СЛОМ АМЕРИЧКИХ ПЛАНОВА НА ПАЦИФИКУ: Филипини прекидају односе са САД?!

SLOM AMERIČKIH PLANOVA NA PACIFIKU: Filipini prekidaju odnose sa SAD?!

24 oktobra 2016

rodrigo-duterte-435t

Sa Filipina zadnjih dana zaista dolaze razne izjave, naročito od strane njihovog predsednika Rodriga Dutertea koji doslovno jedan dan govori jedno, a drugi dan drugo.

Ipak, on govori o stvarima koje mogu fundamentalno da promene odnos snaga u Aziji, a zbog toga ga valja saslušati čak i kada izgleda da ni sam nije sasvim siguran šta zapravo želi.

Naime, Duterte je ove nedelje najavio „prekid“ filipinskih odnosa sa SAD-om, ali je dva kasnije ipak znatno ublažio te izjave ističući kako se veze sa SAD-om ne prekidaju jer bi to značilo i prekid diplomatskih odnosa, što on nipošto ne želi.

Nakon njegovih izjava, kao i ranije, odmah se oglašavaju zvaničnici koji nastoje da odmah saniraju izrečeno, pa su tako u ovom slučaju njegovi ekonomski savetnici odmah poručili da nije tačno da se odnosi sa SAD-om prekidaju i da se trgovina nastavlja.

Filipinski ministar spoljnih poslova, Perfekto Jasaj, je juče rekao da će SAD i dalje biti „najbliži prijatelj“ Filipina i da Manila samo želi da „izađe iz mentaliteta zavisnosti i sluganstva“.

Filipinska politika se očigledno tek uhodava oko nekih pitanja od kako je vlast u julu ove godine preuzeo kontroverzni predsednik Duterte. Izgleda da ovakvim izjavama žele da osiguraju bolji položaj za Filipine, ali mogu li da balansiraju između Istoka i Zapada? To će vreme pokazati.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    "kontroverzni predsednik Duterte" Hmm kome je on kontroverzan??!! Amerikancima i barabama koje su porobile i pljačkaju Filipine već 100 godina. Očekujem da ga uskoro proglase i fašistom samo zato što je stao u odbranu osnovnih nacionalnih interesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *