„Slobodan Milošević je preklinjao da sprečimo pad Banja Luke“

„Slobodan Milošević je preklinjao da sprečimo pad Banja Luke“

4 октобра 2013

holbrooke_blog_main_horizontalMeđu dokumentima koji su objavljeni iz arhive Bila Klintona i CIA-ine dokumentacije su i razgovori s nekima od ključnih aktera razgovora u Dejtonu, pre svih državnog tajnika Vorena Kristofera i posebnog izaslanika Ričarda Holbruka koji svedoče kako je zaustavljen napad na Banjaluku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima.

– Skoro svi u Vašingtonu su tražili od nas da se ofanziva zaustavi što ranije, te da dođe do prekida vatre, kao i da se odredi žuta i crvena linija prema hrvatskom napredovanju na istok. Nismo se složili jer smo želeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak. I, budući da nismo davali jasne instrukcije za obustavu, jedna opšta ocena u Vašingtonu je bila da nam Vašington prepušta konačnu odluku, a mi smo dopustili da se ofanziva nastavi – rekao je Holbruk.

Objasnio je da je zaustaviio napredovanje prema Banjaluci kada je konačno predsednik  Srbije Slobodan Milošević reagovao.

– On nas je preklinjao da zaustavimo ofanzivu pre nego što snage stignu do Banjaluke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo verovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima zauzimanje Banjaluke dovelo do 200.000 izbeglica, a u bilo kojim pregovorima Banjaluka bi opet bila vraćena Srbima”, rekao je Holbruk.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u