SLOVAČKI PREMIJER: Očekujte novi vojni sukob u Ukrajini, ali ne između Rusije i Ukrajine

SLOVAČKI PREMIJER: Očekujte novi vojni sukob u Ukrajini, ali ne između Rusije i Ukrajine

5 decembra 2014

robert_fico_23Slovački premijer Robert Fico izjavio je – pozvavši se na „pouzdan izvor iz Nemačke” – da je u Ukrajini uskoro moguć „krupan vojni konflikt”.

Odmah je precizirao: „Govorim o pravom vojnom konfliktu, ali ne mislim na konflikt između Rusije i Ukrajine, nego na veliki konflikt na teritoriji Ukrajine. Verovatnoća da dođe do takvog konflikta je 70 odsto”.

Fico je priznao da će njegovoj zemlji – dođe li zaista do takvog velikog konflikta u susedstvu – biti teško, ali je naglasio da ne smatra svrsishodnim povećavanje rashoda za odbranu zemlje:

„Podizanje vojnih rashoda Slovačke na 1 ili 2 odsto BDP ne bi imalo nikakvog posebno efekta, a jedino bi zainteresovani biznis na nama zaradio. Slovačka nije zemlja koja može imati geopolitički uticaj”.

Slovački premijer se ponovo izjasnio protiv ulaska Ukrajine u NATO i ocenio da bi ona trebalo da ostane neutralna i neka vrsta tampona između Rusije i Evropske unije.

Dodao je Ukrajina može ući u EU tek za 15-20 godina.

Fico je ukazao da je u EU „Krim praktično skinut sa dnevnog reda”, ali i dodao on ne može da zamisli dalje ugrožavanje teritorijalne celovitosti Ukrajine.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    MIR U EVROPI A I U SVETU JE TRAJAO DOKLE JE TRAJAO VARŠAVSKI PAKT. AKO JE USLOV NOVOG ,,MIRA" ŠIRENJE NATO PAKTA NA CELU GALAKSIJU SUNČEVOG SISTEMA, NE HVALA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *