Слободни уметници плаћају туђе грешке и дугове

Слободни уметници плаћају туђе грешке и дугове

10 фебруара 2017

15 placaju_620x0

ДУГОГОДИШЊИ проблеми са којим се суочавају слободни уметници, још једном су кулминирали када су на њихове адресе недавно почеле да стижу пријаве у којима се позивају да плате дугове које нису сами направили, „тешке“ и по неколико хиљада евра!

Дугови су настали због сталних кашњења уплата које би требало да стижу из локалних самоуправа. Управо оне слободним уметницима плаћају порез на допринос до загарантованог износа минималне зараде, сада значајно увећан каматама због тих кашњења.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који се са овим проблемом суочавао и као градски секретар за културу, недавно је изјавио да његово министарство „апсолутно има увид у ту проблематику али оно није скоро ни у каквој надлежности, будући да је реч о пореским проблемима који су у надлежности Министарства финансија и неких других институција, локалних самоуправа или Града. Министар је позвао самосталне уметнике да уђу у репрограм (да сами плаћају дуг који нису направили, али на рате), уз аргумент да они који су то већ урадили имају право да оверавају здравствене књижице!

Многи слободни уметници, ипак, то сматрају класичном уценом, а при том не знају шта ће бити са онима који предлог о уласку у репрограм – одбију. Шта ће, рецимо, бити са онима који треба да иду у пензију, да ли морају да одложе пензију док не заврше са исплатом дуга насталог туђим јавашлуком, пита се писац Јелена Ленголд.

– За драматичан положај самосталних уметника не назире се никакво решење, и, што је најгоре, не видим ни вољу да се било шта уради. Институције пребацују одговорност једна на другу, а у међувремену се самосталним уметницима само увећавају дугови које нису направили. Министар Вукосављевић је изјавио да је „охрабрио ситуацију“, шта год то значило, али у пракси се буквално ништа није померило са мртве тачке – каже Ленголдова.

Осим писаца, у статусу слободних уметника су и музичари, плесачи, глумци, редитељи, ликовни уметници.

– Понуда коју смо добили је бесмислена – каже ликовни уметник Драгослав Крнајски.

– Једино што би имало смисла је да се оном ко није у наше име измирио дуговања, а то је град Београд, понуди да то уради у више рата. Најједноставнији поступак, је можда, да се прво решавају приоритетни случајеви, да се исплате дугови колегама који су пред пензијом, како би могли у потпуности да остваре то своје право, а не да им се дуг одбија од пензије. Решавањем ових ургентних случајева би се умањио и укупни дуг. Тај модел би могао да се примени и на здравствено осигурање.

– Притом су то најхрабрији људи, јер су се одважили да буду запослени сами код себе, без ослањања на каквог послодавца. Страшно је да локалне самоуправе својим понашањем доведу до тога да за њихова кашњења буду позивани на одговорност самостални уметници, да се ради на штету тих људи, потребних и корисних овом друштву.

Музичар Васил Хаџиманов не размишља претерано о томе да ли би ушао у репрограм, јер у његовом случају дуговање није велико, што не значи да није огорчен због односа према слободним уметницима.

– Ако си својим радом заслужио да ти град то плаћа, наравно да није у реду да те град ували у дугове. Што се књижица тиче, дешава се да се ти дугови у неком тренутку анулирају, а ти мораш да будеш на стендбају и да исте те секунде појуриш да извадиш здравствену књижицу, иначе опет крећу дугови, камате – прича Васил.

У Министарству културе и информисања, јуче су „Новостима“ потврдили, да ће иако су им ингеренције скоро никакве, наставити да „охрабрују стварање атмосфере за решавање овог питања“.

– Биће интензивирани разговори са Министарством финансија – Пореском управом, како би се помогло самосталним уметницима и њиховим струковним удружењима да утврде тачну висину и структуру свог пореског дуга – истичу у министарству.

На овај начин тачно би се видело, тврде, у којој мери су локалне самоуправе касниле са својим уплатама, односно колико су неки од самосталних уметника својом неажурношћу створили пореско дуговање и онемогућили оверу здравствених књижица и упис пензионог стажа. У међувремену, у Министарству очекују скоро усвајање Правилника којим ће бити започето трајније решавање статуса самосталних уметника.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u