SLOVAK MIROSLAV ROHAČ: Ratujem protiv Ukrajinaca zato što ubijaju bratski ruski narod

SLOVAK MIROSLAV ROHAČ: Ratujem protiv Ukrajinaca zato što ubijaju bratski ruski narod

23 августа 2014

500-rohac2Nisam više mogao da gledam stradanje bratskog ruskog naroda. Moja porodica se složila sa mojom odlukom da pođem u ovaj rat. Ostajem ovde do samog kraja – govorio je početkom jula  Slovak Miroslav Rohač (45) koji se sa grupom sunarodnika pridružio snagama Novorusije. Ukrajinske vlasti su nedavno objavile da su zarobile Rohača, a čak se spekulisalo da je reč o Srbinu sa lažnim slovačkim pasošem.

U intervjuu sa njim, koji su krajem jula preneli slovački mediji pod naslovom „Zašto ubijam Ukrajince“, Rohač je govorio da je u Novorusiju stiglo četvorica Slovaka i da su smešteni u diverzantskoj jedinici.

– Stigli smo pre tri nedelje i smešteni smo u kampu blizu grada Antracit. U početku nas je bilo četvorica ali se jedan vratio kući. Sa nama ima i Čeha. Mi smo jedinica sabotera, naš zadatak je uništiti i uteći – ispričao je tada Rohač.

Slovački analitičar Ivo Samson kaže da dolazak stranih dobrovoljaca u Novorusiju ima snažan psihološki efekat na proruske snage.

– Na strani proruskih snaga se bori na stotine dobrovoljaca iz Evrope, a najbrojniji su dobrovoljci iz Srbije. Njihovo prisustvo je važno za rusku stranu u smislu simpatija u svetu. To je izraz činjenice da su ove snage nisu izolovani i da ih podržava deo međunarodne zajednice. To je definitivno snažan impuls za pobunjenike kada ljudi dolaze iz sveta da im pomognu  – rekao je analitičar.

Rohač je ispričao da su oružje dobili odmah po dolasku u Novorusiju, a da koriste oružje koje su predali Ukrajinci.

– Imamo najnovije AK-74, snajperske puške i jurišnu pušku RGP. Oružja ima na sve strane, Ukrajinci ga masovno bacaju kada dezertiraju. Često tokom napada na njih cele jedinice pobegnu – ispričao je Rohač.

Prema njegovim rečima put iz Slovačke za Novorusiju trajao 56 sati, da su prvo otišli do izbegličkog kampa odakle su ih uputili na prorusku miliciju, a oni su ih odveli u centar za regrutaciju. Miroslav Rohač je rekao da mu je najteži momenat bio kada je video razneseni autobus na kojem je stajao natpis „prevoz dece“.

Tvrdio je da on i drugi Slovaci nisu došli u Novorusiju da se bore kao plaćenici.

– Nismo mogli da stradanje bratske nacije gledamo skrštenih ruku. Morali smo da damo svoj doprinos njihovoj borbi – govorio je Rohač.

Samo zarobljavanje Rohača nije potvrđeno, odnosno ukrajinske vlasti su pokazale njegova dokumenta ali ne i samog Rohača zbog čega se porodica nada da je reč o manipulaciji ukrajinske strane. Rohač je prvi građanin EU koji je zarobljen kao borac Novorusije.

(Pravda)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u