SLOVENAČKA DESNICA: Janez Janša formira paravijne formacije

SLOVENAČKA DESNICA: Janez Janša formira paravijne formacije

21 januara 2014

janez-jansa-sdsBivši slovenački premijer Janez Janša, pritisnut tužbama, svim silama nastoji da se održi u političkom životu, pa i formiranjem paravojnih formacija i oblačenjem mladih u uniforme ratnih veterana.

Nedavno postrojavanje članova Udruženja za vrednost slovenačkog osamostaljenja, među kojima su bili mladi ljudi u uniformama, izazvala je burne reakcije u Sloveniji, pre svega oko pitanja ko uopšte ima prava da nosi, osim pripadnika vojske, uniforme. Na adresu Janše stiglo je i niz prigovora kako može da obuče u veteranske uniforme mladiće koji nisu bili ni rođeni dok su trajali sukobi na tlu bivše Jugoslavije i koji je stvarni cilj Janšinog pokušaja militarizacije svog članstva. Niko, međutim, nije dao odgovor da li je to početak ili pokušaj stvaranja „Janšine vojske“, u inače sve zaoštrenijim stranačkim i ideološkim razmiricama u Sloveniji.

Slovenci ne pristaju ni da se 25. godišnjica Slovenačkog demokratskog saveza, jedne od prvih opozicionih stranaka u državi, koristi u aktuelnim političkim prepucavanjima. Janša smatra da je to preteča njegovog SDS-a, sa čime se ne slažu mnogi.

– Cilj Slovenačkog demokratskog saveza je bilo osamostaljenje Slovenije i to je bila široka politička organizacija. Političko nasledstvo zato nije moguće vezati ni za jednu stranku, pa ni Janšin SDS – smatra Rajko Pirnat, bivši ministar pravosuđa. I Spomenka Hribar, koja je učestvovala u osnivanju Slovenačkog demokratskog saveza negira Janši pravo da svoju stranku proglasi njenim naslednikom.

– Kako je moguće da neko, ko je celu stvar uništio, sada želi da bude njen naslednik – kaže Hribarova.

Janša, koji ima sve više ispada koje osuđuje cela Slovenija, nakon vređanja novinarke čije pisanje je nazvao „opančarskim novinarstvom“, očigledno želi da ojača svoj položaj na krajnjoj slovenačkoj desnici.

NEMA IZRUČENJA

Sud u Murskoj Soboti presudio je da rumunski državljanin Viktor Faur, koji se zbog zbog hakerskih napada izvršenih od 2004. do 2006. godine nalazi u slovenačkom pritvoru, ne može biti izručen SAD! Faura (29) optužuju da je upadima u računarske sisteme američke svemirske agencije NASA, američke mornarice i agencije za energiju uzrokovao 1,3 miliona dolara štete i da je zbog njega NASA u jednom trenutku, čak, ostala bez veze sa svemirskim objektima. U SAD mu zbog toga preti do deset godina zatvora.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *