СЛОВАЧКА РАСПОРЕЂУЈЕ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦИ

SLOVAČKA RASPOREĐUJE VOJSKU NA GRANICI

7 septembra 2023

SLOVAČKA će rasporediti do 500 vojnika da bi pomogli policiji u kontroli sve većeg priliva migranata koji dolaze preko granice iz Mađarske, izjavio je danas slovački premijer Ljudovit Odor.

– Želeo bih da uverim građane da još uvek govorimo o tranzitnoj migraciji – rekao je Odor nakon današnje sednice vlade.Porast migranata pred hladnije jesenje i zimske mesece poklapa se sa planiranim izborima u Slovačkoj 30. septembra i privlači pažnju političara, dok se u malim gradovima na južnoj granici povećava broj izbeglica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u utorak da je broj privedenih ilegalnih migranata porastao devet puta, na više od 27.000 u ovoj godini.

U Slovačkoj je zabeležen porast broja migranata, uglavnom iz Sirije, koji prelaze u Evropsku uniju na mađarsko-srpskoj granici i kreu se ka bogatijim zemljama, uglavnom Nemačkoj.

Odor je rekao da je nemoguće zatvoriti granicu sa Mađarskom, ali će vojne trupe pomoći policiji da registruje migrante, kao i da patrolira gradovima u pograničnom području.

Vlada je takođe predložila da se prekine sa praksom izdavanja obrazaca za registraciju migrantima, što druge zemlje na balkanskoj ruti ne rade i za koje je vlada rekla da je faktor privlačenja za migrante, iako skoro svi nastavljaju put ka Zapadnoj Evropi.

Pored toga, slovačka vlada će poboljšati snabdevanje hranom i higijenske uslove na mestima gde migranti čekaju na registraciju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *