Slovaci nude pomoć Srbiji da pristupi u NATO

Slovaci nude pomoć Srbiji da pristupi u NATO

20 maja 2013

NATOSrbija bi mogla da preispita svoju neutralnost i da se, uz pomoć Slovačke, u budućnoosti kandiduje za članstvo u NATO. Bar tako misli, kako prenosi slovački list SME, uticajni poslanik vladajuće stranke SMER-socijademokratija Anton Martvonj (Martvon) koji, zajedno s kolegama Gaborom Galom (Stranka Most-Hid) i Borisom Suskom (SMER), zastupa Slovačku na prolećnom parlamentranom zasedanju zemalja Alijanse u Luksemburgu.

„Mišljenja sam da bi NATO, uprkos vojne neutralnosti Srbije (od 2007), trebalo sa Srbijom više da sarađuje i ponudi joj tešnju saradnju. Osim toga što se radi o slovenskoj državi, Srbija je načinila veliki napredak u oblasti odbrane, normalizaciji odnosa s NATO, kao i u oblasti ljudskih prava. Istovremeno, upozoravam na činjenicu da naše diplomatsko predstavništvo u Beogradu od početka ove godine ima funkciju kontakne ambasade NATO u Beogradu koju će vršititi dve godine“, arumentitovao  je Martvonj koji smatra da bi Srbija „vremenom mogla da se kandiduje za NATO uz pomoć Slovačke“.

Slovačka delegacija je na Parlamentranom zasedanju NATO postavila pitanje generalnom sekretaru Andersu Fogu Rasmusenu (Fogh Rasmussen)  o daljem širenju Alijanse. On je odgovorio da priznaje takozvanu „politiku otvorenih vrata“ (open door policy) i da je Alijansa otvorena za sve nove zemlje koje ispunjavaju uslove za članstvo. „Najvreliji“ kandidati su, prema Rasmusenu, Makedonija koja je pripremljena za članstvo, potom Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

„Našoj alijansi su potrebni pripremljeni i stabilni partneri“, dodao je on.

(BalkanMagazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *