SLOVENIJA: Bračni par Janša pod istragom zbog pranja novca

SLOVENIJA: Bračni par Janša pod istragom zbog pranja novca

5 septembra 2013

janez-jansa-sdsKancelarija za pranje novca Slovenije pokrenula je opsežnu istragu protiv bivšeg premijera Janeza Janše i njegove supruge, lekarke Urške Bačovnik. Sumnja se da je bračni par Janša, uz pomoć Urškine rođake Nataše Pajenk, koja je službenica Šparkase banke u Celju, polagao veće količine novca na bankovni račun, na razna imena. Transakcije je kontrolisala Urškina rođaka, koja je gotovinu često stavljala i na svoj račun. Kada je bračnom paru Janša ponestalo novaca ili su kupovali neku od nekretnina u pomoć je priskakala Nataša Pajenk sa navodnim pozajmicama.

U slovenačkoj Kancelariji za pranje novca sumnjaju da je bračni par Janša tako ”oprao” više od 200.000 evra, ali će tek kraj istrage pokazati o kojoj je svoti reč.

U svakom slučaju istražitelji su ušli u trag novca i otkrivene su mnoge sumnjive transakcije iza kojih je stajao bivši premijer.

I protivkorupcijska komisija je ustanovila da Janša nema pokriće za oko 200.000 evra u odnosu na brojne nekretnine koje je kupio poslednjih godina.

Od leta 2009. godine Janša je slao u banku u Celje veće količine novca, a kurir je bila Urška. Kada je i u banci postalo sumnjivo da njihova službenica ima na računu toliko novca, Nataša Pajenk je promenila radno mesto i u nekoliko godina radila u četiri različite banke. Urška i njena rođaka živele su blizu, pa su i često kontaktirale van banke, a istražitelji navodno poseduju i niz dokaza iz kojih se može videti da je bračni par Janša sa Urškinom rođakom prao novac.

Janša uporno demantuje bilo kakve nedozvoljene finansijske radnje i sve prebacuje na ”levu, komunističku vlast”, a reakcija njegove stranke SDS-a je da levica prvo počisti pred svojim vratima, a zatim kuca na druga. To je aluzija na ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića koga takođe terete za korupciju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *