СЛОВЕНЦИ УДАРИЛИ ПО ШИПТАРИМА

SLOVENCI UDARILI PO ŠIPTARIMA

7 avgusta 2019

Kosovski presednik Hašim Tači je simbol političko-kriminalne hobotnice na Kosovu, ocenjuje Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES.

IFIMES sa sedištem u Ljubljani navodi da je period kada je Tači bio premijer obeležen zapošljavanjem po rodbinskim vezama, zastrašivanjem političkih protivnika i građana, pritiskom na medije i raširenim kriminalom i korupcijom u svim delovima države i društva.Institut je izveštaj objavio u tekstu „Prevremeni izbori na Kosovu 2019: Nova šansa za dekriminalizaciju Kosova“ koji je posvetio političkoj situaciji i najavljenim izborima.

„Vladu koju je predvodio Hašim Tači sa svojim klanom karakterišu nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, pritisak na medije, kriminal, netransparentnost i korupcija u svim oblastima kosovskog društva“, piše IFIMES, prenosi Gazeta ekspres.

„Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljnu pretnju kosovskom društvu“, naglašava se u tekstu.

Pored toga, kaže se da je u periodu vladavine Hašima Tačija povećana tendencija napuštanja Kosova mlade populacije.

„Posebno zabrinjavajući trend je masovni odlazak mlađe generacije radno sposobnih ljudi. Vlada Kosova nije uspela da zaustavi ovaj negativni trend. Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljnu pretnju kosovskom društvu“, piše u članku.

Prema IFIMES-u, Hašim Tači kao „simbol političko-kriminalne hobotnice“ postaje još jači saradnjom sa albanskim premijerom Edijem Ramom, za koga Institut tvrdi da je takođe uspostavio kriminalni režim u Albaniji.„Tačijeva moć je dodatno ojačana savezom s albanskim premijerom Edijem Ramom i njegovim režimom, koji je u Albaniji uspostavio kriminalnu imperiju s dubokim međunarodnim korenima, a Kosovo često koristi kako bi proširila svoje pipke u regionu “, nastavlja se u članku.

Ovaj članak podseća i na međunarodni izveštaj o transparentnosti, prema kome je Kosovo zauzelo 93. mesto od 180 zemalja u indeksu korupcije za 2018. godinu. Gambija, Gvajana, Mongolija i Panama imale su isti položaj kao i Kosovo.

Primedbe u ovom izveštaju date su i vladi Ramuša Haradinaja, koja je već u ostavci, rečima da nije učinjeno dovoljno da se zaustavi bekstvo stanovništva, poboljšanje vladavine zakona, kap ni u pospešivanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija.

KOMENTARI6 komentara

 1. Rodoljub Mitrovica says:

  Glupost, izvestaj je iz Haradinajevog štaba. Imaju prljave pare i svima plaćaju da objave kojekakva istraživanja. Dok se ne pobiju međusobno u što većem broju, kao u Meksiku, ne obraćam pažnju na njihove predizborne radnje.

 2. Dare says:

  Za nemce i njihove satelite je taci(franc igrac) kriminalac,za francuz i njihove satrape je haradinaj kriminalac.

 3. Milan says:

  S obzirom da mlade generacije napuštaju tkzv. Kosovo ne brinu Zlovenci kao što pišu za ozbiljne pretnje kosovskom društvu, nego za sebe. Koga će sve imati u njihovoj lepoj EU pored raznih i mnogobrojnih migranata i izbeglica iz Azije i Afrike. Koliko će nesigurna za život biti njihova famozna EU.

  • Ivana says:

   Ne Milane nego je već i Slovence stid koliki smo mi Srbi kukavice pa nas pokušaju braniti.

   • Milan says:

    Slovenci i stid? Slovenci pišu ono što im gazde narede.

 4. Magda25101956@gmail.com says:

  Sta to kazu da politika na Kosovu nije uspjela da zaustavi iseljavanje Siptara sa Kosova!!!!! Boze hvala ti sto si pogledao i na Srbe na Kosovu!! Svaki Siptar sa Kosova koji ode nece se vise ni vratiti na Kosovo. Ajte svi van na zapad... Tamo vas ceka med i mlijeko i ne vracajte se. A ti Srbijo daj im pasose za jednokratnu upotrebu. Van mozete ali unutra ne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *