СЛОВЕНЦИ ПРЕТЕ: „Чекаћемо још мало, па ћемо блокирати Хрватску“

SLOVENCI PRETE: „Čekaćemo još malo, pa ćemo blokirati Hrvatsku“

26 jula 2017

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada pokušati da sa Hrvatskom postigne dogovor o implementaciji arbitražne presude o granici.

On je napomenuo da će i pokazati odlučnost ako to ne bude moguće.

„Sada nije vreme za najavljivanje mera protiv Hrvatske zbog kršenja arbitražne odluke i moramo pokazati spremnost da zajedno s njom postignemo dogovor o implementaciji“, rekao je Cerar novinarima prilikom posete opštini Novo Mesto.

On je dodao da Slovenija i Hrvatska moraju još jednom same da pokušaju da reše to pitanje, ali je naglasio da ukoliko to ne bude išlo, on će biti prvi koji će odlučno zahtevati da njegova vlada uradi sve što je potrebno da se primeni arbitražni sporazum.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec ranije je rekao da Ceraru ne savetuje odlazak u Zagreb na planirani susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovćem tvrdeći da ima lična iskustva da Hrvatska ne poštuje dogovore i da bi međusobni dijalog o otvorenim pitanjima mogla da zloupotrebi kako bi „razvodnila“ arbitražnu presudu koju Slovenija želi da primeni.

Erjavec, takođe, nije isključio mogućnost da će Ljubljana Hrvatsku, koja arbitražnu presudu ne priznaje, blokirati kad dođe vreme za njen ulazak u šengenski prostor.

Komentarišući izjavu ministra, Cerar je rekao da je prerano najavljivati mere protiv Hrvatske za koje se zalaže Erjavec koji očekuje da će Hrvatsku „pritisnuti“ i Evropska komisija, kao što je to učinila u slučaju Poljske zbog njene pravosudne reforme koju Evropska komisija ne odobrava, prenosi Hina.

On je dodao da će Slovenija nuditi Hrvatskoj „ruku saradnje“ na implementaciji arbitražne presude „još neko vreme“.

„Ako je Hrvatska prihvati, onda ćemo u to ići zajedno i sarađujući“, rekao je Cerar, dodajući da je to najviše što može da ponudi, između ostalog i zbog međunarodne zajednice koja o tome očekuje međusobnu saradnju i dijalog.

Cerar je ukazao na to da „svi očekuju da će se dve članice EU ponašati po evropskim standardima“ naglasivši da „Slovenija to i čini“.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije objavilo je danas da je Erjavec dobio odgovor Evropske komisije u vezi sa svojim pismom s početka nedelje u kojem je potpredsednika Komisije Fransa Timermansa obavestio o tome da Hrvatska „prodire“ u slovenski akvatorij u Piranskom zaljevu i u šengenski prostor.

Evropska komisija je tim povodom ponovila svoj raniji stav u vezi s arbitražnom presudom u kojem očekuje da će ona biti poštovana, navelo je ministarstvo.

KOMENTARI2 komentara

  1. triglav says:

    hrvatska sa pravom ne može priznati današnju granicu sa slovenijom, koju je stvorio erdvard kardelj(i), pošto je istra još u 19. veku bila deo vojvodine krajnske.

  2. Kosovac says:

    Ubeđen sam da će Slovenci primeniti rigorozne mere prema Hrvatskoj, samo ako to Evropska Unija dozvoli………. Ali, ako Evropski komitet (komisija) bude zahtevao nešto kao „bratstvo i jedinstvo – fraternite egalite“ onda će biti povuci-potegni……….. Kako bez Srba iz Rijeke?......... Ovde može Komitet Sionskih Mudraca dosta da pomogne, svojim iskustvom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *