda valjda ne bi trebalo sumnjati ni da će ovi najnoviji zahtevi Albanaca iz Makedonije biti ispunjeni.

Pogotovo ako se ima u vidu „greška“ koja se omakla američkoj novinskoj agenciji „Asošiejted Pres“, koja je izveštavajući o tom petostrukom ubistvu koje se dogodilo 12. aprila 2012. godine na Smilkovskom jezeru blizu Skoplja, javila da su svi ubijeni mladići bili albanske, umesto makedonske nacionalnosti. A takvo „slučajno“ pretvaranje žrtvi u zločince i obrnuto, na srpsku štetu, je do sada već mnogo puta viđeno u poslednjim decenijama, pa se i u ovom makedonskom slučaju može smatrati vrlo indikativnim. Drugim rečima, uz malo mašte može da se lako pretpostaviti na čijoj strani će biti simpatije Zapada i u predstojećim protestima koji su najavljeni u Makedoniji.

(Ratko Paić – Glas Rusije)

KOMENTARI14 komentara

 1. Rudy Franklin says:

  Makedonci, kao nacija, to i zaslužuju!

 2. Rudy Fernandez says:

  Ajde sad makedonci borite se za državu koju ne zaslužujete,šta kukulelečete evropi da vas spašava!Niste se mnogo uzbudili kad su nam rasparčavali Srbiju,sad je red malo da vas da naguze šiptari!

 3. BOBAN says:

  I naposletku, jedan od lidera Albanaca u Makedoniji, koji se inače isto preziva Tači kao i njegov kolega sa Kosova... TO SU RODJENA BRACA OD STRICA, SLABE SU VAM INFORMACIJE NESTO MOMCI... A makedonci... pa dali su siptarima oko 50.000 drzavljanstava, a Srbima ih oduzeli ( i ja sam jedam medju njima), pa, sta su drobili - neka sada kusaju!

 4. s@Ša says:

  Pa nisu vam to Srpski popovi da na njima trenirate strogoću sad nek šiptari i vas malo jebu šutjeli ste kad se nama isto događalo!

 5. Rade says:

  ako makedonija se podeli vie ke bidete srejќni samo razmislete malku vojvodina vi visi na konec.da ne stanete belgradski pašalak ima edna pogovorka AKO MEČKATA IGRA VO KOMŠII KE DOJDE I KAJ VAS.

 6. nerealnost says:

  visi vama ceal drzava o konac cokalijo mani se ti srbije boplje misli sutar sta ces ako avs sipatari poteraju

 7. Nikola says:

  @Rade Ne tropaj Rade, dva-tri maliciozna komenatar nikada ne oslikavaju sta Srbi u Srbiji stvarno misle. A to sto ste pomislili da su vam saveznici oni koji ce pomoci da izgubite drzavu . . . e pa vidis, sad je kasno, desilo se vec mnogo davno . . . Albancima je namenjena teritorija nekadasnje administrativne jedinice Ejalet Kosovo pred raspad Turskog carstva, ona na zalost obuhvata i delove Kosova koji ne bi trebalo ni po cemu da im pripadnu ako i celu zapadnu makedoniju. Trebalo je na vreme, pre skoro trideset godina malo prouciti istoriju a ne tada zatvarati oci a danas se cuditi zasto je to tako.

 8. slobodan says:

  smrt ustasama zivela pravoslavna Srbija i pravoslavna makedonija i pravoslavna Majka Rusija

 9. lazo says:

  RUDI ne palamudi !

 10. lazo says:

  RUDI NE PALAMUDI !!!

 11. GPA says:

  U vezi nekih komentara: " Srbichi i patridioti, oladite malo ;) a pravim Srbima, svaka chast (y)"

 12. nikola says:

  Markedonija ostace u sadosnjim granicama , mislim pomocu "trikova'

 13. dragan says:

  UVAZENA gospodo komentatori,citam vase komentare pa me jeza hvata,i jedni i drug se svojoj nesreci radujete,i mi srbi sto ovako mislimo i vi makedonci sto mislite da niste srbi ,ustvari cinimo medvedju uslugu dusmanima.albanci nisu nasa najveca pretnjauostalom i ime im govorisamo po sebi,malo je njihi putuju kao meteoriti brzo planu ali se i ugase jos brze.veci je nama problem gospodo nasa sujeta sto ne zelimo da priznamo greske,i ono sto jesmovec ce od svake doline i brda da pravimo nacije.srbska carska prestonica je bilo skoplje i bice opet a mi srbi i na dunavu i na moravi i na vardaru i u boki samo treba da se trgnemo iz mamurluka i ako nista drugo bar da se setimo vizantiskog nasledja,i sve ce biti u redu.pozdrav svima i svako dobro.ZIVELA SRBIJA

 14. Dragiša Dag says:

  BJRM je u teškom problemu.možemo reći da je to balkanska Palestina.Ona kao takva tvorevina živi na infuziji NATO i EU.U BJRM veliki uticaj pored EU i NATO imaju Albanija i Turska ali i sve više albanski deo Kosova.Albansko stanovništvo najbrže raste baš u zapadnom i južnom delu BJRM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *