Слободни уметници плаћају туђе грешке и дугове

Slobodni umetnici plaćaju tuđe greške i dugove

10 februara 2017

15 placaju_620x0

DUGOGODIŠNJI problemi sa kojim se suočavaju slobodni umetnici, još jednom su kulminirali kada su na njihove adrese nedavno počele da stižu prijave u kojima se pozivaju da plate dugove koje nisu sami napravili, „teške“ i po nekoliko hiljada evra!

Dugovi su nastali zbog stalnih kašnjenja uplata koje bi trebalo da stižu iz lokalnih samouprava. Upravo one slobodnim umetnicima plaćaju porez na doprinos do zagarantovanog iznosa minimalne zarade, sada značajno uvećan kamatama zbog tih kašnjenja.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji se sa ovim problemom suočavao i kao gradski sekretar za kulturu, nedavno je izjavio da njegovo ministarstvo „apsolutno ima uvid u tu problematiku ali ono nije skoro ni u kakvoj nadležnosti, budući da je reč o poreskim problemima koji su u nadležnosti Ministarstva finansija i nekih drugih institucija, lokalnih samouprava ili Grada. Ministar je pozvao samostalne umetnike da uđu u reprogram (da sami plaćaju dug koji nisu napravili, ali na rate), uz argument da oni koji su to već uradili imaju pravo da overavaju zdravstvene knjižice!

Mnogi slobodni umetnici, ipak, to smatraju klasičnom ucenom, a pri tom ne znaju šta će biti sa onima koji predlog o ulasku u reprogram – odbiju. Šta će, recimo, biti sa onima koji treba da idu u penziju, da li moraju da odlože penziju dok ne završe sa isplatom duga nastalog tuđim javašlukom, pita se pisac Jelena Lengold.

– Za dramatičan položaj samostalnih umetnika ne nazire se nikakvo rešenje, i, što je najgore, ne vidim ni volju da se bilo šta uradi. Institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu, a u međuvremenu se samostalnim umetnicima samo uvećavaju dugovi koje nisu napravili. Ministar Vukosavljević je izjavio da je „ohrabrio situaciju“, šta god to značilo, ali u praksi se bukvalno ništa nije pomerilo sa mrtve tačke – kaže Lengoldova.

Osim pisaca, u statusu slobodnih umetnika su i muzičari, plesači, glumci, reditelji, likovni umetnici.

– Ponuda koju smo dobili je besmislena – kaže likovni umetnik Dragoslav Krnajski.

– Jedino što bi imalo smisla je da se onom ko nije u naše ime izmirio dugovanja, a to je grad Beograd, ponudi da to uradi u više rata. Najjednostavniji postupak, je možda, da se prvo rešavaju prioritetni slučajevi, da se isplate dugovi kolegama koji su pred penzijom, kako bi mogli u potpunosti da ostvare to svoje pravo, a ne da im se dug odbija od penzije. Rešavanjem ovih urgentnih slučajeva bi se umanjio i ukupni dug. Taj model bi mogao da se primeni i na zdravstveno osiguranje.

– Pritom su to najhrabriji ljudi, jer su se odvažili da budu zaposleni sami kod sebe, bez oslanjanja na kakvog poslodavca. Strašno je da lokalne samouprave svojim ponašanjem dovedu do toga da za njihova kašnjenja budu pozivani na odgovornost samostalni umetnici, da se radi na štetu tih ljudi, potrebnih i korisnih ovom društvu.

Muzičar Vasil Hadžimanov ne razmišlja preterano o tome da li bi ušao u reprogram, jer u njegovom slučaju dugovanje nije veliko, što ne znači da nije ogorčen zbog odnosa prema slobodnim umetnicima.

– Ako si svojim radom zaslužio da ti grad to plaća, naravno da nije u redu da te grad uvali u dugove. Što se knjižica tiče, dešava se da se ti dugovi u nekom trenutku anuliraju, a ti moraš da budeš na stendbaju i da iste te sekunde pojuriš da izvadiš zdravstvenu knjižicu, inače opet kreću dugovi, kamate – priča Vasil.

U Ministarstvu kulture i informisanja, juče su „Novostima“ potvrdili, da će iako su im ingerencije skoro nikakve, nastaviti da „ohrabruju stvaranje atmosfere za rešavanje ovog pitanja“.

– Biće intenzivirani razgovori sa Ministarstvom finansija – Poreskom upravom, kako bi se pomoglo samostalnim umetnicima i njihovim strukovnim udruženjima da utvrde tačnu visinu i strukturu svog poreskog duga – ističu u ministarstvu.

Na ovaj način tačno bi se videlo, tvrde, u kojoj meri su lokalne samouprave kasnile sa svojim uplatama, odnosno koliko su neki od samostalnih umetnika svojom neažurnošću stvorili poresko dugovanje i onemogućili overu zdravstvenih knjižica i upis penzionog staža. U međuvremenu, u Ministarstvu očekuju skoro usvajanje Pravilnika kojim će biti započeto trajnije rešavanje statusa samostalnih umetnika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *