SLOVAČKI PREMIJER: Ovo je geopolitički rat sa Moskvom

SLOVAČKI PREMIJER: Ovo je geopolitički rat sa Moskvom

14 septembra 2014

-Slovački premijer Robert Fico izrazio je žaljenje što se EU uopšte upustila u „rat sankcijama“ protiv Rusije, što je označio kao geopolitički rat.

Kako je Fico rekao, to nije sukob zbog evropskih vrednosti, već geopolitički rat.

„Rat sankcijama ne rešava uopšte situaciju u Ukrajini, već, suprotno, samo izaziva veće tenzije i na jednoj i na drugoj strani“, kazao je danas Fico u debati na slovačkoj televiziji.

Po oceni slovačkog premijera, reč je o geopolitičkom sukobu, a ne o sukobu oko vrednosti, što nanosi štetu svima i greška je što se EU uopšte upustila u to.

„Kao predsednik vlade, radiću sve da građani Slovačke budu što manje oštećeni u tom geopolitičkom ratu. Već ima slučajeva preduzeća koja zbog te krize imaju problema“, kazao je Fico.

Premijer je upozorio da je smanjenje isporuka ruskog gasa Slovačkoj za 14,6 odsto od naručenih dnevnih obima u stvari odgovor Rusije Evropi, pa i Slovačkoj, na sankcije, a upozorio je da isporuke mogu od 2015. godine da se obustave u potpunosti, zato što Rusija i Ukrajina još nisu postigle dogovor o gasu.

„Sankcije nanose štetu pre svega velikim evropskim privredama, ali pošto smo kooperanti tih zemalj, možemo to da osetimo na privredi Slovačke. Ako se desi da Rusija uzvrati svojim merama u automobilskoj industriji, mozemo da govorimo o 7.000 do 10.000 ljudi koji će izgubiti posao“, kazao je slovački premijer.

„A zašto? Zbog toga što se tuku ko će imati veći uticaj na Ukrajinu, da li Rusija ili SAD i Zapad. To jednostavno ne mogu da prihvatim“, rekao je Fico.

Slovački premijer se u debatnoj emisiji slovačkog javnog TV servisa požalio i na to da male članice EU nemaju šanse da zaustave sankcije.

„U prvom i drugom krugu sankcija, blokirali smo neke od sankcija finansijskim institucijama kada je pretilo da pogode banku koja u Slovačkoj ima svoju banku ćerku Sberbank sa 100.000 klijenata. Ne razumem zašto treba da dopustimo da padne banka sa 100.000 klijenata, a onda mi od naših para da im nadoknađujemo“, rekao je Fico.

Slovački premijer ublažio je danas svoju jučerašnju oštru izjavu da bi raspisao referendum po cenu da napusti politiku ako bi saveznici iz NATO-a vršili pritisak da u Slovačkoj otvore stalnu savezničku bazu.

„To je bio moj načelni odgovor na konkretno pitanje. Bilo bi veoma pogrešno da na teritoriji Slovačke bude razmeštena baza NATO-a. Ukoliko bih tada bio na vlasti, ne bih dao saglasnost“, rekao je danas Fico.

KOMENTARI3 komentara

  1. miloš says:

    Svaka ti čast Fico, ti si pravi premijer i lider svoje zemlje....

  2. danilo celan says:

    Pravilno je zaklućil Slovenec. Slovensko ni Slovaška. Slovaška je napačno ime. Oni so Slovenci! Naj zapustijo Eu in Nato in se povežejo skupaj s Slovenijo, Češko...v novo zvezo. Monetarno pa naj sodelujejo z BRICS-OM. EU in NAto sta teroristični, nacifašistični organizaciji!

  3. zemunac says:

    Svakim danom je sve vise pravih politicara, koji se bore za interese svoje zemlje. Svaka cast !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *