Слобода ћутања

Sloboda ćutanja

24 oktobra 2015

Aleksandar-Apostolovski-velikaPiše: Aleksandar Apostolovski

Kada je hrvatski premijer Zoran Milanović Srbe nazvao „barbarima”, nije se oglasilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) da ga osudi za govor mržnje. Mora da su imali slobodan dan. Posle je Milanović probao da se izvuče, ali se dodatno uglibio, prepuštajući barbarsko poreklo migrantima muslimanima.

Ali, ako za Milanovića imaju opravdanje, jer je Hrvatska tamo daleko, pripadnici Udruženja su usred Novog Sada, na javnom skupu „Šetnja za Vojvodinu”, prečuli govor sociološkinje Janje Beč Nojman. Na obeležavanju godišnjice „jogurt revolucije”, koja se, uzgred, dogodila 5. oktobra, ali 1988, ona se ponadala kako je ciklus akindžijskog življenja završen.

Ko su te akindžije i kakve veze imaju sa borkinjama i borcima za slobodu govora? Akindžije su, rekla je Janja Beč Nojman, prelazili Savu i Dunav, dolazili u Vojvodinu, pljačkali, palili, ubijali i  strahom praznili teritorije kroz koje je kasnije vojska mogla da prođe. I taj, akindžijski period Vojvođani žive od jogurt revolucije.

Izveštač „Slobodne Evrope” nije primetio ništa akindžijsko u govoru sociološkinje koja se zalaže za autonomiju Vojvodine. Njeno zalaganje je legitimno i spada u domen slobode govora.

Ali, za razliku od nje i izveštača „Slobodne Evrope”, episkop bački Irinej Bulović i voditeljka RTS-a Olivera Jovićević imaju ozbiljan razlog da uzdrhte od zabrinutosti. Udruženje je Irineja optužilo za govor mržnje i huškanje, jer je u emisiji „Upitnik” pozivao na krvoproliće i ponižavao albanski narod, dok Olivera Jovićević navodno nije reagovala, već je širenjem stereotipa, neistina i poluistina dolivala ulje na vatru, tvrdi dalje NDNV.

Ni episkop bački, kao ni sociološkinja Nojman, nisu se kretali po magistrali političke korektnosti, pa se Bulovićeva konstatacija o Albancima kao „neškolovanim divljim plemenima…” može smatrati u najmanju ruku neprimerenom. Kao akindžijska predistorija novije istorije Vojvodine. Ali, zašto je pravo koje je dato Nojmanovoj i reporteru „Slobodne Evrope” oduzeto episkopu bačkom Irineju, Oliveri i RTS-u?

Ljudi i udruženja koji su se nametnuli kao monopolisti u držanju moralnih lekcija, ne dopuštaju pravo neistomišljenicima na sopstvenu pamet. Samoproglašeni borci za prava slobodu govora to dopuštaju isključivo svojoj ideološkoj sabraći. Ostali treba da ućute ili se, u suprotnom, provlače kroz toplog zeca u javnom prostoru.

Podrazumeva se da je za tuđe izjave kriv i medij koji ih je objavio. Osim ako nije slobodan, kao „Slobodna Evropa”. Nedavno je javni servis postao meta naprednjačkih nepravednih kritika, prenevši mišljenje kolege Zorana Panovića o rođendanskoj žurci SNS-a. Vladajuća stranka je odmah požurila da oplete po Panoviću, uz pritisak i optužbe na račun RTS-a. Tema je bio govor Emira Kusturice koji je iziritirao britanskog ambasadora. Za razliku od nas ovdašnjih, mister Kif je pokazao zadivljujuću – slobodu ćutanja.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *