Словенци туже Хрвате

Slovenci tuže Hrvate

21 oktobra 2016

banka_620x0

Slovenija je podnela međudržavnu tužbu protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog postupaka hrvatskog pravosuđa i izvršne vlasti o imovini i potraživanjima Ljubljanske banke u Zagrebu posle raspada Jugoslavije, saopštio je večeras Savet Evrope (SE).

Kako se navodi u saopštenju, Vlada Slovenije podnela je zvaničnu predstavku protiv Hrvatske 15. septembra, na osnovu člana 33. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prema navodima podnosioca tužbe, Ljubljanska banka i njen ogranak u Zagrebu podneli su u periodu između 1991. i 1996. godine postupke pred hrvatskim sudovima protiv jednog broja hrvatskih firmi, tražeći isplatu dugovanja u bivšoj SFRJ, uglavnom iz 1980-ih godina.

Više od 80 takvih predmeta se od 1994. godine nalazi pred sudovima u Hrvatskoj. Neki od njih su još u toku, a neki su završeni presudama u kojima se negira da je Ljubljanska banka imala pravo da podnosi tužbe pred hrvatskim sudovima, dok se pojedine presude koje su povoljne za banku ne mogu izvršiti.

Vlada u Ljubljani poziva se na višestruko kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, među kojima je i kršenje članova 6. i 1. koji se odnose na suđenje u razumnom roku.

Oni navode da je Ljubljanska banka žrtva proizvoljnog tumačenja slovenačkog zakona od strane hrvatskih sudova, što je dovelo do proizvoljnog poricanja prava Ljubljanske banke u odgovarajućem postupku, navodi se u saopštenju.

U tužbi se takođe navodi da je Ljubljanskoj banci prekršeno pravo na pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, a ukazuje se i na kontradiktornost postupka.

Slovenačka vlada se žalila i na nerazumnu dužinu postupka, kao i na povredu prava na pravično suđenje zbog mešanja hrvatskih izvršnih organa u sudske postupke.

Konačno, u tužbi se navodi na nemogućnost dobijanja pravosnažnih presuda u mnogim slučajevima, kao i na kršenje prava na mirno uživanje imovine, zabranu diskriminacije i pravo na delotvorni pravni lek.

Slovenija traži od Hrvatske najmanje 360 miliona evra odštete na osnovu potraživanja Ljubljanske banke u Zagrebu od hrvatskih kompanija.

Hrvatsko pravosuđe i izvršna vlast su, kako tvrde slovenački zvaničnici, ignorisale zahteve vlasti u Ljubljani i onemogućile slovenačku banku da naplati dugovanja.

Zagrebački ogranak Ljubljanske banke je u centru spora izmjeđu Hrvatske i Slovenije od kako su obe zemlje stekle samostalnost, pre svega zbog duga banke prema hrvatskim štedišama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *