СЛОВЕНЦИ ОТКРИЛИ – ЕВО КО ЈЕ ТАЊА ФАЈОН: Милионерка и антисемита која живи у вили убијених у Аушвицу

SLOVENCI OTKRILI – EVO KO JE TANJA FAJON: Milionerka i antisemita koja živi u vili ubijenih u Aušvicu

29 jula 2020

Tanja Fajon, kao poslanica Evropskog parlamenta, u Briselu predlaže Rezoluciju o suzbijanju antisemitizma: Međutim, radi u kući jevrejske porodice.

Naime, ona se kao predsednica stranke slovenačkih socijaldemokrata u Ljubljani baškari u vili jevrejske porodice Moskovič, koja je stradala u Aušvicu.Luksuznu nekretninu u Levstikovoj 15 u Ljubljani je Feliks Moskovič, vlasnik jednog od najvećih trgovačkih preduzeća u tadašnjoj Dravskoj banovini, izgradio za svoju porodicu: suprugu Klaru, kćerku Veru i sina Julija. Nisu stigli da uživaju u njoj, jer su ih nacisti odveli u Aušvic.

Časna jevrejska porodica stradala je u jezi logora za istrebljenje.

Sada je tu sedište stranke slovenačkih socijaldemokrata, čija je predsednica Tanja Fajon. Iako je Jevrejska zajednica Slovenije pominjala mogućnost da joj se Moskovičeva vila vrati, Tanji Fajon i njenim socijaldemokratama to ne pada na pamet.

Pozivaju se da su vlasnici kuće postali po zakonu: ugovorom o razmeni imovine koja je pripadala Savezu komunista Slovenije, čiji su pravni naslednici.

Iako je Republika Slovenija na prilično zamršen način, za male pare, došla u vlasništvo Moskovičeve vile, reklo bi se da kupoprodaja nije protivpravna. Zna se,među tim, kakva je bila praksa kada bi se dojučerašnjim partizanskim komandantima svidela neka kuća.

Čak i da je tako, da je sve po zakonu, čudno je da Tanji Fajon ne smeta da radi u kući porodice koja je istrebljena u logorskoj strahoti, kad je bila među predlagačima Rezolucije o suzbijanju antisemitizma, koji je, prema ovogodišnjem izveštaju američke Komisije za versku slobodu, u alarmantnom porastu u Evropi.

Aktuelni slovenački premijer Janez Janša je šeficu socijaldemokrata stavio pred ogledalo: „U EU ste ‘zagovarali’ vladavinu prava, a u Sloveniji ste je drastično kršili. Da o ukradenoj jevrejskoj vili, iz koje morališete o vladavini prava, i ne pričamo. Ili o klanjanju masovnim ubicama.“

Ali to nije prvi put da Tanja Fajon pokazuje dva lica. U Sloveniji se sprdaju kada ona priča da je u politiku ušla zbog humanosti i filantropije, jer znaju da je na listu kandidata za poslanike Evropskog parlamenta kao zaslužna dopisnica RTV Slovenije iz Brisela, koja se isticala propagandom protiv Janeza Janše i njegove stranke.

U slovenačkom Reporteru, tim povodom, nedavno piše da je „vrhunac političkog licemerja i neverodostojnosti Fajonove njena lažna briga za slobodu govora. Fajonova je u stranku socijaldemokrata ušla kao novinarka direktno iz RTV Slovenija kao ideološka ispostava levice, jer je bila politički pristrasna i zavisna od lobija Milana Kučana. Ona je poslednja na svetu koja bi mogla da javno pridikuje o politički nezavisnim novinarima, kad sama predstavlja politički zavisno novinarstvo u korist levice, za šta je na kraju nagrađena političkom funkcijom evro-poslanika i milionski plaćenim mandatom“.

Od izbora za predsednicu socijaldemokrata Tanja Fajon je politički hiperaktivna. Pre izvesnog vremena je istakla da Sloveniji treba „smanjivanje društvenih nejednakosti“, a upravo ona, kao milionerka, personifikuje tu društvenu nejednakost.

Svakog meseca u proseku zaradi oko 16 000 evra, što je stavlja u red nekolicine najbolje plaćenih slovenačkih menadžera i svrstava u društvo 1% Slovenaca koji najviše raslojavaju zemlju.

Briselska milionerka je, kažu, „u dva mandata evroposlanika zaslužila dva miliona evra. Sada radi na svom trećem milionu“.

Stranka Socijaldemokrati, iz nekog razloga, kao zmija noge krije činjenicu da Tanja Fajon nije među devet potpredsednika i petnaest koordinatora političke grupe S&D u Evropskom parlamentu.

Ali mnogo toga kontroverznog ima oko Tanje Fajon što nije poznato javnosti u Sloveniji, jer je proteklih devetnaest godina uglavnom bila u Briselu: kako je njen suprug, inače Nemac, dobio posao dopisnika RTV Slovenija bez znanja slovenačkog jezika, zašto je za svog savetnika postavila bivšeg direktora slovenačke obaveštajne službe, povezanog sa mnogim aferama, kako je njena prijateljica Petra Petan (ćerka slovenačkog medijskog tajkuna) dobila posao u kabinetu evropskog komesara Paola Đentilonija…

Slovenija sad tek upoznaje pravo lice Tanje Fajon i njene tajne.

(B92)

KOMENTARI15 komentara

 1. Aleksandra says:

  ruzna je kao groblje, vidi se po faci da je degenerik od ustase

  • padre says:

   Zbog toga Janša nije ništa bolji!

  • Gedza says:

   Vrati u BGDu prvo otete vile pa onda nesto pricaj za SLO

 2. Aleksandra says:

  koja ruznoca ni sminka joj ne moze pomoci, ovo mora da je je majka pobacila....

 3. Dijana says:

  Gde nadjoste da pisete o ovom smradu slovenackom, ovo majka ne moze da rodi ovakvu spodobu...

 4. ISTINA says:

  Šovinistkinja, koja mrzi sve što je Rusko, pravoslavno i srbsko. Prodala se za 16.000 evra mesečno, samo da komentariše i sudi narodima koji su na spisku za zavlačivanje i obaranje na svetskoj sceni... Poznata po kritikama političara u Sloveniji a svojih kritika ne vidi...

  • Peter says:

   Janša isti ološ od šipttara. Otac mu bio šiptar

 5. Petar says:

  Tako mlada, a vec Slovenka!

 6. triglav says:

  da nije to neki reptil?

 7. Rista says:

  Ne razumeme! Kao ono na početku je sjaj poštenja i dobrote??? "Luksuznu nekretninu u Levstikovoj 15 u Ljubljani je Feliks Moskovič, vlasnik jednog od najvećih trgovačkih preduzeća u tadašnjoj Dravskoj banovini, izgradio za svoju porodicu: suprugu Klaru, kćerku Veru i sina Julija." Nije sjaj, nego svojevrsna pljačka koja se danas opravdava genocidom u nemačkim logorima. Genocid jeste bio i približno je skoro isti kao i genocid nad Srbima, samo što je bio učinjen u kratkom vremenskom periodu i bio je jako vidljiv. A genocid nad Srbima je sprovođen ceo jedan vek sa pojedinim udarima kao što je Jasenovac i ostalo i sigurno je veći nego genocid nad Jevrejima. A Srbi nisu ni bili finansijski stručnjaci koji su pljačkali sve što im dođe pod ruku, kao Jevreji što su radili. Ja ovo gore vidim kao "Ukrao lopov od lopova"! I ni najmanje me ne uzbuđuje.

  • Suzuki Vitara says:

   Porodica T.Fajon, nije bezala za vreme 2.SR. u Srbiju kao 300.000 drugih Slovenaca, koje su Srbi i M. Nedic prihvatili da ih Svabe ne pobiju. Fajoni su se izjasnili kao Svabe. Pametnom je sve jasno.

 8. milorad2 says:

  naci pionirka, to je tanja fajon:)podmladak duboke države za sloveniju.

 9. Ivan Grozni says:

  Zar AV nema pametnijih botova da komentarisu gospodju Fajon. Jansa,jel to bese onaj koji je direktno ucestvovao u ubistvu dece vojnike JNA, kad je "oslobadjao" Sloveniju od Srba? Sto se tice baskarenja u jevrejskim vilama, pa pogledajte danas celnike SNSa, gde se oni baskare. Cije su oni stanove i vile nasledili od komunista.Ako nisu Jevrejske, jesu od uglednih Srba ili Cincara, sto je isti kriminal.. Po cemu su oni bolji od gospodje Fajon.Sahranili su faraona u kuci naj bogatijeg Srbina, tako da ni posle njegove smrti niko ne moze da je koristi. U cijoj vili zive Nikolic i AV. Sigurno su im ocevi ostavili u nasledje. Kad kritikujete pogledajte prvo u svoje dvoriste. Sesta licka i sedma kraiska na "juris su zauzeli stanove i vile vidjenijih ljudi u Beogradu. Mnogi od vlasnika,pa i cele familije izgubili su zivote jer njihova kuca ili stan svideli su se nekom "drugu". Kad bi Tanja hvalila uzurpatore vlasti u Srbiji,siguran sam da ovakvi clanci nebi izlazili u porobljenoj Srbiji. Danasnja vlast je nasledna a nasledili su je direktni potomci nosioca vlasti titovog rezima. Rezima koji je pobio<po proceni istoricara,180.000 Srba 1945-46 a mnogi su stradali jer su imali lepu kucu ili lepu zenu. Toliko o bacanju blata na drge,ne gledajuci u svoje dvoriste.

  • Suzuki Vitara says:

   Grozni, ko je sahranio faraona valtera na Dedinju? Da nisu Srbi? Pa to su uradili isti ti Slovenci i Hrvati, iz raznih kao "lickih, krajiskih, proleterskih", hrvatskih, slovenackih i Mesicevih koje su okupirale Srbiju 1944 i pobile sav srpski, intelektualni i paritriotski svet. Veliki si folirant. Ubedjen si da dobro "radis svoj posao", kako je rekao Vukasin Mandrapa iz Klepaca.

 10. triglav says:

  ukrao gušter od guštera?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *