Сликали су ШАКУ КРАЉА ПЕТРА, и у њој открили БОЛНИ СУВЕНИР из рата: Ово је најстарији рендгенски снимак у Србији (ФОТО)

Slikali su ŠAKU KRALJA PETRA, i u njoj otkrili BOLNI SUVENIR iz rata: Ovo je najstariji rendgenski snimak u Srbiji (FOTO)

20 septembra 2020

NA POPULARNOJ fejsbuk stranici „Zbirka propagandnih postera“ objavljena je fotografija najstarijeg rendgenskog snimka koji je nastao u Srbiji. Te 1905. godine snimljena je ruka srpskog kralja, Petra 1. Karađorđevića.

Kako se navodi u opisu fotografije, snimak je nastao 1905. godine, a na njemu se vidi da je u šaci starog kralja zaostao kuršum iz vremena Francusko-pruskog rata, u kome je naš vladar učestvovao kao pripadnik Legije stranaca.Fotografija je u vlasništvu porodice Bumbaširević, i preuzeta je iz knjige „Petar I Kralj oslobodilac“, autora Dušana M. Babca.

U Francusko-pruskom ratu kralj Petar je učestvovao pod imenom Pjer Kara. Tokom jedne borbe je pao u zarobljeništvo Prvog bavarskog korpusa, odakle je uspeo da se izvuče i prepliva Loaru do francuskih trupa, gde se ponovo priključio borbama.

Branko Bogdanović je, u svom tekstu u Politici, pisao da se kralj mesec dana kasnije, 25. i 28. novembra 1870, borio kod Mezijera i Žuranvila. Naredne godine, 8. januara, u bici kod Vilerseksela, bio je ranjen. Prema „Biltenu Akademije Sen-Sir” od 12. januara 1912, Petar je za hrabrost pokazanu kod Vilerseksela odlikovan oficirskim krstom Legije časti.

Nakon potpisivanja primirja, Petar je iz Bordoa, 6. marta 1871, francuskom ministru vojnom Pjeru Dežanu podneo ostavku na vojnu službu.

Francusko-pruski rat je trajao od 1870. do 1871. godine, i po mnogo čemu je označio prekretnicu u istoriji ratovanja.

To je bio prvi rat u kome je železnica upotrebljena za prevoz velikog broja vojnika na front, kao i prvi sukob u kome su masovno korišćene puške sa udarnom iglom.

Završio se potpunim porazom Francuske, u čijoj je prestonici Parizu nemačka vojska proglasila svoje drugo carstvo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *