SLOVAČKA PORUČILA EU: Mi nećemo biti protiv Rusije, mi nismo vaše ovce

SLOVAČKA PORUČILA EU: Mi nećemo biti protiv Rusije, mi nismo vaše ovce

21 августа 2014

-Slovačka nema nameru – saopštio je njen premijer Robert Fico – da povodom sankcija protiv Rusije za Evropskom unijom ide kao ovca na klanje.

„Slovačka jeste članica EU i mi želimo da budemo disciplinovan igrač, ali – upozorio je Fico – to ne znači da smo ovce. Spadam među premijere koji su već prilikom prvog talasa sankcija Rusiji iznosili razloge protiv. O drugom talasu sankcija da i ne govorim!”.

On je istovremeno ukazao da protiv evropskih filijala Sberbanke nisu uvedene sankcije zahvaljujući otporu Bratislave i Beča.

„Ta banka posluje i u Slovačkoj i nastradale bi možda stotine hiljada njenih klijenata kada bi bila bačena na kolena. Mi želimo da svoje poziije usaglasimo sa EU, ali ne želimo da ćutimo o problemima. EU se suočila sa bumerang-efektom. Bumerang nas je udario u glavu – jače nego što smo očekivali kada smo Rusiji uvodili sankcije” – upozorio je presednik slovačke vlade.

Fico je podsetio da je Bratislava bila protiv ulaska Krima u sastav Rusije i da je solidarna sa Ukrajinom kojoj će isporučiti do deset milijardi kubnih metara tzv. reversnog gasa.

Nije propustio da podvuče: da ni jedna druga zemlja ne ukazuje toliku pomoć Kijevu.

KOMENTARI6 коментара

 1. MILE says:

  Čovek sasvim razumno razmatra kompletan problem i jednostavno kaže kad bude došlo vreme da Evropa treb da jede "kaku" koju je posrala prema rusiji amera nigde biti neće.A posle je sve kasno.

 2. miha bukovac says:

  Jedan državnik iz EU koji razmišlja trezveno, bravo za Slovačku i njenog lidera!

 3. Dutchess says:

  Nadam se da će i ostale "ovce" poći za njegovim primerom. Smatram da nemamo dovoljno "vune" za ove varijante "šišanja", bilo bi bolje da imamo orasi tamo gde im je mesto. Kada bi pokrenuli izjašnjavanje mislimda bi nas prijatno iznenadilo koliko Slovački premijer ima istomišljenika. :)

 4. danilo celan says:

  NE POZABITE, DA JE V DRUGI SVETOVNI VOJNI SLOVAŠKA - SLOVENSKO IMELA FAŠISTIČNO OBLAst in ne osvobodilne vojske kot mi - torej je za ukrajinske naciste kot je to bila v drugi vojni!

 5. Srđan says:

  Ma seća se čovek varljivog leta 68 ;-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u