Slovenci rade, a Hrvati?

Slovenci rade, a Hrvati?

23 avgusta 2014

Denis_RomacPiše: Denis Romac

Čim je objavljena snimka na kojoj egzekutor američkog novinara Jamesa Foleya govori snažnim britanskim naglaskom, David Cameron prekinuo je svoj godišnji odmor i sazvao krizni sastanak o prijetnji Islamske države za britansku nacionalnu sigurnost.

I američki predsjednik Obama prekinuo je svoj godišnji odmor zbog eskalacije nasilja u Fergusonu nakon policijske egzekucije nenaoružanog mladića crne boje kože. I jedan i drugi postupili su posve normalno i očekivano.

No naša šefica diplomacije nije se dala smetati. Ministrica Pusić ignorirala je izvanredno zasjedanje Vijeća za vanjske poslove, jedne od temeljnih institucija EU, sazvano povodom krvoprolića u Ukrajini. Laurent Fabious, francuski šef diplomacije, koji je bio i inicijator izvanrednog okupljanja, jasno poručuje da se onda »kada ljudi umiru političari moraju vratiti s godišnjih odmora«.

Da stvar bude skandaloznija, unatoč svojim izjavama, ministrica javnosti zapravo nije pružila razložno objašnjenje zašto nije otišla na sastanak u Bruxelles, niti je na njega poslala svog zamjenika, pa je Hrvatska ondje, preko stalnog predstavnika, bila zastupljena na najnižoj razini. Znamo, doduše, da je hrvatska šefica diplomacije redovita i vrlo aktivna na briselskim ministarskim sastancima, no to joj nije nikakvo opravdanje za ovaj gaf. U cijelom slučaju zapravo je najnevjerojatnije što ministrica Pusić uopće ne želi prihvatiti da se u ovom slučaju dogodio bilo kakav propust.

Posrijedi je, naravno, još jedan primjer neshvatljive arogancije koja je, nažalost, obilježila mandat ove vlade. U usporedbi s prva dva primjera, britanskim i američkim, jasno je i da se ovdje radi o dijametralno suprotnom poimanju političke kulture i odgovornosti.

Mizerna razina političke kulture, međutim, ogleda se i u načinu na koji politička elita kod nas upražnjava godišnje odmore. U zemlji koja je 11. na listi gospodarski najneuspješnijih zemalja svijeta, koja je pred bankrotom i koju u skoroj budućnosti najvjerojatnije čeka prinudna uprava, vodi se živahna rasprava o tome koji dužnosnički rang ima pravo ljetovati o državnom trošku i u državnim rezidencijama na moru, što je samo još jedan dokaz moralne dekadencije i raskalašenosti trenutačne političke vrhuške.

No ako samo pogledamo preko ograde, u naše neposredno susjedstvo, pronaći ćemo vrlo poučnu praksu na ovu temu. U znatno bogatijoj i politički i gospodarski uspješnijoj Sloveniji (da, uspješnijoj, jer Slovenija već nekoliko kvartala zaredom bilježi rast gospodarstva, a kamate na slovenske državne obveznice upravo su pale ispod tri posto, što ministar Lalovac može samo sanjati), vodeća politička elita, na čelu s predsjednikom države, ove godine uopće nije bila na godišnjem odmoru. Cijelo ljeto u Ljubljani, nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u srpnju, traju pregovori o oblikovanju nove vlade i novom koalicijskom ugovoru, i to namjerno u srpnju i kolovozu, jer praktični Slovenci tako žele korisno iskoristiti inače politički prazno vrijeme godišnjih odmora.

No i da su bili na odmoru, slovenski političari – pa ni oni najviši – ne bi odmarali u državnim vilama, jer je u Sloveniji tako nešto potpuno nezamislivo. Ondje, doduše, postoji nekoliko protokolarnih objekata, no oni su dostupni svima pod istim uvjetima i istim cijenama. Političari, dakle, nisu nikakav izuzetak. Niti imaju posebna prava. U protivnom bi ih slovenska javnost rastrgala. No Hrvatska je valjda za svoje političare ipak bogatija i darežljivija no Slovenija za slovenske političare. Slovenci nam sigurno zavide.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *