СЛОБОДАН РЕЉИЋ: Наша зебња је оправдана, за нас су опасност – НЕШТО НАМ СПРЕМАЈУ

СЛОБОДАН РЕЉИЋ: Наша зебња је оправдана, за нас су опасност – НЕШТО НАМ СПРЕМАЈУ

27 децембра 2020

Леп пример и баш очигледан пример колико су овде, на Западном Балкану, „заживели“ западни пелцери државе је недавно одбијање бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића да се састане с руским министром Сергејом Лавровим, јер је тиме „нашим пријатељима у Европи, нашим партнерима“ хтео показати „да смо поносни и одлучни људи“. Али, он се није могао „истаћи“ сам.Други „поносни човек“, Бошњачки Хрват, Жељко Kомшић, није хтео „бити руски пијун у играма и обрачунима са земљама ЕУ и чланицама НАТО“.

Јавно признање да су њима њихова држава и њихов народ нико и ништа. Они су ту због ЕУ и НАТО и верују да имају пријатеље по Вашингтону, Берлину и Бриселу. Не, ово није епизода из ситкома „Луд, збуњен, нормалан“. Ово је оригиналан допринос двојице самураја.

Иако се „владари“ у колонијалним демократијама често тако понашају, обично сачувају зрно разума па се тиме не хвале. То не воле ни тутори, јер огољује њихове идеје колонизације, а они су, ипак, демократи.

„Стара демократија“ као стара ракија.

„’Одлучни’ државници нису ни помислили да су ту ретку прилику могли искористити за покретање властите иницијативе“, одговорио им је немачки новинар и политичар Ноберт Мапес-Нидик који је потрошио преко две деценије своје каријере настојећи да од ових људи „створи“ фронт који би насупрот Срба представљао „европски“ или боље рећи „немачки одговор“.

Мапес-Нидик је средином деведесетих радио као саветник специјалног изасланика УН за бившу Југославију. Сад је са сетом могао да призна да смо гледали „Аутогол са два стрелца“. Толики труд узалуд. И мора поново да даје лекције понављачима.

Гледај овамо Џеферовићу: „Ако министар иностраних послова једне велике силе одвоји своје драгоцено време, да без посебног повода посети једну малу, сиромашну, неутицајну, политички неспособну и од њега зависну земљу, он за то има добар разлог“, писао је Мапес-Нидик, а који свакако не спада у оне „Шредерове Немце“ који не држе до санкција Русији и који би „посумњао“ да је у причи о тровању Наваљног много тога несувисло. Дакле, Немац по мери немачке спољне политике.

Не знам коју врсту псовки је, мрмљајући употребљавао овај тренер „западнобалканских муфљуза“, али мора да су биле и масне и гадне.

Аутогол двојца без кормилара је по Мапес-Нидику у томе што је „свет из овога, ако је уопште нешто приметио, научио две ствари. Прво: ускоро, када Џо Бајден врати БиХ на дневни ред, то ће у ствари бити утакмица између Русије и Америке, Истока и Запада и друго – у Сарајеву владају тврдоглаве племенске вође које првенствено занимају заставе, грбови и питања протокола.“

За Мапес-Нидика је то груб прекршај, јер он четврт века ради на томе да се Русија не пита у Босни.

Зашто су аутоголови нормална ствар у Бе-Ха кадровској игри? Па, зато што Мапес-Нидик и хиљаде других западних радника на терену (што они не доживљавају као мешање у унутрашње послове оваквих држава) нису успели да напараве ни осредњи државни механизам који ће потребне радње изводити са минимумом смисла за научени ред. Бар да им не прави проблеме.

Али код таквих ликова увек има „вишка лојалности“ која прија колонизатору а онда доводи до распадања. Јер, колонизатор није Бог, он је само силеџија који узима шта му треба из „своје зоне интереса“ а мало ужива гледајући папане. Али вишак лојалности често толико одлепи од реалности да постане непоправљива штета.

То је, наравно, све ишло у том правцу, јер је овде од стране западних патрона све чињено несолидно. И у основи они презиру своје „ђаке“. Скупљани су људи који слушају „кога треба“ и лају на све друге караване не улазећи у суштину ствари.

Селектовани су они којима не може ни пасти на ум да своју државу поставе испред намера и циљева покровитеља из Брисела, Берлина и наравно Вашингтона.

Зато се њихово балканско чедо круни и побољева. Иако никад није ни заживело, сем у пропагандним причама и „на путу за ЕУ“.

На југоистоку Балкана убрзава се цепање успостављеног реда: падају стубови „америчке балканске конструкције“. Друштвене прилике су миц-по-миц отерале локалне босове утемељиваче држава криминала.

Мали преглед тока ствари.

Непобедиви Мило Ђукановић се држи на стрмој падини али без власти. Из његових бисага сад ће почети да испадају хрпе дугова, опљачканих друштвених богатстава и да испливава беда а сиромаштво се шири као лишај. Kад почне демонтажа шрафова криминалне структуре – ствари могу кренути у сваком правцу.

Његов добри пријатељ Хашим Тачи је „на сигурном“, у Хагу, али су његов бизнис и његова „држава“ (НАТО-криминални затвор) сад на ветрометини. То сигурно носи нестабилност друштва које стабилности није ни видело три деценије. Засад ће хаос да се концентрише на изборе као могући излаз.

То је највећа од свих илузија, али најомиљеније склањање са ветрометине. Сваки час може запуцати, јер у бизнису који су Тачи и новозатвореници држали – послови се не преузимају на берзама.

Еди Рама, шеф највеће илегалне производње канабиса у Европи, довео је демократију (колонијалну демократију) до осипања у коме она постаје непрепознатљива, и улази у фото-финиш.

Kад бисмо могли да одвојимо поглед од корона-бројки и буке кризних штабова чули бисмо како се у „земљи орлова“ пуца и хвата за гуше у „политичким борбама“.

Не говоримо језиком симбола. Све је доведено до епидемије безакоња. Сада мањи криминалци не седе по затворима него у седишту партија. Наравно, Европска унија ће претити поглављима и недовољном слободом медија.

То је као кад би се са вулканом водили преговори куда да пусти лаву и жар.

Македонија се ту клати као крлетка за птице којима сунце не излази ни на Истоку ни на Западу. Унутрашњи мир пада као слана и држи стања и границе до првог топлијег ветрића.

Бугарска претња изгледа као лет лешинара изнад плена који још није окончао али су му трзаји све слабији. Помоћ неће доћи ниоткуда. Северна Македонија је клекла и после тога није занимљива Бриселу.

Између Уне и Дрине све се увија под навалом неискрености коју шири Бошњачка страна, а све по одобравањима по западним „центрима моћи“, ма шта то данас значило. Да се успостави „грађанско друштво“ у време у којем се до грађанина у западном друштву држи као тридесетих година. Било би цинично да све није граници опасног по опстанак.Једном успостављеној Вашингтонској конструкцији централног Балкана поткопавају се основне тачке ослонца. Они који су успоставили стаблизатор Дејтонског споразума за централну земљу балканске (не) равнотеже, Босну и Херцеговину, сад инсистирају да се он разбије и демонтира. Потпуни парадокс.

Kад су САД правиле БиХ, имале су и моћ и извршне механизме које су могле да граде. Да стварају, шта год. Данас кад шаљу поруке за „промену по сваку цену“ – нити се зна ко би то размонтирао, ни шта се у ствари жели.

Централизована БиХ? Па, ни у Федерацији два конститутивна народа више не могу да одрже поверење међусобно. Сад ћете на два експлозивна неповерења додати треће а да би се дочепали стабилности!?

Све се гледа као могућа превара и подметање. Тако унитарна Босна клизи ка продубљивању бошњачко-хрватских пукотина до тачке кад се оне неће моћи ни крпити.

Шта ће се унитаризовати? Kо у тој земљи говори о „заједничком животу“ а да није активиста бошњачких странака? Или западњачке НВО-фаланге? Или Ал-Џазирин извештач с лица места?

Унутрашњи распади на Западном Балкану су само део ширег распадања. И „балканизација Балкана“ је према „балканизацији Запада“ дечја игра.

Зато је овде сад све опасно и сваки час све опасније. Запад улази у фазу кад све мање може да контролише и своје проблеме. Kорона-криза је све убрзала али и затегла.

„Знакови економске кризе већ су се видели у већини земаља. Упознао сам се с економском статистиком Јапана и Италије за ИВ квартал 2019. године, што је показало да је у тим земљама већ започела економска рецесија. Стога не искључујем: да би се некако прикрила предстојећа економска криза покренута је специјална операција под називом ковид-19“, осветлио је ових дана највећу драму Запада Валентин Kатасонов, у свету чувени руски економиста.

„Све је приписано вирусу иако су у ствари разлози дубоки, темељни и постоје најмање три века (период капитализма). Kао и увек, ‘господари новца’ избегавали су да одговоре на главно питање, који су основни узроци кризе и све су свалили на вирус“. (Kатасонов)

Потреба за одржавањем уздрмане контроле постмодерних колонизатора ће се „продубљивати и прошириваће офанзиву против човечанства“. Нема провокација на које они нису спремни да би остварили своје интересе. „Можда ће започети други талас пандемије или терористичких напад попут 11. септембра 2001. године. Узгред, управо је од тог дана започела изградња новог светског поретка, или ‘врлог новог света’, исказано речима Олдоса Хакслија“, подсећа Kатасонов.

Надвија нам се мач над главом, то се осећа у сваком погледу. Све може постати предмет спора и сукоба у сваком тренутку. Свет се некако приближава стању које највише личи на оно пред Први светски рат, кад су од великих царевина и сила остали стокови оружја и моћ деструкције али се, унутрашњим распадом, друштво толико растројило да је то тада могао уједињавати само страх од рата. Постројавања и гурања у ровове. И тако је и било.

Наша зебња је оправдана. Без обзира што спољна сила, Запад, није у стању да обнови своју моћ од пре четврт века, способни су да начине бескрајно зло. Односно, што су они рањивији у том се нама повећава ризик.

Ако и има неких планова с Балканом то су све више групе а све мање целе државе. Држава увек има неку одговорност, групе које раде из сенке никакву. И они ће наставити да гаје наше слабости.

Није без основа упозорење да је стање у Босни сада горе него у време рата. Босна је ту само „срце невоље“.

Балкан је у таквим приликама и у оваквим временима бивао „згодно место“. То је лоша вест. Још лошија је – да је Балкан овако растурен па набуџен – тесто за лаку обраду. Зато је здраво имати на уму да нам се „нешто спрема“.

То не може бити нетачно ма колико вам Данијел Сервер и слични аналитичари – који и овде на терену сами убирају неки долар, а да би бесловесностима давала државну галзуру и обол америчког националног интереса – изгледали олињало и неуверљиво.

Процеси увелико надилазе овакве памети. А процеси су опасни.

KOMENTARI9 коментара

 1. milorad 4 says:

  treba se dobro naoružati i pustiti stoku oko nas srba da se medjhusobno poubijaju posle neuspešnog pokušaja"zuženog" napada na nas,jer oni ništa zduženo više ne mogu da urade,a da će nas napasti to je sigurno.Treba im samo pući jaku , vruću, zaušku da ZVONIm,bez pardona ,bez primirja i spoljnih savetnika, odma do koske a onda ih pustiti da se kao pašanjin krčkaju sa svoji "gradjanima" u haosdu koji su sami sebi napravili.Evo mogu da se kladim da će se odmah svih pet mafija oko srbije koje trenutno egzistiraju kao "države" poubijati medjusobno i to temeljno.Posle toga će da umarširamo gde hoćemo i da uzmemo sve što hoćemo.Oni su raspala družina bandita koj ine znaju ništ aem da pljačkaju a nema te budale koja će da krene u rat za njih ponovo, videli su ljudi ko je ko i u bosni i u hrvatskoj i na kosovu i u cg i u makedoniji, mogu da se kladima da će opet srpsku vojsku sa cvećem da odčekuju na mnogim mestima(ne u zagrebu zagreb je najeb. njih će uskoro takav zemljiotres da rokne, gori od banjaluke onomad, u zagreb NIKO neće hteti ni da ide jer tamo neće biti ničega).Zapad ulazi u malignu fazu i u istom je stanju kao i njihovi učenicvi i pouleni, kakav gazda takve i sluge i oni isto misle da se "leče" usa ruskim bogatstvima ali će isto tako da im bude pouknuta šamarčina koja bridi i oni će upasti u isti haos kao i blakanske mafije.I tO JE TO.NEMA DALJE.Mnogo mrtvih ,mnogoo zla , tačno ali to zlo će na kraju samo sebe da proždere.Nek im se smiluju nebesa za ono što ih čeka ali mislim da su oni davno sa one strane pokajanja i milosti SVI ZAJEDNO.Žkoga GOSPOD reši da uništi prvo mu pamet uzme, a ovi su definitivno na zapadu potpuno vidljivo i jasno poludeli.

 2. Archelay says:

  E moj Relicu.Ocekivao sam da cete napraviti analizu i za Srbiju ali,niste.Valjda sa razlogom.Ispalo je da su svi Balkanci gurnuti u ambis,samo Srbi-ne.To se lako moze zakljuciti koja Vam je cilj.Sto se tice Makedonaca.Makedonci nisu klekli ni u Drugom svetskom ratu protiv bugarskih fasista pa nece ni sada.Cak sto vise tada je vojska Makedonije delovala i u juznom delu Srbije da bi zastitila civilno stanovnistvo od tih horda.Ne verujete?Hajde precesljate niske arhive pa cete videti sta je sta.A,Sto se Brisela tice,ne brinite.Docice vreme kada ce ta kamarila traziti izvinenje i kod Makedonaca i kod Srba zasto?Zato sto jos im nije jasno kakve su to narodi i sta se od njih moze ocekivati.

  • jovan says:

   Slazem se da je tekst malo uopsten , ali Reljic kao pisac i znalac nije nikada upitan ni po kojoj tacki. Naprotiv. On se u tekstu veze za BiH SA DEBELIM RAZLOGOM, a to je zato sto Zapadni fasisti uvek koriste simboliku, datume i mesta, koje recikliraju nonstop. A znamo da je PRVI rat ISCENIRAN kao mesto pocetka BiH. Mene zbunjuje tvoje netacnosti o Makedoniji u Drugom ratu, jer pre Drugog, i u Drugom svetskom ratu nije postojala Makedonija, vec Stara Srbija; drugo otpor fasizmu je predvodio srpski korpus. Bugarofili su bili saradnici, cak su popove u Srpskim crkvama postavili, koji su ostali posle rata, sto je i omogucilo cepanje na "makedonsku", i izmislili makedonsku naciju- cepanje srpstva. Lazar Kolisevski je pred raspad yu izjavio da je to bila politika Slaba Srbija! Pa su Markovu, Mrnavcebvica zemlju proglasili da nije srpska drzava, cak i antisrpska..To su uradili i Bugari kada su zemlju Konstantina Dejanovica "bugarizovali".

  • Косовац says:

   @ Archelay, …..Добра игра речи „војска Македоније“. А војска Македоније је основана 48 година касније. ……………Колега, нико тада није имао појма о некој „војсци“ Македоније. Нема шта да чешљамо партизанске архиве, свима је познато да су код Темпа дошла 2 Македонца са пушкама и прикључили се Народно Ослободилачкој Борби. Тако је и Фадиљ Оџа дошао код Темпа са два Шиптара из Албаније и тако је добијен радни назив те ослободилачке групе - Прва Македонско-Косовска Пролетерска Ударна Бригада. Сада су времена друкчија, сада би код новог Темпа НАТО пакт формирао своју јединицу под називом „Прва Западнобалканска Грађанска Ударна Бригада“. ……………Може се сматрати да су темељи Македоније ударени 1944. године, на Првом заседању АСНОМ-а – Антифашистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија. Нисте имали где да то одржите, нисте имали слободну територију у Македонији, него сте то урадили као подстанари српског манастира Прохор Пчињски. И сада би македонски мангупи хтели да прошире територију Македоније, да би испало да нису своју државу прогласили налазећи се на туђој територији. Видим, ти би то до Ниша. Исто би и Шипе до Ниша. Предвиђам да ћете се добро посвађати због расподела плена, а још када се Бугарите умешају, биће весело. Срећом, ту је IV Рајх НАТО пакт са својим прутићем Мирком који ће смирити своје размажене чланице, и извршити правилну поделу територије. Мислим да ће у тој подели Македонија добити само кур да истера очи. Знамо како је у оно време III Рајх вршио расподелу, па предвиђамо да ће плен делити само Шиптари и Бугари. Опет ће Бугари бити администратори. Када се после тога границе унутар Западног Балкана (Велике Србије) дефинишу као „административне“, онда ће Сорошоидна Европска Унија (СЕУ) да прогласи непроменљивост административних граница.

   • No name says:

    Jedno samo grešiš, temelji Makedonije su udareni na IV Kongresu KPJ 1928. godine u Drezdenu, poznatom kao Drezdenski kongres. Tada se PRVI PUT U ISTORIJI pominju Makedonci kao nacija i KPJ stavlja Staru Srbiju, poznatu geografski kao Makedoniju, na listu zemalja (i nacija) koje treba da nastanu razbijanjem Kraljevine Jugoslavije. To se i ostvarilo 90-ih godina, ali razbijanjem tadašnje tzv.SFRJ. Posle rata, 1946., Kominterna šalje avion sa lingvistima koji dolaze da stvore "makedonski jezik i gramatiku". Genetska analiza je pokazala da ne postoje "Makedonci", nego da su ili Srbi ili mešavina Bugara i Srba. Da li je car Dušan dolazio da se kruniše među Srbe u Skoplju na uskrs 1346. ili među Makedonce? Inače, zašto je Makedonija "geografski pojam"? Zato što je za Srbe bila "donja (južna) oblast" poznata po gajenju maka: "mak-donja", "make-donja" pa "makedonija". Aleksandar je, inače, bio "makedonjski" a ne Makedonac.

   • Archelay says:

    Kosovac.Redno je da shvatis da kafana i istorija nije isto.Samo ti,i takvih poput tebe,produzi tako da sejes magle pa ces videti gde cete stici.Omalovazavanje,vredzanje i lazi su rezultat nemoci a ne prednost mudrosti.Dajuci epitet Bugarima na ono sto se sada petljaju sa Makedonijom a izostaviti zverstava sto su sejali na jugu Srbije kao i poruku da je"Nis 30 km.daleko od bugarske granice"i"neoslobodzene bugarske teritorije od Dunava do Soluna"je dokaz da tebe vise interesuje nesrecu Makedonaca nego opstanak Srbije.Sigurno si ocekivao da raspalim protiv Srbije,ali-necu.Zasto?Zato sto kao beogradski student sam shvatio Srbe kao slobodoljubivi i castni ljudi kojii vole svoju zemlju sto je potpuno isto sto su i Makedonci u odnosu prema Srbe i obrnuto.

    • jovan says:

     Brate raspali po Srbiju, ionako je to in i fensi! Bolje i tako, nego da negiras cinjenice. Na primer vas sadasnji predsednik je poreklom iz cisto srpsko pleme koje se pod zulum shiptara preselilo iz danasnje Albanije. Drugo, ako gledamo teritoriju pre pada pod Turcima, danasnju Makedoniju cine delovi, Brankovicevog poseda, deo koji pripadao drzavi kralja Mrnjavcevic Vukasina (koji posle Dusana cara, priznaje Urosa za cara SVIH SRPSKIH drzava.), posle nasledjuje Marko,srpski kralj, isto; treci deo drzave pod vlascu Konstantina Dejanovica(pola danasnje Bugarske), rodjak kralja Dusana. Sto se tice budalastine da je Bugarska do Nisa je najveca glupost, jer je ta teritorija cara Lazara, do Trna, ta teritorije ostaje pod vlascu despota Stefana Lazarevica! Granicila se sa posedom Dejanovicevom- znaci isto srpska drzava. I to traje do Balkanskih ratova 1912. Plan Kominterne, Vatikana, Austrougarske jos od 1876-8 je sabijanje srpske drzave na Beogeadski pasaluk, i uspelo im je delimicno 1943 kada Cercil postavlja Tita za vladara YU, a def. 92-99! STA JE TU NETACNO????!!!

     • Косовац says:

      @ jovan, …..Добро си му одговорио. Видимо, колега Archelay у недостатку аргумената почиње да држи предавање о моралу.

  • No name says:

   Blago nama kada nas je "hrabra MAKEDONSKA vojska" spasavala u ratu!Imate li još neku ovakvu budalaštinu na lageru?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u