Slobodana Miloševića u muzeju predstavili kao monstruma

Slobodana Miloševića u muzeju predstavili kao monstruma

17 avgusta 2013

04-zlozba-postavka-ninberg4--_620x0Revizija istorije na nemački način. Da li je Slobodanu Miloševiću mesto uz najveće nacističke zločince? Sudeći po autorima izložbe „Međunarodni sudovi, od Nirnberga do Haga“ – jeste.

Memorijalni muzej Nirnberškog suđenja nedavno je predstavio novu postavku u kojoj su bivši predsednik SR Jugoslavije i srpsko rukovodstvo prikazani kao jedini krivci za zločine na teritoriji bivše Jugoslavije. Posetioci tako mogu da saznaju o „paralelama“ između Nirnberškog procesa i Haškog tribunala, pojedinostima o Srebrenici (istina, nije korišćena reč genocid), kao i o „brutalnim akcijama srpskih vojnih snaga“ u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Naravno, masakri nad Srbima nisu ni pomenuti.

Autori izložbe zažmurili su na činjenicu da Milošević u Hagu nije osuđen za zločine koji su mu se stavljali na teret. Čak su pored njegove slike postavili i veliki poster sa parolom „genocid na Kosovu“, iako bivši predsednik i nije bio optužen po ovom pitanju.

– Uspostavljanje paralele između nacističkih zločina i onoga što se dešavalo na Balkanu devedesetih godina prošlog veka je u najmanju ruku neprimereno, s obzirom na to da ima veoma malo sličnosti. Po svemu sudeći, ova muzejska postavka se odnosi na nemačku kulturu sećanja i pokazuje da se Nemci zapravo nisu iskreno suočili sa Holokaustom i svim dešavanjima iz Drugog svetskog rata – objašnjava istoričar Čedomir Antić, iz Naprednog kluba.

Naš sagovornik naglašava da su ratni sukobi u bivšoj Jugoslaviji poslužili i kao ventil za pražnjenje frustracija i poniženja koja su Nemci doživeli posle Drugog svetskog rata.

– Nemačka je imala veliku ulogu u jugoslovenskim sukobima s kraja prošlog veka, a čak su i prvi put od Drugog svetskog rata njihovi vojnici pucali na neprijatelja upravo na Kosovu i Metohiji – podseća Antić. – Takođe, nije mali broj nemačkih naučnika koji neometano tvrde kako u Hrvatskoj nije počinjen genocid nad srpskim narodom.

Izložba u Nirnbergu ne bi trebalo da nas frustrira, već da nas podseti da kao država moramo da damo sve od sebe u odbrani svojih interesa, ali i istine i naučne metodologije, naglašava Antić.

– Zato nije dobro što je pitanje genocida nad srpskim narodom kod nas političko pitanje, odnosno da se o njemu piše ili se zaboravlja u zavisnosti kada je to nekom potrebno – ističe Antić.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *