СЛОБИН ПРЕМИЈЕР главни играч Кинеза на Балкану

SLOBIN PREMIJER glavni igrač Kineza na Balkanu

12 februara 2018

Kineska državna firma ozbiljno se priprema za ulazak na tržište EU, a posao kojim će probiti granice Evrope je izgradnja Pelješkog mosta u Hrvatskoj. Za sve to zaslužan je ni manje ni više nego Srbin – bivši srpski premijer iz vremena Slobodana Miloševića Radoman Božović, koji je njihov savetnik za ovaj region.

Iako hrvatski mediji već danima pišu o čak 500 miliona kuna povoljnijoj ponudi koju su Kinezi dali od drugoplasiranog italijansko-turskog konzorcijuma za gradnju Pelješkog mosta, Brisel upozorava da će, „ukoliko Kinezi dobiju posao, nadzor biti drastičan“.

BRISEL U STRAHU

Razlog za ove pretnje Hrvatskoj kao jednoj od najmlađih članica Evropske unije leži u činjenici da bi prvi put kineski građevinski konzorcijum koristio novac Evropske unije. Tako bi Kinezi i kao investitor i kao izvođač radova za projekte koje je osigurao Brisel u Evropu ušli na velika vrata.

Ekonomista Mlađan Kovačević objašnjava za Srpski telegraf da Brisel upozorava Hrvate kako bi pokazali veću solidarnost prema zajednici u kojoj se odskora nalaze, a sve isključivo zarad interesa Evropske unije.

– Evropska unija i političari koji je zastupaju imaju u vidu samo interese svojih kompanija. Plaše se jer počinju ozbiljno da gube u konkurenciji sa Kinezima, koji uvek nude najnižu cenu svojih usluga. Rade sa malim platama, i to crnački. Brisel apeluje na Hrvate da pokažu solidarnost prema EU jer će u suprotnom, ukoliko se Kinezi još više probiju, biti manje posla za njihove firme – navodi Kovačević.

DRAMA U HRVATSKOJ

On dodaje da je imao prilike da upozna Radomana Božovića, savetnika kineske firme.

– Božović je rodom Crnogorac, živeo je u Vojvodini i bio profesor u Subotici. To je vrlo mudar i snalažljiv čovek koji je to i pokazao time što je postao savetnik kineskoj firmi, i to posle odlaska u penziju – kaže naš sagovornik.

Hrvatski mediji navode i da se u Lijepoj njihovoj odigrala prava drama oko odluke koja će firma graditi Pelješki most. Navode i da je nekoliko velikih evropskih građevinskih firmi lobiralo u Briselu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište.

Ponuda kineskog konzorcijuma „China Road end Bridge Corporation“ teška je 2,08 milijardi kuna, uz rok izgradnje tri godine, a početak radova se, po novom planu, očekuje na proleće.

Kineska ponuda krije zamke

Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski „Strabag“ i zajednica ponuđača koju čine italijanski „Astaldi“ i turski „IC Ictas Ansaat“. Njihova ponuda bila je skuplja za oko 500 miliona kuna. Ipak, mediji spekulišu da se most po ceni koji su Kinezi dali ne može izgraditi. Jedan od „Strabagovih“ direktora Dragan Pavelić, koji vodi firmu u jugoistočnoj Evropi, tvrdi da se iza kineske ponude kriju mnoge zamke, među kojima je i ona da Kinezi u jednom trenutku odustanu od posla ako Hrvatska odbije da plati „dodatne troškove“, kojih će neminovno biti.

Ko je Radoman Božović

 • rođen je 13. januara 1953.
 • bivši premijer Srbije u vreme totalnog raspada Jugoslavije i predsednik Saveznog parlamenta
 • iz Komunističke partije ušao je u SPS, jedan od najvažnijih Miloševićevih saradnika
 • bio je predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine
 • do 2000. godine bio je direktor „Geneksa“, u koji je došao pred sam stečaj te firme (dva dana posle početka NATO agresije 1999)
 • poznat po bahatosti, na opremanje svoje kancelarije u „Geneksu“ potrošio je više od milion maraka
 • Vojislav Šešelj je na njemu patentirao polivanje vodom u Skupštini
 • tranzicija mu je legla jer su demokrate ubrzano radile na privatizaciji, pa je njegov konsultantski biznis cvetao
 • glavni posao u poslednjih deceniju i po mu je posredovanje u kupovinama firmi
 • direktor je firme „TJP – BRP advisory and Management services“
 • pominje se da u nekoliko velikih kompanija ima prikriveno vlasništvo, dok je zvanično bio vlasnik četiri firme na istoj adresi u Novom Sadu
 • zastupnik je u predstavništvu francuske kompanije „Arjil sas“
 • u centru Beograda 2011. uslikan je kako izlazi iz luksuznog kabrioleta porše karera S, vrednog oko 100.000 evra

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI3 komentara

 1. petrovgrad says:

  Nisu Kinezi od juče u Srbiju. Prve Kineze je dovela Dr. Mira Marković. Kina je ekonomski spasila Srbiju. To što smo pokrivali gubitke za Smederevo i Bor, sada je to čista ušteda i zato ima para da se gradi. Ja sam bio njen protivnik, ali nisam bio u pravu. Jesam i dalje protivnik komunizma, ali njene zasluge treba priznati.

  • Uee says:

   Opušteno, liberali!!! Do juče su liberalni i demokratski europejci otimali naše firme, naše poslove, zagospodarili našim tržištem, uništavajući naše selo, privredu, ostavili desetine generacija radnika bez posla i egzistencije... Navodno, treba da prihvatimo pravilo da najpovoljniji, najjeftiniji, najkvaltetniji prodaju, a mi naš krompir i maline u kanal pored puta... Sada, kad se pojavio jači igrač, puj pike, pravilo ne važi. Evropa, koja nema alternativu, ima osnovno pravilo:n e m a pravila!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *