СЛОВЕНЦИ ПОДНОСЕ ПРИЈА БРИСЕЛУ: Хрватска крши европско право

SLOVENCI PODNOSE PRIJA BRISELU: Hrvatska krši evropsko pravo

24 februara 2018

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u Briselu da njegova vlada priprema tekst koji će „vrlo brzo“ uputiti Evropskoj komisiji, kako bi je obavestila da Hrvatska neprihvatanjem arbitražne presude o granici krši evropsko pravo, zbog čega Slovenija želi da pokrene „pravne postupke“ protiv Hrvatske.

Tekst pisma sa slovenačkim argumentima, u kojima se dokazuje da Hrvatska nije ispunila obavezu koja proizlazi iz evropskih ugovora, slovenačka vlada priprema „ovih dana“ i uskoro će ga poslati u Brisel, najavio je Cerar u izjavi slovenačkim novinarima.

Ako Komisija ne reaguje, Slovenija će sama sa tim predmetom ići na sud EU u Luksemburgu, dodao je on, prenosi Hina.

Kako je kazao, reč je o proceduri predviđenoj 259. članom Lisabonskog ugovora. Prema njoj, država članica koja smatra da druga članica nije ispunila svoje ugovorne obaveze može tužiti drugu, s tim da o nameri najpre obavesti Komisiju i iznese svoje argumente za tu nameru.

Komisija nakon toga, tumače slovenački pravni stručnjaci, o predmetu iznosi svoje „obrazloženo mišljenje“, nakon čega pozove članice koje su u sporu da se pismeno izjasne o svom stajalištu.

Ukoliko se Komisija o tom predmetu u roku od tri meseca ne bi izjasnila svojim „obrazloženim mišljenjem“, to ne sprečava državu članicu da svoju tužbu svejedno preda sudu EU, koji se onda izjašnjava hoće li je uzeti u razmatranje.

– Komisiju najpre moramo obavestiti da se radi o protivpravnom stanju koje je počinila Hrvatska. Očekujemo da će Komisija sama preduzeti mere, a u suprotnom ćemo biti prisiljeni da pravne korake preduzmemo sami – kazao je Cerar.

KOMENTARIJedan komentar

  1. triglav says:

    sledi hrkxit

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *