Слобода штампе, злоупотребе, ограничења и одговорност

Sloboda štampe, zloupotrebe, ograničenja i odgovornost

18 januara 2015

oliver-antic 76990Piše: Oliver Antić

Kada je otpočeo da razotkriva zaveru kojom je Katilina, radi lične koristi, podrivao državu, Ciceron je, u svom prvom obraćanju senatu izgovorio: „Dokle ćeš, Katilina, da zloupotrebljavaš strpljenje naše?”

Napadi na predsednika i Vladu Republike Srbije prevazilaze ne samo granice učtivosti i dobrog ukusa, već su dobro zašli u sferu socijalne patologije, a ne retko i u sferu građanske, ali i krivične odgovornosti.

Razume se da je u demokratskom društvu dopušteno, čak i poželjno, kritikovati vlast, ali između kritike i napada postoji razlika. Kritika se zasniva na istinitosti iznetih činjenica i upravo zato je korisna za čitavu državu. Međutim, izvesna lica zaposlena u nekim tabloidima, koja sebi pripisuju časno zanimanje – novinar, ali i neki naučno-stručni anonimusi, ili tačnije šarlatani opšte prakse, koji sebe nazivaju – ekspertima, groteskno apsurdnim neistinama, ali, bez obzira na svoju očiglednu besmislenost, truju javnost do te mere, da se zaista mora postaviti pitanje – dokle ćete zloupotrebljavati strpljenje naše?

Tako BIRN, najgrublje, napadne vladu zbog toga što je uštedela od srpskih poreskih obveznika više od 23.000.000 evra! O javnim pozivima na ubistvo premijera valja se zapitati – šta to i zašto (ne)čini tužilaštvo? U svim uređenim zemljama osumnjičeni bi bio uhapšen, poslat na medicinsko veštačenje, posle koga su moguća samo dva sudska ishoda: upućivanje na čuvanje i lečenje u ustanovu zatvorenog tipa ili, pak, kazna za podstrekivanje na terorizam (ubistvo predstavnika vlasti…), koja se u svim pravima meri dugogodišnjim zatvorom. Neprimena prava nije odlika pravne države, odnosno vladavine prava, već naprotiv.

Neki kukavni pisci tekstova u nekim tabloidima napadaju suprugu predsednika zato što putem inostranih donacija, gde se knjigovodstveno beleži svaki cent, pomaže domaću sirotinju ili otvara porodilišta, pri čemu su troškovi fondacije (i doslovno) najniži ikad zabeleženi!

Konačno, u svakoj zemlji, bez obzira na to da li je republika ili monarhija, šef države je po Ustavu simbol države (pored himne, grba i zastave) i otuda uživa posebnu (i krivičnopravnu) zaštitu. Izvrgavati ruglu šefa države ne samo da predstavlja neučtivost najvišeg reda, moralni pad najnižeg reda, odsustvo elementarnog rodoljublja i poštovanja prema sopstvenom narodu (predsednika je izabrala većina građana, a on predstavlja sve građane), već i vršenje kriminalnog akta. Nije jasno zašto tužilac ne primenjuje čl. 173 KZS ili ne zna (za ciljno tumačenje) ili neće. Lista tabloidnih notornih laži o predsedniku Republike Srbije je pogolema, od zanemarivanja predsedničkih dužnosti zbog pečenja rakije i to u vreme kada je niko ne peče, preko podrivanja rada vlade, pa do, zamislite samo, traženja zabrane preleta raznih letelica iznad njegove kuće na selu. Komentarisati besmislice zaista je teško, ali pošto iza ovih napada stoji zla namera, ipak ću se zadržati samo na poslednjoj. Naime, organi koji su zaduženi za bezbednost šefa države primetili su u poslednje vreme pojačanu aktivnost sportskih aviona (koji inače lete na malim visinama) tačno iznad kuće u kojoj predsednik s porodicom često vikendom boravi. Proverom je utvrđeno da sa tri obližnja sportska aerodroma ugovaraju, kao deo panoramskog razgledanja Šumadije, i kruženje iznad kuće šefa države! Organi bezbednosti su zaključili da to narušava elementarna pravila bezbednosti predsednika Republike i predložili odgovarajuće mere. I tada stupaju na scenu oni isti tabloidi, oni isti što se potpisuju kao novinari i oni isti što se predstavljaju ekspertima. Te gomile izgovorenih i napisanih besmislica i poređenja sa inostranim propisima i merama o zabrani leta iznad mesta gde boravi šef države su takve da je zla namera, ako isključimo ludost, evidentna.

Pretprošlog leta sam bio u sportskom avionu koji je leteo iznad Vašingtona kada nas je pilot obavestio da ćemo napraviti polukrug, „jer posle ove tačke sledi upozorenje kontrole leta, a potom, ukoliko se ne promeni ruta, obaranje!” To je tako u svim državama sveta, rečju zabrana leta iznad zaštićenih zona svim letelicama koje koriste tzv. male visine. Kada bi bilo ko na ovakav način, kako to čine neki tabloidi i kvazieksperti, podrivao bezbednost šefa države u bilo kojoj drugoj zemlji, naročito posle 11.septembra, i sam bi bio predmet obrade organa bezbednosti. Zamislimo samo da se neko obruši na zabranu letova (dronova, helikoptera, sportskih aviona) na malim visinama iznad Bele kuće, Kemp Dejvida, iznad Bakingemske palate, iznad kuće u kojoj boravi ruski, francuski, kineski, turski, češki… predsednik, ili pak japanski car, saudijski, švedski, tajlandski kralj, kuvajtski emir, brunejski sultan ili šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata? Da nije mnogo glupo, bilo bi smešno, zar ne? Da je živeo u naše doba, verujem da bi mudri Solomon onoj svojoj poznatoj misli – broj glupaka je bezgraničan, dodao – i pokvarenjaka.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *