Slovenci smatraju da je Sloveniji sve gore u EU

Slovenci smatraju da je Sloveniji sve gore u EU

2 decembra 2013

slovenski-patriotČetiri petine Slovenaca smatra da njihova država spada među neuspešnije države u Europskoj uniji, a samo dva posto da je među najuspešnijima, rezultat je ankete agencije Episcenter.

Takav utisak većine je – pogrešan, ocenjuje ekonomista Anže Burger, predavač na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, i kaže da na to utiču privredna kriza i izostanak reformi, prenosi portal informativnog Telekoma.

Slovenija, dodaje on, po nizu indikatora zapravo spada među srednje razvijene evropske države. Po BDP-u po glavi stanovnika i po paritetu kupovne moći, 2012. Slovenija je bila na 16. mestu od 28 članica EU. Imala je procenat od 82 prosečne razvijenosti EU-a, što jeste lošije nego 2004, kada je ušla u EU, i kada je iznosio 87 odsto, prenosi Hina.

U godini pred izbijanje svetske privredne krize, Slovenija je postigla 91 posto razvijenosti EU-a, ali je od onda u padu, jer je uz Grčku i Portugaliju doživela jednu od najdubljih i najdužih recesija od svih članica, rekao je Burger koji znakove društvenog optimizma vidi u činjenici da većina od 1005 ispitanika u anketi smatra da će se stanje promeniti na bolje za nekoliko godina.

Prema stepenu nezaposlenosti, Slovenija je trenutno u zlatnoj sredini EU – na 14. mestu, a prema udelu populacije kojoj preti siromaštvo ili socijalna izolovanost nalazi se u gornjoj polovini – na 9. mestu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *