СЛОВЕНАЧКИ НОН-ПЕЈПЕР НИЈЕ ЈЕДИНИ: Милошевићеве и Туђманове идеје још живе

SLOVENAČKI NON-PEJPER NIJE JEDINI: Miloševićeve i Tuđmanove ideje još žive

19 aprila 2021

Navodni slovenački „non-pejper“ kojim se predlaže komadanje BiH nije jedini takav dokument koji kruži Evropom, piše za Dojče vele bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

Prema njegovim navodima, „non-pejper“ slovenačkog premijera Janeza Janše nije jedini, za Brisel je otišlo nekoliko takozvanih „non-pejpera“ o regionu – radi se o nezvaničnim dokumentima, sačinjenim da testiraju političke predloge, kako ističe Švarc-Šiling.Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je krajem marta u Briselu dokument koji su potpisale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar, a kojim Hrvatska želi uglavnom da „pomogne“ BiH na putu u EU, dodaje bivši visoki predstavnik u BiH.

Tim papirom hrvatska vladajuća HDZ podržava napore sestrinske stranke HDZ BiH da promeni izborni zakon, tako da se, po oceni Švarc-Šilinga, na prvi pogled ne prepoznaje da bi promene zakona otvorile put stvaranju trećeg entiteta u BiH i u konačnici, njegovom pripajanju Hrvatskoj.

On navodi da je član Predsedništva BiH Željko Komšić – bosanski Hrvat koga HDZ u BiH i Hrvatskoj ne prihvata – poslao sopstveni papir kao odgovor početkom aprila, u kome je je ukazao na „nejasnu politiku EU, koja je pod snažnim uticajem Hrvatske i tamošnje vladajuće stranke HDZ, kao i nedostatak neutralnosti delegacije Evropske unije u BiH“, dodaje bivši visoki predstavnik u BiH.

Švarc-Šiling.ukazuje da je Komšić u tom non-pejperu ukazao i na navodno mešanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari BiH kao i na pritisak Rusije zbog aspiracija BiH za ulazak u NATO, piše bivši visoki predstavnik u BiH.

Šiling za Janšin „non-pejper“, tvrdi da predviđa pre svega nastavak nacionalističke politike Srbije i hrvatske HDZ prema BiH i apostrofira da je, prema nekim informacijama, deo dokumenta napisan čak u Budimpešti, ali u Briselu ga nazivaju „slovenačkim papirom“, dodao je on.

U tekstu Švarc Šilinga ne komentariše deo non-pejpera koji se odnosi na predlog o pripajanju Kosova Albaniju , ali tvrdi da je jasno da su ideje s kraja osamdesetih koje su izražavali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i danas, itekako, žive.

Prof. dr Kristijan Švarc-Šiling bio je od 1982. do 1992. ministar za poštu i telekomunikacije u vladi kancelara Helmuta Kola.

Iz protesta prema suzdržanosti nemačke vlade tokom rata u BiH podneo je ostavku.

Deset godina bio je međunarodni posrednik za BiH, a u periodu 2006-2007. obavljao je funkciju Visokog predstavnika u BiH.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivke says:

  Samo da AV i njega ne nazove prijateljem i uzme za savetnika

  • RASPUCHIN says:

   Pa zar Vučić nema dovoljno ustaša za savjetnike? Ne mogu da shvatim a pišem ovdje često ovima što veličaju Gorana Šarića. Onomad Šarić pokazuje jednu "staru" kartu u kojoj je SRBsko do rijeka Neretve i Bosne. Tu ideju je gurao Tuđman a evo gurka je i "veliki istoričar i prijatelj Srba" Goran Šarić. Nama , SRBima , spremaju novi pakao a idioti se i dalje kunu u "bratstvo i jedinstvo".

   • Robert Wronsky says:

    Tko gomila naoruzanje i sprema se za rat? Vi Srbi stalno trazite nekog vraga, sanjate o tuđim teritorijama,pisete nekakve agende i kad dobijete po prstima krivi su svi drugi, samo vi ne.

 2. Pingback: SLOVENAČKI NON-PEJPER NIJE JEDINI: Miloševićeve i Tuđmanove ideje još žive – Prava istina o svemu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *